W PodróżyNadleśnictwo opublikowało nagranie. "Ponoć najsmaczniejszy z grzybów"

Nadleśnictwo opublikowało nagranie. "Ponoć najsmaczniejszy z grzybów"

Nadleśnictwo Baligród opublikowało na swoim profilu na Facebooku nagranie, w którym zaprezentowano jednego z najsmaczniejszych grzybów. - Zobaczycie, co to jest smak nieba - przyznał leśniczy. Domyślacie się, o jakiego grzyba chodzi?

Polacy uwielbiają zbierać grzyby (zdjęcie ilustracyjne)
Polacy uwielbiają zbierać grzyby (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. NGU

Słoneczna pogoda i stosunkowe wysokie, jak na tę porę roku, temperatury, zachęcają do spacerów. Udając się do lasów, warto dobrze się rozglądać, a można przy odrobinie szczęścia znaleźć pyszne grzyby.

Leśniczy nie ma wątpliwości

"Ponoć najsmaczniejszy z grzybów" - tak opisano nagranie opublikowane na Facebooku Nadleśnictwa Baligród, w którym zaprezentowano jeden rodzaj.

- Czas cudownej jesieni to nie tylko moment podziwiania kolorowych liści, ale także zbierania grzybów. Jeśli uda wam się znaleźć mleczaja, potocznie nazywanego u nas rydzem, wyjątkowo smacznego, zbierzcie kilka. Nie kilkaset, tylko kilka, kilkanaście. Zabierzcie do domu. Oczyśćcie i połóżcie na patelnię z masłem. Dajcie popracować temperaturze i zobaczycie co to jest smak nieba - powiedział leśniczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Inwazja szkodników trwa. Nieproszone, wciskają się do naszych domów

Internauci w komentarzach także zachwycają się smakiem rydzów. "Pycha", "Najsmaczniejsze", "Śliczniutki, łakomy leśny kąsek" - piszą komentujący. Jednak zdaniem niektórych ich znalezienie wcale nie jest takie łatwe. "Chodzę po iglakach, po liściastych, po dębinie i nic. Ani jednego. Tylko wszyscy opowiadają, jakie pyszne", "W ostatnią sobotę znalazłam jednego, jedynego" - czytamy w komentarzach.

Mleczaj, czyli rydz

Mleczaj zwyczajowo w Polsce nazywany jest rydzem. Nazwę tę nadał Józef Jundziłł w 1791 r. Jak twierdzą eksperci, aby uzyskać najlepszy smak, należy wybrać młode, jędrne i niedojrzałe rydze.

Owocniki tych grzybów rozwijają się zwykle od połowy lata do późnej jesieni i są dość długotrwałe. Kapelusze u różnych podgatunków mają średnicę od dwóch do nawet 25 cm. Za młodu zwykle są wypukłe z silnie podwiniętymi brzegami, później płaskie, w końcu zagłębione, nawet lejkowate, z brzegami rzadko całkowicie prostymi.

Źródło: Facebook @Nadleśnictwo Baligród, Lasy Państwowe/wikipedia.org

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (22)