Sycylia - w krainie dojrzewającej pomarańczy

W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża – „Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta”, wydany w kolorowej serii rekreacyjnej.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu | WP

W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża – „Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta”, wydany w kolorowej serii rekreacyjnej.

Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać do poduszki przed podjęciem decyzji o destynacji tegorocznego wypoczynku. Przewodnik nie tylko opisuje kluczowe miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza w tajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską.

Sycylia to wyspa niezwykła. Ma smak pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Jest gwałtowna jak erupcje aktywnego wulkanu-wyspy Stromboli, pełna kontrastów jak widok z nasłonecznionego teatru antycznego w Taorminie na ośnieżoną Etnę. Bywa czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo sprzed 8 tys. lat p.n.e., szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.

Prócz zachwytu architekturą, pełnej wpływów bizantyjskich, arabskich i normandzkich; prócz zachwytu śródziemnomorskim klimatem i naturą Archipelagu Liparyjskiego z wulkanami, kamieniołomami i salinami na czele, są jeszcze dwie rzeczy na Sycylii, które sprawiają, że miejsce to wspomina się ze szczególnym namaszczeniem.
Pierwsza to słynna sycylijska kuchnia, będąca jedną z najbardziej różnorodnych i najsmaczniejszych na świecie. Włosi do przyrządzania swoich mistrzowskich dań prócz pierwszej jakości produktów wkładają własne serce. W kuchni dominują owoce morza, bakłażany, oberżyny, sardynki, anchois, tuńczyk, cytryny, figi, naturalna oliwa, najlepsze wina… W sezonie letnim mamy gwarancję, że wszystkie dania są wyczarowane ze świeżych, skąpanych w słońcu bądź wyciągniętych wprost z morza produktów.

Druga rzecz, która już w pierwszych godzinach pobytu na Sycylii urzeka, to śródziemnomorski temperament Włochów. Dla europejczyka z północy drażniące wydawać się mogą krzyki, intensywna gestykulacja i ładunek energii włożone w najprostszą rozmowę. Warto skonfrontować powszechne stereotypy krążące o Włochach z rzeczywistością. Pełnej folkloru i wierzeń kultury śródziemnomorskiej najlepiej skosztować właśnie przez bezpośredni kontakt z Sycylijczykami, co jest nadzwyczaj łatwe, jednocześnie wyrabiając sobie własne zdanie o tym, ile prawdy jest w utartych schematach.

Przewodnik „Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta” oprowadza po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie ponurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.

Koncepcja serii rekreacyjnej
Co warto zobaczyć? Gdzie poznawać uroki lokalnej kuchni? Jak odnaleźć największe atrakcje? Przewodniki rekreacyjne to przepis na wymarzony wypoczynek zarówno weekendowy, jak i wakacyjny. Podają gotowe pomysły na to, jak zorganizować czas i cieszyć się przyjemnym relaksem. Przejrzysty układ, duża liczba barwnych fotografii, map oraz wskazówek praktycznych sprawia, że czytelnicy z łatwością odnajdą właściwe górskie ścieżki, najbardziej urokliwe kąpieliska i znakomite trasy narciarskie.

„Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta”
[

Bezdroża

]( http://bezdroza.pl/ )
wyd. 1, Seria Rekreacyjna
Wydawnictwo Bezdroża
Kraków 2010
cena: 24,90 zł

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

City breaki w odwrocie? Jesienią coraz mniej rezerwacji w dużych miastach w Polsce
City breaki w odwrocie? Jesienią coraz mniej rezerwacji w dużych miastach w Polsce
Najwyższy most świata w Chinach został otwarty. Pobił wszystkie rekordy
Najwyższy most świata w Chinach został otwarty. Pobił wszystkie rekordy
Pogodowy dramat w Bułgarii. Gwałtowne opady deszczu dosłownie dewastują kraj
Pogodowy dramat w Bułgarii. Gwałtowne opady deszczu dosłownie dewastują kraj
Żegluga na polskiej rzece powróci? Walka się rozpoczęła
Żegluga na polskiej rzece powróci? Walka się rozpoczęła
Polska staje się turystyczną potęgą? Liczby mówią same za siebie
Polska staje się turystyczną potęgą? Liczby mówią same za siebie
Polski projekt wyróżniony. Futurystyczne muzeum robi wrażenie
Polski projekt wyróżniony. Futurystyczne muzeum robi wrażenie
Afera na dworcu w Katowicach. "Zabójcze fotele cierniowe"
Afera na dworcu w Katowicach. "Zabójcze fotele cierniowe"
Majorka walczy z inwazją węży. Nowe środki bezpieczeństwa na wyspie
Majorka walczy z inwazją węży. Nowe środki bezpieczeństwa na wyspie
Mieszkańcy i turyści go polubili. "Pan Terminator" musiał zostać usunięty
Mieszkańcy i turyści go polubili. "Pan Terminator" musiał zostać usunięty
Tysiące ludzi chciały wziąć udział w wyprawie. Wejściówki rozeszły się w siedem minut
Tysiące ludzi chciały wziąć udział w wyprawie. Wejściówki rozeszły się w siedem minut
Huragan nadchodzi. Przygotowują się na najsilniejsze uderzenie od 25 lat
Huragan nadchodzi. Przygotowują się na najsilniejsze uderzenie od 25 lat
Chwile grozy. Orki zaatakowały jacht
Chwile grozy. Orki zaatakowały jacht