Smaki Podhala, czyli co zjeść podczas urlopu w polskich górach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Ilona Raczyńska

/ 5Kuchnia

Obraz
© 123RF.COM

O oscypku słyszał chyba każdy. Ten twardy ser podpuszczkowy ma swoich miłośników i antyfanów. Ser wrzecionowatego kształtu, z mleka owczego, wyrabiany jest w artystycznie zdobionych formach, nasolony i podwędzony. Wytwarza się go od 300-lat na całym Podhalu. Od 9 lat jest produktem regionalnym, chronionym przez prawo unijne.

/ 5Moskole

Na całym Podhalu podaje się też moskole. Te przepyszne placki z ziemniaków i mąki razowej wytwarza się od ponad 300 lat, a piecze na rozgrzanych blachach pieca kuchennego. Do moskola spiskiego używa się też mąki kukurydzianej.

/ 5Kwaśnica

Obraz
© Shutterstock.com | ffolas

Kwaśnica to potrawa z kiszonej kapusty, żeberek, wieprzowiny, baraniny i gęsiny. Podaję się ją od 300 lat na całym Podhalu. W niektórych miejscowościach składniki mogą się różnić, np. tradycyjna kwaśnica z Bukowiny Tatrzańskiej składa się z kiszonej kapusty, żeberek, słoniny i boczku.

/ 5Jagnięcina

Obraz
© 123RF.COM

Od 2012 roku podhalańska jagnięcina figuruje na unijnej liście produktów chronionych i uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Co ciekawe, od ponad 30 lat miłośnikami podhalańskiej jagnięciny są Włosi. Podczas urlopu na Podhalu można zjeść klopsiki z jagnięciny, comber, goleń, pierogi z farszem z tego mięsa, a nawet pizzę z jagnięciną.

/ 5Bundz i bryndza

Obraz
© Fotolia

Bundz to świeży ser owczy, który można kroić i spożywać jak twaróg. Dojrzały bundz przerabiany jest zaś na bryndzę, która ma intensywny, słony smak, biały kolor i konsystencją przypomina pastę. Bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem spożywczym, który został zarejestrowany jako regionalny przez Komisję Europejską.

Wybrane dla Ciebie
Tragedia w Rzymie. Turysta nie żyje
Tragedia w Rzymie. Turysta nie żyje
Kolejny wypadek turysty na Lanzarote. Trafił do szpitala w stanie krytycznym
Kolejny wypadek turysty na Lanzarote. Trafił do szpitala w stanie krytycznym
Na Lofotach mają problem. "Musimy zarządzać tym ruchem rozsądnie"
Na Lofotach mają problem. "Musimy zarządzać tym ruchem rozsądnie"
Metamorfoza symbolu Krakowa. Prace potrwają przez najbliższe lata
Metamorfoza symbolu Krakowa. Prace potrwają przez najbliższe lata
Ze stolicy prosto w Alpy. Narciarzom spodoba się to połączenie?
Ze stolicy prosto w Alpy. Narciarzom spodoba się to połączenie?
Największa konkurencja dla Egiptu. Liczba polskich turystów rośnie lawinowo
Największa konkurencja dla Egiptu. Liczba polskich turystów rośnie lawinowo
Ich urlop zmienił się w koszmar. TSUE orzekł w sprawie Polaków
Ich urlop zmienił się w koszmar. TSUE orzekł w sprawie Polaków
Oto najlepsze uzdrowiska w Polsce. Kuracjusze wybrali
Oto najlepsze uzdrowiska w Polsce. Kuracjusze wybrali
Nieoczekiwane odkrycie w tarnowskiej katedrze. "Spektakularne i bardzo ważne"
Nieoczekiwane odkrycie w tarnowskiej katedrze. "Spektakularne i bardzo ważne"
Wyniki badań przerażają. "Grozi dalszy spadek, a w perspektywie wyginięcie"
Wyniki badań przerażają. "Grozi dalszy spadek, a w perspektywie wyginięcie"
Hotel na środku oceanu. Wokół rekiny, a jedyna droga to helikopter
Hotel na środku oceanu. Wokół rekiny, a jedyna droga to helikopter
Nowe zasady sprzedaży biletów. Zmiany PKP Intercity zadowolą turystów
Nowe zasady sprzedaży biletów. Zmiany PKP Intercity zadowolą turystów