Mnożą się w ekspresowym tempie. Są zagrożeniem dla ekosystemu, więc... trafią do menu restauracji
Rozkwitająca populacja niebieskich krabów w Morzu Śródziemnym stwarza poważne zagrożenie dla ekosystemu oraz gospodarki rybnej. Rząd Włoch zdecydował się na nietypową interwencję. W regionach Veneto, Emilia- Romagna i Toskania niebieskiego kraba menu restauracji.
10.08.2023 13:35
Włoski rząd przeznaczył 2,9 miliona euro na walkę z niebieskim krabem, który "pożera wszystko, co znajdzie, dlatego jest realnym zagrożeniem dla ekosystemu".
Realne zagrożenie
Niebieskie kraby, przybyłe z Atlantyku, osiedliły się na wybrzeżu północnych Włoch i rozmnażają się w alarmującym tempie. To powoduje degradację siedlisk i wpływa negatywnie na równowagę ekosystemu morskiego. Ekspert ds. rybołówstwa, Andrea Bartoli, podkreśla, że brak naturalnych drapieżników oraz zdolność kraba do konsumpcji różnych źródeł pokarmu stanowią potencjalnie katastrofalne skutki dla gospodarki rybnej i bioróżnorodności regionu.
Nowatorskim podejściem do tego prolemu jest wprowadzenie tego gatunku skorupiaków do menu. Propozycja polega na łapaniu niebieskich krabów i serwowaniu ich jako nowej potrawy w restauracjach w regionach Veneto, Emilia-Romagna i Toskania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Minister agrokultury, Francesco Lollobrigida, podkreśla, że niebieskie kraby są bogatym źródłem witaminy B12, która wspomaga przemianę materii oraz produkcję energii w komórkach ludzkich. To właśnie te właściwości mogą stanowić ważny element promocji nowej potrawy.
Wpływ na przyrodę i gospodarkę
Wprowadzenie niebieskiego kraba do kulinarnego krajobrazu regionu nie tylko może przynieść korzyści smakowe, ale także przyczynić się do zrównoważonego zarządzania ekosystemem morskim.
Plan zakłada aktywną rolę rybaków w łapaniu krabów, co pozwoli na kontrolowany sposób zmniejszenia populacji. Oczekuje się, że dzięki takiemu podejściu można będzie ograniczyć negatywny wpływ niebieskich krabów na lokalne gatunki i strukturę ekosystemu.
Źródło: polsatnews.pl