Cypryjskie rozkosze podniebienia
Kuchnia Cypru jest kuchnią śródziemnomorską, podobną do kuchni greckiej z dodatkiem kuchni Środkowego Wschodu i Azji Mniejszej, kładąca nacisk na świeże, miejscowe składniki, ostrą mieszankę ziół i przypraw oraz oliwę z oliwek.
30.11.2011 | aktual.: 10.05.2013 09:12
Kuchnia jest kuchnią śródziemnomorską, podobną do kuchni greckiej z dodatkiem kuchni Środkowego Wschodu i Azji Mniejszej, kładąca nacisk na świeże, miejscowe składniki, ostrą mieszankę ziół i przypraw oraz oliwę z oliwek.
Zarówno poeci jak i podróżnicy chwalili smaki wyspy. Obecnie także lekarze i specjaliści ds. zdrowia podkreślają zalety diety śródziemnomorskiej. Ziarna i nasiona roślin strączkowych, dojrzewające w słońcu świeże owoce i warzywa, ryby z wysoka zawartością białka, chude mięso i drób, oliwa z oliwek oraz wino to jedzenia zarówno zdrowe jak i bardzo smaczne. Społeczeństwo Cypru składa się z dużych rodzin o bliskich więzach, a wiec nie dziwi fakt, ze domowe gotowanie stanowi ważny element codziennego życia a przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Nie ma większej przyjemności niż apetyczny posiłek w gronie przyjaciół i rodziny.
Swoja kulinarna przygodę rozpocznij zamawiając mezedes w restauracji, w której poznasz wszystkie przepyszne, lokalne dania, ale zarezerwuj sobie wystarczająco dużo czasu na 20 lub więcej potraw, które otrzymasz. Aby napić się czegoś zdrowego, spróbuj soku wyciskanego z wielu świeżych owoców dostępnych na wyspie. Drink Airani zrobiony ze świeżego jogurtu jest niesamowicie orzeźwiający, idealny na gorące letnie dni, natomiast ‘soumada’ to ciepły napój poprawiający samopoczucie, serwowany z gorącą woda.
Zmyj z siebie wszystkie troski, pijąc lokalne piwa lub wina. Cypr ma długą tradycje winiarska, która sięga ponad 4.000 lat wstecz. W czasach starożytnych wino stanowiło główne źródło bogactwa wyspy. Wyspa dostarczała wina faraonom Egiptu; wina cypryjskie cieszyły się dużą popularnością wśród starożytnych Greków i Rzymian. Jedno z bardzo starych słodkich win – *Commandaria *- jest uznawane za jedno z najstarszych znanych win na świecie, które według legendy zostało stworzone dla Ryszarda Lwie Serce i krzyżowców. *Zivania *– sławna cypryjska woda ognista produkowana z wysoko destylowanego soku winogronowego, stanowi prawie czysty alkohol, dający porządnego kopa.
Aby napić się czegoś zdrowego, spróbuj soku wyciskanego z wielu świeżych owoców dostępnych na wyspie. Drink Airani zrobiony ze świeżego jogurtu jest niesamowicie orzeźwiający, idealny na gorące letnie dni, natomiast soumada to ciepły napój poprawiający samopoczucie, serwowany z gorącą wodą.
Przy okazji zamów cypryjską kawę, szczególnie wtedy, gdy będziesz grał w tryktrak. Tę mocną kawę można zamówić w opcji sketo (bez cukru), metrio (średnia) lub glyko (słodka) zawsze serwowaną ze szklaneczką zimnej wody.