Bejrut. Największe miasto i stolica Libanu
Bejrut to największe miasto i jednocześnie stolica Libanu, w której przeplata się tradycja z nowoczesnością. Burzliwa historia miasta znacząco spowolniła jego rozwój, jednak Bejrut przez lata odradzał się w szybkim tempie.
05.08.2020 07:32
Los nie oszczędza stolicy Libanu. We wtorek, 4 sierpnia w Bejrucie doszło do potężnej eksplozji saletry amonowej. Jak poinformował libański czerwony krzyż, zginęło co najmniej 100 osób, a ponad cztery tysiące odniosły obrażenia. Fala uderzeniowa wywołana wybuchem dokonała szeregu zniszczeń w dużej części miasta.
Przypominamy, gdzie jest Bejrut i czego słynie.
Bejrut – gdzie jest?
Bejrut położony jest w środkowej części Libanu w Azji Zachodniej. Stolica Libanu leży na półwyspie i ma dostęp do Morza Śródziemnego, natomiast z trzech stron jest otoczone przez pasmo górskie Liban. Wybrzeże, nad którym leży stolica Libanu jest dość zróżnicowane - miejscami występują tam piękne piaszczyste plaże, a gdzie indziej podziwiać można surowy, skalisty brzeg. Bejrut leży niecałe 100 km od granicy Libanu z Izraelem. Miasto jest zamieszkiwane przez ponad 2 miliony ludzi i jest najważniejszym ośrodkiem Libanu, gdzie swoją siedzibę ma rząd kraju. Poza tym, w mieście znajdują się siedziby dużych banków i głównych przedsiębiorstw kraju, w związku z czym Bejrut ma ogromne znaczenie gospodarcze.
Zobacz także
Bejrut – pogoda
Bejrut jest położony w strefie klimatu śródziemnomorskiego, w związku z czym panuje w nim ciepłe, ale wilgotne lato i dość chłodna, ale niemroźna zima. Wiosna i jesień są dość łagodne. Najcieplejszym miesiącem jest sierpień, w którym średnie temperatury wynoszą około 30°C, najzimniejsze są z kolei styczeń i luty z temperaturą wynoszącą około 10°C.
Bejrut – jaka jest historia kraju?
Bejrut to miasto, które swoje początki miało ponad 5000 lat temu. W mieście znaleziono liczne ślady osadnictwa z czasów hellenistycznych oraz rzymskich. Miasto przez wieki bogaciło się i nabierało znaczenia, a w 1943 roku, gdy Liban otrzymał niepodległość, Bejrut stał się jego stolicą. W 1975 roku nastąpił wybuch wojny domowej, w której trakcie miasto zostało podzielone na części chrześcijańską i muzułmańską. Wojna zakończyła się w 1990 roku i przystąpiono wtedy do odbudowy miasta.
W 2006 roku na skutek konfliktu Libanu z Izraelem Bejrut stał się celem bombardowania. Miasto zostało niestety w dużej mierze zniszczone, a skutki bombardowania są w nim widoczne do dziś. W mieście wciąż trwają prace renowacyjne, odnawiane jest historyczne śródmieście, ale również handlowe i turystyczne części miasta.
Bejrut – najważniejsze miejsca
Ze względu na burzliwą historię Bejrut jest miastem wielokulturowym, w którym spotykają się różne religie, a tradycja i historia mieszają się z nowoczesnością. Według niektórych jest to miasto, które rozwija się na tyle dynamicznie, że niedługo może dołączyć do grona najważniejszych na świecie metropolii i będzie porównywalne z miastami takimi jak Abu Zabi czy Dubaj. Najważniejsze miejsca w mieście to:
1. Stare Miasto: większość budynków tej części miasta została zrekonstruowana po zniszczeniach wojny domowej, jednak mimo to jest to prawdziwe serce miasta. W tej części można najbardziej poczuć klimat miasta, a pod ziemią i nowymi budynkami kryją się zabudowania powstałe nawet kilka tysięcy lat wcześniej.
2. Plac de l’Etoile: plac usytuowany w centrum miasta, na którym znajduje się wyjątkowa wieża zegarowa.
3. Bulwar Corniche: nadmorski deptak ma kilka kilometrów długości i jest miejscem, które mieszkańcy Bejrutu bardzo lubią. Na bulwarze znajdują się liczne stragany, na których warto spróbować lokalnych specjałów. Poza tym, podczas spaceru można podziwiać przepiękne krajobrazy.
Będąc w Bejrucie, warto zwiedzić także miejsca kultu religijnego, w tym:
· Sanktuarium Matki Bożej Pani Libanu,
· Katedrę św. Grzegorza,
· Meczet Mohammed Al-Amin.
Bejrut – co zjeść?
W Bejrucie koniecznie trzeba spróbować przysmaków kuchni libańskiej, w której charakterystyczne są niespotykane w innych kuchniach połączenia smaków. Kuchnia Libanu obfituje w warzywa strączkowe, takie jak ciecierzyca i soczewica (z ciecierzycy przygotowuje się między innymi pyszny hummus oraz falafele), jest również pełna świeżych owoców. Popularne są również dania z baraniną i jagnięciną. Dodatkiem, który je się do większości potraw, jest specjalny chlebek z zatharem. Na deser często jada się lubianą między innymi na Bałkanach baklawę albo prażone w karmelu orzechy.