Nadleśnictwo opublikowało nagranie. "Ponoć najsmaczniejszy z grzybów"

Nadleśnictwo Baligród opublikowało na swoim profilu na Facebooku nagranie, w którym zaprezentowano jednego z najsmaczniejszych grzybów. - Zobaczycie, co to jest smak nieba - przyznał leśniczy. Domyślacie się, o jakiego grzyba chodzi?

Polacy uwielbiają zbierać grzyby (zdjęcie ilustracyjne)Polacy uwielbiają zbierać grzyby (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  NGU

Słoneczna pogoda i stosunkowe wysokie, jak na tę porę roku, temperatury, zachęcają do spacerów. Udając się do lasów, warto dobrze się rozglądać, a można przy odrobinie szczęścia znaleźć pyszne grzyby.

Leśniczy nie ma wątpliwości

"Ponoć najsmaczniejszy z grzybów" - tak opisano nagranie opublikowane na Facebooku Nadleśnictwa Baligród, w którym zaprezentowano jeden rodzaj.

- Czas cudownej jesieni to nie tylko moment podziwiania kolorowych liści, ale także zbierania grzybów. Jeśli uda wam się znaleźć mleczaja, potocznie nazywanego u nas rydzem, wyjątkowo smacznego, zbierzcie kilka. Nie kilkaset, tylko kilka, kilkanaście. Zabierzcie do domu. Oczyśćcie i połóżcie na patelnię z masłem. Dajcie popracować temperaturze i zobaczycie co to jest smak nieba - powiedział leśniczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Inwazja szkodników trwa. Nieproszone, wciskają się do naszych domów

Internauci w komentarzach także zachwycają się smakiem rydzów. "Pycha", "Najsmaczniejsze", "Śliczniutki, łakomy leśny kąsek" - piszą komentujący. Jednak zdaniem niektórych ich znalezienie wcale nie jest takie łatwe. "Chodzę po iglakach, po liściastych, po dębinie i nic. Ani jednego. Tylko wszyscy opowiadają, jakie pyszne", "W ostatnią sobotę znalazłam jednego, jedynego" - czytamy w komentarzach.

Mleczaj, czyli rydz

Mleczaj zwyczajowo w Polsce nazywany jest rydzem. Nazwę tę nadał Józef Jundziłł w 1791 r. Jak twierdzą eksperci, aby uzyskać najlepszy smak, należy wybrać młode, jędrne i niedojrzałe rydze.

Owocniki tych grzybów rozwijają się zwykle od połowy lata do późnej jesieni i są dość długotrwałe. Kapelusze u różnych podgatunków mają średnicę od dwóch do nawet 25 cm. Za młodu zwykle są wypukłe z silnie podwiniętymi brzegami, później płaskie, w końcu zagłębione, nawet lejkowate, z brzegami rzadko całkowicie prostymi.

Źródło: Facebook @Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe/wikipedia.org

Wybrane dla Ciebie
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy
Najbardziej nawiedzone miejsca. Od Salem po Japonię
Najbardziej nawiedzone miejsca. Od Salem po Japonię
Samolot musiał zawrócić. Wszystko przez jednego pasażera
Samolot musiał zawrócić. Wszystko przez jednego pasażera
Problem na europejskiej wyspie. Mieszkańcy i turyści boją się o życie
Problem na europejskiej wyspie. Mieszkańcy i turyści boją się o życie
Mają dość pijanych turystów. Będą sypały się mandaty
Mają dość pijanych turystów. Będą sypały się mandaty
Brytyjczycy zachwalają polskie miasto. "Pyszne jedzenie i wino za trzy funty"
Brytyjczycy zachwalają polskie miasto. "Pyszne jedzenie i wino za trzy funty"