Casa czy bodega, czyli gdzie zjeść w Hiszpanii

Kuchnia iberyjska to kulinarne misterium, jedna z najpopularniejszych kuchni europejskich, ale nie tylko. Jej wpływy widać w Ameryce Łacińskiej, regionie, którym Hiszpania niegdyś władała. Na stołach królują ryby, owoce morza, warzywa, oliwa z oliwek, pikantne wędliny i ulubione mięso mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego - jagnięcina.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | Mikhail Zahranichny

Być w Hiszpanii i nie spróbować paelli, tortilli, gazpacho czy tapas, to, trawestując Talleyranda, "więcej niż grzech, to błąd". Turysta, który nie spróbował tych specjałów, poznał Hiszpanię tylko w połowie. Jedzenie jest tu bowiem, tak jak w innych krajach południa, celebrowane. To nie pośpieszne "wrzucanie na ruszt" i byle jakie zapełnianie żołądka, ale kulinarne misterium, sprawowane w otoczeniu najbliższych – rodziny i przyjaciół.

Najdrożej w meson, nieco taniej w posadzie

Choć raczej niewielu z nas może pochwalić się iberyjską rodziną lub przyjaciółmi, to jednak warto poznać tajemnice hiszpańskiej gastronomii, by wiedzieć nie tylko "co", ale i "gdzie" jeść. I właśnie na tym "gdzie" teraz się skoncentrujemy.

Obraz
© Shutterstock.com | Mikhail Zahranichny

Najbardziej ekskluzywnymi lokalami gastronomicznymi w Hiszpanii są tzw. meson, czyli po polsku – zajazdy. Usytuowane niegdyś przy głównych traktach i wjazdach do miast, są dzisiaj najdroższymi lokalami ze starymi, jak podaje Tadeusz Olszański, ceniony historyk (i praktyk!) gastronomii, stylowymi meblami, srebrną zastawą i cenną porcelaną.

Nieco taniej zjeść można w posadzie lub fondzie, które funkcje restauracji dzielą zazwyczaj z usługami hotelarskimi.

W casa de comida - gospodzie z dobrym jedzeniem

Na trzecim miejscu sytuują się lokale o zbiorczej nazwie casa de comida, znacznie bardziej, przede wszystkim z powodu cen, popularne od wcześniej wymienionych. Casa de comida to rodzaj gospody z dobrym domowym jedzeniem. Można tu zjeść szybko i smacznie.

Na czwartym miejscu trzeba umieścić tawerny – małe lokale, w których można zjeść coś ciepłego, a także pokrzepić się sangrią lub mocniejszym napojem.

Obraz
© Ilona Raczyńska/WP

W barach oferowane są już tylko tapas – niewielkie przekąski, podawane zazwyczaj do alkoholu, głównie czerwonego wina. Do najbardziej znanych tapas należą: pikle nadziewane na wykałaczkę, katalońska kiełbasa, kanapka z szynką, owoce morza, ziemniaki smażone w głębokim oleju oraz dwa narodowe specjały Hiszpanii – oreja (ucho wołowe smażone we fryturze) i tortilla espanola (omlet z jajek i smażonych kartofli).

Za porcję tapas możemy zapłacić od 2 do nawet 12 euro. Cena obiadu dla jednej osoby, w zależności od rangi lokalu, to wydatek od 7 do 30 euro. Oczywiście można zapłacić więcej, a nawet znacznie więcej – jeżeli kogoś na to stać.

W bodedze napijesz się wina

Nasz przegląd hiszpańskich lokali gastronomicznych kończymy na bodegach, czyli po naszemu – winiarniach. Jak sama nazwa wskazuje, w bodegach się nie je, a jedynie pije. Można w nich także kupić wino na wynos.

Obraz
© Shutterstock.com | Pabkov

I na sam koniec krótka informacja o napiwkach. W Hiszpanii są traktowane jako nagroda za naprawdę wzorową obsługę. Usatysfakcjonowany klient zostawia w restauracjach napiwek w wysokości pięciu procent sumy rachunku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę