Największy Ser Góralski na Świecie
26 lipca (niedziela) na terenie Browaru w Żywcu odbyła się IV edycja "OscypekFest - Żywiec 2009”. W czasie imprezy został zrobiony "Największy Ser Góralski Na Świecie". Organizatorem „OscypekFest” jest prekursor polskiego folku góralskiego - Kapela„PIECZARKI”
26 lipca (niedziela) na terenie Browaru w Żywcu odbyła się IV edycja "OscypekFest - Żywiec 2009”. W czasie imprezy został zrobiony "Największy Ser Góralski Na Świecie". Organizatorem „OscypekFest” jest prekursor polskiego folku góralskiego - Kapela„PIECZARKI”
W 2008 r. udało się zrobić „Największy Ser Góralski Na Świecie” o wadze 14,5 kg w kształcie podwójnego stożka. Do produkcji zużyto ponad 100 l mleka owczego i 70 l mleka krowiego.
26 lipca br. w Żywcu powstał ponad półmetrowy (64 cm) ser o wadze 16,4 kg.
Do wytworzenia tego giganta została przygotowana specjalna forma oraz unikalny szałas góralski. Obok miejsca wytworzenia „Największego Sera Góralskiego na Świecie” zlokalizowano zagrodę
ze stadem owiec.
„Mega Ser” będzie gotowy na przełomie września i października 2009 r., gdyż niezbędne zabiegi do wytworzenia takiego olbrzyma zajmują kilka miesięcy. Najdłużej będzie trwało wędzenie. Jak co roku wyprodukowany ser zostanie przekazany na licytację w czasie Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W ten sposób w ub. roku konto WOŚP zostało zasilone kwotą 6000 PLN.
„Celem przedsięwzięcia jest promocja serów góralskich oraz „małych ojczyzn”, gdzie od dawna kultywuje się tradycję i zwyczaje sprzed wielu lat” – mówi organizator, pomysłodawca imprezy „OscypekFest” i lider Kapeli „PIECZARKI” Paweł Pieczarka.
Czwarta edycja „OscypekFest” odbyła się w Browarze w Żywcu.
„Grupa Żywiec wspiera OscypekFest dlatego, że jest to jedno z najważniejszych wydarzeń na Żywiecczyźnie – regionie, w którym mieszkają nasi pracownicy i gdzie od ponad stu pięćdziesięciu lat warzymy doskonale piwo. Poza tym dla mnie piwo Żywiec i żywiecki oscypek to najlepsze zestawienie” – mówi Jerzy Dwornicki, Dyrektor Browaru w Żywcu
W programie rozrywkowym zaprezentowały się muzyczne zespoły regionalne, zespół Carrantuohill oraz gospodarz imprezy - kapela „Pieczarki”. Kilka tysięcy miłośników serów góralskich bawiłosię do późnych godzin wieczornych.
Więcej informacji na oficjalnych stronach internetowych OscypekFest: www.oscypekfest.pl oraz www.pieczarki.art.pl
Zespół „KAPELA” a obecnie Kapela „PIECZARKI ” to kilku ludzi z Żywiecczyzny i Podhala, którzy w 1992 r. wydali pierwszą kasetę a w 1995 przygotowali materiał na debiutancką płytę. Dzięki przebojowej muzyce, jaką tworzą (FOLK-Góralski), zespół zyskał wielu fanów oraz stał się jedną z najpopularniejszych formacji muzycznych w kraju. W maju 1999 r. wydali płytę "WINA NALEJ", która osiągnęła status złotej. W czerwcu 1999 r. zespół wystąpił na FESTIWALU POLSKIEJ PIOSENKI – OPOLE ’99. Po bardzo udanym występie w Opolu zespół otrzymał wiele propozycji koncertowych na terenie całego kraj). „Pieczarki” zagrały także wielką trasę koncertową oraz wystąpiły na „PRZYSTANKU WOODSTOCK 99”organizowanym przez Jurka Owsiaka. Oprócz tego zespół koncertował z zespołami m.in.: „Smokie” oraz „BONEY M”., dzięki czemu koncerty KAPELI na żywo obejrzało kilkaset tysięcy ludzi. Utwory zespołu ukazały się na wielu składankach z przebojami lata. W ubiegłym roku zespół nagrał trzecią płytę i stał się jednym z
czołowych polskich zespołów.