Beata Pawlikowska dla WP: Dlaczego lubię zdrowe jedzenie

Są takie rzeczy w życiu, które człowiek rozumie dopiero wtedy, kiedy osobiście ich spróbuje. Tak jest na przykład z podróżowaniem. W teorii to może brzmieć całkiem niezachęcająco: zostawić swój wygodny dom, gorący prysznic i znajome łóżko, żeby wyruszyć w nieznane, gdzie nie wiadomo co się zdarzy. Być może trzeba będzie stać w deszczu, marznąć albo być bardzo głodnym. To ma być przyjemność?.. Tak! I zrozumie to tylko ten, kto doświadczy tego na własnej skórze. Odkryje wtedy choćby to, że porządnie zmarznąć i zmoknąć to doświadczenie prowadzące do absolutnie fantastycznego przeżycia, jakim jest możliwość rozgrzania się gorącą zupą i włożenie suchego ubrania.

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Diana Lelonek
Beata Pawlikowska

Podróżowanie wzmacnia wszystkie doznania. Kto raz tego spróbował, wciąż będzie tego pragnął. Tak samo jest z jedzeniem. W teorii to może brzmieć mało zachęcająco – zrezygnować z tego, do czego jesteś przyzwyczajony i co jest łatwo dostępne w każdym sklepie, i w dodatku smakuje ci tak dobrze, że chcesz tego jeść więcej i więcej.

Ja też kiedyś kupowałam gotowe jedzenie w sklepach. Piłam soki z kartonów, jadłam zupy z proszku, jogurty, wędliny i sery. Aż pewnego dnia z czystej ciekawości zaczęłam sprawdzać z czego to jest naprawdę zrobione i w jaki sposób. Odkryłam wtedy, że jedzenie robi się w fabrykach żywności, gdzie dla obniżenia ceny, przedłużenia czasu przechowywania i dla sztucznego wzmocnienia smaku dodaje się do nich mnóstwo chemicznych proszków i płynów.

Obraz
© Shutterstock.com

Te chemiczne (choć jak najbardziej legalne substancje) tak agresywnie działają na komórki nerwowe w mózgu, że wywołują uczucie uzależnienia. Wciąż chcesz ich jeść coraz więcej. To jest właśnie tajemnica atrakcyjności coli, parówki, hamburgera czy słodyczy zawierających biały cukier. Syrop glukozowo-fruktozowy też ma swój ciemny sekret. Blokuje w mózgu odczytywanie sygnału o sytości, czyli sprawia, że czujesz się ciągle głodny. Niezależnie od tego ile zjesz, ciągle masz ochotę na więcej. To prosta droga do otyłości.

Kiedy to odkryłam i zrozumiałam, podjęłam jedyną z mojego punktu logiczną i racjonalną decyzję o tym, że usuwam z mojej kuchni wszystko, co zawiera sztuczne dodatki (takie jak biały cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, kwas cytrynowy, glutaminian sodu, maltodekstryna, zagęstniacze, stabilizatory, przeciwutleniacze itd.). Nie jem niczego, co jest zrobione z białej, chemicznie oczyszczonej mąki. Nie jem mięsa ani wędlin – z wielu powodów, m.in. dlatego, że Światowa Organizacji Zdrowia (WHO) po wielu latach badań oficjalnie w styczniu 2016 r. ogłosiła, że właśnie mięso i jego przetwory są jedną z głównych przyczyn nowotworów.

Obraz
© Shutterstock.com

Kupuję nieprzetworzone produkty i gotuję z nich proste, szybkie dania. Soczewica, fasola, ciecierzyca, rozmaite warzywa, brązowy ryż, różne rodzaje kaszy, zioła, przyprawy – z takich składników można codziennie przez cały rok gotować coś innego. W siłowniach umysłowych dzisiaj do wygrania będą książki kulinarne „Kasza jaglana” z przepisami na takie właśnie szybkie i proste dania.

I jeszcze jedno. Kiedy jadłam gotowe albo półgotowe jedzenie sprzedawane w sklepach – ciągle na coś chorowałam. Na gardło, na kolano, na wysypkę, na niestrawność. Kiedy zaczęłam jeść zdrowo, schudłam i przestałam chorować. I właśnie dlatego lubię zdrowe jedzenie.

Wybrane dla Ciebie
Tajemniczy poszukiwacz ujawnił swoją tożsamość. Twierdzi, że jest na tropie złotego pociągu
Tajemniczy poszukiwacz ujawnił swoją tożsamość. Twierdzi, że jest na tropie złotego pociągu
W górach praktycznie nie ma miejsc. W tym terminie już nie planuj wyjazdu
W górach praktycznie nie ma miejsc. W tym terminie już nie planuj wyjazdu
Pierwszy taki lot w historii. Samolot był prawie pełen
Pierwszy taki lot w historii. Samolot był prawie pełen
Osuwisko przeraziło turystów. Chmura pyłu widoczna z odległości kilku kilometrów
Osuwisko przeraziło turystów. Chmura pyłu widoczna z odległości kilku kilometrów
Ekstremalne zimno. W tej miejscowości temperatura spadła do -50 st. C
Ekstremalne zimno. W tej miejscowości temperatura spadła do -50 st. C
Alarm smogowy w jednej z największych metropolii świata. Turyści muszą być czujni
Alarm smogowy w jednej z największych metropolii świata. Turyści muszą być czujni
Warszawa Centralna obchodzi 50. urodziny. "Z dumą myślimy o jego przyszłości"
Warszawa Centralna obchodzi 50. urodziny. "Z dumą myślimy o jego przyszłości"
Ewakuacja Airbusa A320. Ogień pod skrzydłem, 180 osób na pokładzie
Ewakuacja Airbusa A320. Ogień pod skrzydłem, 180 osób na pokładzie
Miał pistolet w bagażu. Teraz trafi do więzienia
Miał pistolet w bagażu. Teraz trafi do więzienia
Przed nami noc spadających gwiazd. Szykuje się obłędny spektakl
Przed nami noc spadających gwiazd. Szykuje się obłędny spektakl
Nietypowy widok w Kołobrzegu. "Teren został tymczasowo odgrodzony taśmą"
Nietypowy widok w Kołobrzegu. "Teren został tymczasowo odgrodzony taśmą"
Tam lepiej nie wsiadać do taksówki. Na czele listy ukochany kraj Polaków
Tam lepiej nie wsiadać do taksówki. Na czele listy ukochany kraj Polaków
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯