Mają powód do dumy. "Dzisiaj Włochy wygrały i jest to święto dla wszystkich"
Włosi mają powody do radości. Ich kuchnia została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Decyzja zapadła podczas obrad agencji ONZ w Delhi.
Włoska kuchnia zdobyła prestiżowy tytuł niematerialnego dziedzictwa kulturowego, co ogłoszono podczas środowych obrad UNESCO w Delhi. To ważne wyróżnienie dla kraju, który od dawna intensywnie promował swoje kulinaria na arenie międzynarodowej.
Społeczne i kulturowe znaczenie
Międzyrządowy komitet agencji ONZ podkreślił znaczenie włoskiej kuchni jako „kulturowego i społecznego połączenia tradycji kulinarnych”, które wzmacnia więzi społeczne i promuje międzypokoleniową wymianę wiedzy. Organizacja zaznaczyła także, że kuchnia włoska sprzyja „społecznemu włączaniu i dobrostanowi”.
To wyjątkowe wyróżnienie oznacza, że włoska tradycja kulinarna jest pierwszą uznaną jako całość przez UNESCO, potwierdzając jej globalny zasięg i wpływ na międzynarodową kulturę kulinarną.
Tłumy zjechały do włoskiego miasta. Niezwykłe wydarzenie
Włoska duma
Premier Włoch Giorgia Meloni określiła kuchnię jako „najwspanialszą ambasadorkę” Italii. "Towarzyszy turystyce, wzbogaca włoską ofertę kulturalną i wyraża na całym świecie pragnienie obecności w wielu miejscach i wśród osób, które tworzą z Italii wspólnotę" - podkreśliła w nagraniu wideo opublikowanym na X.
Zadowolenie z decyzji wyraził również minister rolnictwa i suwerenności żywnościowej Francesco Lollobrigida. - Dzisiaj Włochy wygrały i jest to święto dla wszystkich, bo mówi o naszych korzeniach, o naszej kreatywności i naszej zdolności do przekształcania tradycji w wartość uniwersalną - powiedział.
Zanim UNESCO podjęło ostateczną decyzję, władze Włoch podjęły liczne akcje promujące włoską kuchnię i wspierające włoski wniosek w sprawie uznania jej za dziedzictwo kulturowe. W dziesiątkach miast i miasteczek urządzano wielkie biesiady, a znany piosenkarz Al Bano nagrał towarzyszącą tym inicjatywom piosenkę "Vai, Italia" (naprzód, Italio).