Smakuje lepiej w powietrzu niż na ziemi. "Kultowy na pokładzie"
Podczas lotu wiele osób decyduje się na napoje, które na ziemi nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Jednym z takich napojów jest sok pomidorowy, który według SWISS jest "kultowym napojem na pokładach samolotów". Dlaczego tak się dzieje?
Michael de Vos, członek załogi KLM, wyjaśnia na TikToku, że na dużych wysokościach zmienia się nasza percepcja smaku. Smak umami, obecny w pomidorach, staje się bardziej wyrazisty, a dźwięki silników mogą dodatkowo wpływać na nasze odczucia smakowe.
Sok pomidorowy sprawdza się w powietrzu
Sok pomidorowy ma także inne zalety. Zawiera sole, które mogą zmniejszać częstotliwość wizyt w toalecie, a także jest bogaty w witaminy, antyoksydanty i minerały, takie jak witamina C i potas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Halo Polacy". Maderczycy uwielbiają się bawić. "Dla mnie to był mały szok"
Alice Williams, trenerka żywieniowa z OriGym Centre of Excellence, dodaje, że podczas lotu ciśnienie wzrasta, a wilgotność spada, co wpływa na nasze kubki smakowe. Zmniejszona wilgotność osłabia również zmysł węchu, co wpływa na smak potraw.
Napój ten jest bogaty w smak umami
Williams zaleca wybieranie produktów bogatych w smak umami, ponieważ nie jest on osłabiany przez warunki panujące w samolocie. Pomidory są doskonałym źródłem tego smaku, co tłumaczy, dlaczego linie lotnicze często oferują sok pomidorowy jako darmowy napój.
Czytaj także: Grecja zachwyca turystów. Ile o niej wiesz?
Szacuje się, że codziennie na całym świecie serwuje się około miliona litrów soku pomidorowego na pokładach samolotów. W komentarzach pod opublikowanym wideo wiele osób przyznaje, że sok pomidorowy smakuje im lepiej w powietrzu niż na ziemi.
Źródło: Express