Casa czy bodega, czyli gdzie zjeść w Hiszpanii

Kuchnia iberyjska to kulinarne misterium, jedna z najpopularniejszych kuchni europejskich, ale nie tylko. Jej wpływy widać w Ameryce Łacińskiej, regionie, którym Hiszpania niegdyś władała. Na stołach królują ryby, owoce morza, warzywa, oliwa z oliwek, pikantne wędliny i ulubione mięso mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego - jagnięcina.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | Mikhail Zahranichny

Być w Hiszpanii i nie spróbować paelli, tortilli, gazpacho czy tapas, to, trawestując Talleyranda, "więcej niż grzech, to błąd". Turysta, który nie spróbował tych specjałów, poznał Hiszpanię tylko w połowie. Jedzenie jest tu bowiem, tak jak w innych krajach południa, celebrowane. To nie pośpieszne "wrzucanie na ruszt" i byle jakie zapełnianie żołądka, ale kulinarne misterium, sprawowane w otoczeniu najbliższych – rodziny i przyjaciół.

Najdrożej w meson, nieco taniej w posadzie

Choć raczej niewielu z nas może pochwalić się iberyjską rodziną lub przyjaciółmi, to jednak warto poznać tajemnice hiszpańskiej gastronomii, by wiedzieć nie tylko "co", ale i "gdzie" jeść. I właśnie na tym "gdzie" teraz się skoncentrujemy.

Obraz
© Shutterstock.com | Mikhail Zahranichny

Najbardziej ekskluzywnymi lokalami gastronomicznymi w Hiszpanii są tzw. meson, czyli po polsku – zajazdy. Usytuowane niegdyś przy głównych traktach i wjazdach do miast, są dzisiaj najdroższymi lokalami ze starymi, jak podaje Tadeusz Olszański, ceniony historyk (i praktyk!) gastronomii, stylowymi meblami, srebrną zastawą i cenną porcelaną.

Nieco taniej zjeść można w posadzie lub fondzie, które funkcje restauracji dzielą zazwyczaj z usługami hotelarskimi.

W casa de comida - gospodzie z dobrym jedzeniem

Na trzecim miejscu sytuują się lokale o zbiorczej nazwie casa de comida, znacznie bardziej, przede wszystkim z powodu cen, popularne od wcześniej wymienionych. Casa de comida to rodzaj gospody z dobrym domowym jedzeniem. Można tu zjeść szybko i smacznie.

Na czwartym miejscu trzeba umieścić tawerny – małe lokale, w których można zjeść coś ciepłego, a także pokrzepić się sangrią lub mocniejszym napojem.

Obraz
© Ilona Raczyńska/WP

W barach oferowane są już tylko tapas – niewielkie przekąski, podawane zazwyczaj do alkoholu, głównie czerwonego wina. Do najbardziej znanych tapas należą: pikle nadziewane na wykałaczkę, katalońska kiełbasa, kanapka z szynką, owoce morza, ziemniaki smażone w głębokim oleju oraz dwa narodowe specjały Hiszpanii – oreja (ucho wołowe smażone we fryturze) i tortilla espanola (omlet z jajek i smażonych kartofli).

Za porcję tapas możemy zapłacić od 2 do nawet 12 euro. Cena obiadu dla jednej osoby, w zależności od rangi lokalu, to wydatek od 7 do 30 euro. Oczywiście można zapłacić więcej, a nawet znacznie więcej – jeżeli kogoś na to stać.

W bodedze napijesz się wina

Nasz przegląd hiszpańskich lokali gastronomicznych kończymy na bodegach, czyli po naszemu – winiarniach. Jak sama nazwa wskazuje, w bodegach się nie je, a jedynie pije. Można w nich także kupić wino na wynos.

Obraz
© Shutterstock.com | Pabkov

I na sam koniec krótka informacja o napiwkach. W Hiszpanii są traktowane jako nagroda za naprawdę wzorową obsługę. Usatysfakcjonowany klient zostawia w restauracjach napiwek w wysokości pięciu procent sumy rachunku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tajemniczy poszukiwacz ujawnił swoją tożsamość. Twierdzi, że jest na tropie złotego pociągu
Tajemniczy poszukiwacz ujawnił swoją tożsamość. Twierdzi, że jest na tropie złotego pociągu
W górach praktycznie nie ma miejsc. W tym terminie już nie planuj wyjazdu
W górach praktycznie nie ma miejsc. W tym terminie już nie planuj wyjazdu
Pierwszy taki lot w historii. Samolot był prawie pełen
Pierwszy taki lot w historii. Samolot był prawie pełen
Osuwisko przeraziło turystów. Chmura pyłu widoczna z odległości kilku kilometrów
Osuwisko przeraziło turystów. Chmura pyłu widoczna z odległości kilku kilometrów
Ekstremalne zimno. W tej miejscowości temperatura spadła do -50 st. C
Ekstremalne zimno. W tej miejscowości temperatura spadła do -50 st. C
Alarm smogowy w jednej z największych metropolii świata. Turyści muszą być czujni
Alarm smogowy w jednej z największych metropolii świata. Turyści muszą być czujni
Warszawa Centralna obchodzi 50. urodziny. "Z dumą myślimy o jego przyszłości"
Warszawa Centralna obchodzi 50. urodziny. "Z dumą myślimy o jego przyszłości"
Ewakuacja Airbusa A320. Ogień pod skrzydłem, 180 osób na pokładzie
Ewakuacja Airbusa A320. Ogień pod skrzydłem, 180 osób na pokładzie
Miał pistolet w bagażu. Teraz trafi do więzienia
Miał pistolet w bagażu. Teraz trafi do więzienia
Przed nami noc spadających gwiazd. Szykuje się obłędny spektakl
Przed nami noc spadających gwiazd. Szykuje się obłędny spektakl
Nietypowy widok w Kołobrzegu. "Teren został tymczasowo odgrodzony taśmą"
Nietypowy widok w Kołobrzegu. "Teren został tymczasowo odgrodzony taśmą"
Tam lepiej nie wsiadać do taksówki. Na czele listy ukochany kraj Polaków
Tam lepiej nie wsiadać do taksówki. Na czele listy ukochany kraj Polaków
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯