Symbol jesieni. Na świecie istnieje kilkaset odmian

Jesień w Polsce ma wiele twarzy – złote liście, chłodne poranki i długie wieczory. To także czas, gdy na stołach króluje dynia.

Jesienią w Polsce coraz popularniejsze stają się tzw. farmy dyniJesienią w Polsce coraz popularniejsze stają się tzw. farmy dyni
Źródło zdjęć: © Twoje7Dni | Krzysztof Dęga

Choć wielu uważa dynię za warzywo, w rzeczywistości to owoc, bo rozwija się z zalążni kwiatu i zawiera nasiona. W kuchni traktujemy ją jednak jak warzywo i przygotowujemy z niej zupy, ciasta, placki czy przetwory.

Dynia w kuchni

W polskich domach dynia kojarzy się głównie z zupą krem, jednak jej zastosowanie jest znacznie szersze. Z miąższu przygotowuje się ciasta, chleby, placki i puree. Pestki to bogate źródło cynku, a olej dyniowy znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Coraz częściej dynia trafia też do kawy, deserów i przetworów.

Na świecie istnieje kilkaset odmian dyni, a wiele z nich rośnie również w Polsce. Można spotkać dobrze znaną dynię zwyczajną, aromatyczną hokkaido. Ma ona delikatny, orzechowy smak i nie wymaga obierania.Piżmowa, przypominająca gruszkę, świetnie nadaje się do pieczenia. Dynia makaronowa zaskakuje włóknistym miąższem, a odmiany olbrzymie osiągają wagę kilkuset kilogramów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na Podhale przyjdzie prawdziwa zima?

Dynie potrafią zadziwiać nie tylko smakiem, lecz także wyglądem. Spotkać można odmiany turbanowe przypominające kolorowe kapelusze, miniaturowe dynie mieszczące się w dłoni czy białe odmiany, które stały się hitem dekoracyjnym. Nie brakuje także pasiastych i wydłużonych dyń, które często wyglądają bardziej jak rzeźby natury niż zwykłe owoce.

Dynia w tradycji

Od wieków dynia obecna jest w tradycjach wielu narodów. W Meksyku stanowi składnik dań serwowanych na Święto Zmarłych, w Stanach Zjednoczonych stała się symbolem Halloween, a w Polsce coraz częściej zdobi ogrody i tarasy w postaci lampionów. Dzięki temu dynia jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle fotogeniczna.

Jesienią w Polsce coraz popularniejsze stają się tzw. farmy dyniowe, które przyciągają turystów kolorowymi polami i niezwykłymi odmianami. To miejsca, gdzie można zrobić oryginalne zdjęcia i spróbować dyniowych przysmaków. Jedną z takich atrakcji jest plantacja w Kopaszynie pod Wągrowcem, gdzie na zwiedzających czekają setki dyń w niezwykłych kształtach.

Źródło artykułu: Twoje7dni

Wybrane dla Ciebie

Leśnicy apelują. "Z małych pluszaków wyrastają groźne bestie"
Leśnicy apelują. "Z małych pluszaków wyrastają groźne bestie"
Ogromny problem na Kanarach. Tłuką się bez opamiętania
Ogromny problem na Kanarach. Tłuką się bez opamiętania
Gran Canaria. Tragedia na parkingu przy lotnisku
Gran Canaria. Tragedia na parkingu przy lotnisku
Ruszyła sprzedaż biletów RegioJet. Za 49 zł do Krakowa
Ruszyła sprzedaż biletów RegioJet. Za 49 zł do Krakowa
Idealny kierunek na wrzesień. "Zachwyca na każdym kroku"
Idealny kierunek na wrzesień. "Zachwyca na każdym kroku"
Na pokład weszli mundurowi. Turyści skończyli z mandatami
Na pokład weszli mundurowi. Turyści skończyli z mandatami
Niemcy stracili skarb. "Przygnębiające i szokujące"
Niemcy stracili skarb. "Przygnębiające i szokujące"
Kolejny rekord w Tatrach. "Frekwencja sięgnęła apogeum"
Kolejny rekord w Tatrach. "Frekwencja sięgnęła apogeum"
Turyści przesadzają na Śnieżce. "Ludzka głupota nie ma granic"
Turyści przesadzają na Śnieżce. "Ludzka głupota nie ma granic"
Radosne wieści z Warszawy. "Spójrzcie, jakie przeurocze maleństwa przyszły na świat"
Radosne wieści z Warszawy. "Spójrzcie, jakie przeurocze maleństwa przyszły na świat"
Jesienny długi weekend. Tam wypoczniesz najtaniej. Wystarczy 1200 zł
Jesienny długi weekend. Tam wypoczniesz najtaniej. Wystarczy 1200 zł
Australijskie turystki przez pomyłkę trafiły do włoskiego klasztoru
Australijskie turystki przez pomyłkę trafiły do włoskiego klasztoru