Prowansja
Strefa czasowa: | UTC/GMT +1 godzina |
Waluta: | Euro |
Prowansja to kraina historyczna i region turystyczny leżący na południu Francji, na wschód od rzeki Rodan. Prowansja należy do regionu administracyjnego Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże. Najważniejsze miasta Prowansji to: Marsylia, Nicea, Tulon, Cannes, Antibes. Prowansja jako region to jedna z atrakcji Francji.
Prowansja - walory
Walory Prowansji to przede wszystkim krajobraz. W części wschodniej Prowansji mieści się południowa część Alp Francuskich. Większość obszaru Prowansji to góry i skaliste doliny oraz położone wśród nich urokliwe miasteczka, kręte ulice i pola lawendy.
Prowansja – klimat
Prowansja leży nad Morzem Śródziemnym, więc ciepły i suchy klimat śródziemnomorski sprzyja całorocznej turystyce. To jeden z głównych walorów Prowansji.
Klimat Prowansji jest łagodny, lata są gorące i suche, a zimy krótkie i łagodne. W zimie często można poczuć mistral, czyli powiew chłodnego wiatru z północy. Na północy Prowansji zimą jest chłodniej, zwłaszcza na większych wysokościach – panuje tam klimat alpejski. Atrakcyjność Prowansji tkwi między innymi w jej ogromnej różnorodności.
Prowansja – kurorty
Prowansja – jak dojechać?
Zwiedzanie Prowansji najwygodniejsze będzie własnym autem albo wypożyczonym na miejscu. Komunikacja zbiorowa funkcjonuje skutecznie jedynie na Lazurowym Wybrzeżu. Szkoda odwiedzić tylko jedno miejsce, gdyż każde z miast Prowansji ma do zaoferowania coś ciekawego: malowniczy port (np. Casstis) lub ciekawy festiwal jak w Cannes.
Jeśli zależy nam na czasie – lećmy samolotem z dowolnego lotniska w Polsce: Warszawa, Poznań, Katowice i Kraków oferują loty bezpośrednie na przykład na lotnisko w Marsylii, Nicei lub w Tulonie. Możemy też lecieć do Paryża, a następnie skorzystać z transportu krajowego.
Prowansja – co warto zjeść?
Lokalna kuchnia Prowansji to symbol narodowej kuchni francuskiej. Doskonałe sery w szerokim wyborze, wina z okolicznych winnic, oliwa z oliwek – to duma Prowansji. Produkty lokalne są podstawą lekkiej i wysmakowanej kuchni opartej na jarzynach i rybach morskich.
Trzeba zjeść tapenadę, czyli "masło z oliwek", owoce morza, wypróbować kozie sery i doskonałe wina. Na zboczach gór Prowansji winorośl uprawiano od starożytności, więc prowansalskie wina wywodzą się bezpośrednio z ówczesnych szczepów.
Słynna jest też lokalna nalewka - anyżówka. Nie można nie spróbować sałatki nicejskiej oraz "prowansalskiej pizzy" – pissaladiere, także z oliwkami.
Prowansja – kiedy jechać?
Kiedy warto jechać do Prowansji? Cały rok. Sprzyjają temu klimat oraz bogata oferta turystyczna. Dla pasjonatów pieszych, konnych i rowerowych wycieczek pomocne będą liczne szlaki turystyczne położone wśród malowniczych krajobrazów.
Prowansja – atrakcje
Koniecznie trzeba też zobaczyć kamienne fiordy calanque d'En-Vau czy zbocza Dentelle de Montmirail. Obowiązkową rozrywką dla odwiedzających Prowansję jest wypoczynek w nadmorskich kurortach i na licznych plażach Morza Śródziemnego.
Prowansja – Lazurowe Wybrzeże
Jedną z największych atrakcji Prowansji jest Lazurowe Wybrzeże, nad którym górują Alpy Nadmorskie. Dla zwiedzających cały region atrakcją są urokliwe średniowieczne miasteczka, wyjątkowe wille ze wspaniałymi ogrodami, zamki czy pałace położone wśród pachnących pól lawendy.
Manufaktury perfum to również jedna z atrakcji Prowansji – można osobiście zobaczyć przebieg procesu powstawania perfum największych marek. Lawendowa Prowansja to jedno z najpiękniej pachnących miejsc na świecie.
Przykładowe ceny | Bagietka - 2-4 zł |
Komunikacja | Samolory |
Co warto zjeść i wypić | Tapenada |
Co warto zobaczyć | |
Położenie | Południowa Francja |
Wiza/paszport | UE |
Orientacyjna odległość | 1 900km |
Czas lotu / jazdy samochodem | 3h/20 h od Warszawy |
Najpopularniejsze lotniska |
Komentarze