Trwa ładowanie...

"Napiwkowy" savoir-vivre. Zasady, o których warto pamiętać

Zawód kelner – w opinii wielu osób jest to praca dla każdego, bo nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Jak jest naprawdę? Jakie blaski i cienie kryje ta profesja?

d4h3sc5
d4h3sc5

Pracują do późnych godzin, a od gości potrafią dostawać 10 groszy, choć zdarza się, że pod rachunkiem kryje się nawet dodatkowe 1000 zł za "miłą obsługę". Sporą dyskusję w internecie wywołało zdjęcie wrzucone przez jedną z kelnerek, które przedstawiało rachunek na kwotę ponad 1400 zł i napiwek w wysokości...jedynie 10 zł. Jakie historie spotykają kelnerów i jaki obowiązuje nas "napiwkowy" savoir-vivre? Na to pytanie odpowiadają kelnerzy oraz ekspert Wojciech Wocław.

d4h3sc5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4h3sc5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj