Trwa ładowanie...

Dania, których musisz spróbować będąc w Chorwacji

Uwiodła samego Roberta Makłowicza. Zmienna i zaskakująca, swoje skarby pokaże tym, którzy chcą ich poszukać – taka właśnie jest ona. Kuchnia chorwacka.

Informacja prasowa: Chorwacka Wspólnota Turystyczna
 Źródło: Materiały prasowe
d3e5ed8
d3e5ed8

Spędzając urlop w Chorwacji, grzechem byłoby nie skorzystać z bogatej oferty wielokulturowej kuchni tego kraju. Jak w barwnej tkaninie, splata ona bowiem wątki greckie, rzymskie, bałkańskie, słowiańskie, węgierskie, tureckie, a nawet wiedeńskie. Prócz tej różnorodności kulturowej, kuchnia chorwacka oferuje też specjały lokalne. W każdym regionie Chorwacji możemy spróbować dań charakterystycznych tylko dla tego obszaru i często wpisanych do europejskich rejestrów chroniących prawnie niepowtarzalnych wiktuałów.

Chcąc poznać kraj, nie można pominąć jego kuchni – to obowiązkowy punkt programu. Jeśli więc w czasie zwiedzania zasiedzimy się w konobie, a kolejne muzeum mamy "niezaliczone" – nie miejmy wyrzutów sumienia i koniecznie spróbujmy tam tradycyjnych chorwackich dań, gdyż jest to ważna część programu kulturalnego!

Biesiady nad Adriatykiem

Chorwackie wybrzeże słynie z kuchni śródziemnomorskiej opartej na owocach morza. Podaje się tu przede wszystkim dania przygotowane ze świeżych małż, kalmarów i krewetek z dodatkiem ziół, oliwy i domowego wina. Warto pamiętać, że chorwacka dieta śródziemnomorska została wpisana na Listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

d3e5ed8

Buzara

maja danica Materiały prasowe
maja danicaŹródło: Materiały prasowe, fot: maja danica

Na buzaru to grupa dań, które łączy sposób ich przygotowania. Owoce morza duszone są w sosie z białego wina, oliwy, czosnku i natki pietruszki. Tak przygotowywane są krewetki škampi na buzaru, małże Dagnje na buzaru lub Školjke na buzaru. Nie każdy o tym wie, ale oliwa i wino to podstawowe składniki w kuchni chorwackiej.

Prawie każde gospodarstwo produkuje domową oliwę i wino na sprzedaż i własne potrzeby. Istnieje wiele gatunków oliwek, z których pozyskuje się różne smaki. Warto zwrócić uwagę, że oliwa tłoczona jest na wiele sposobów. Efektem są różnice w jej smaku – od łagodnego, z owocowym posmakiem po wyrazisty i wytrawny.

d3e5ed8

Peka

 Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: maja danica

Peka nie jest właściwie daniem, ale oryginalnym sposobem przygotowywania potraw. Mięso obłożone warzywami pieczone jest na otwartym ogniu pod przykryciem w kształcie kopuły, przypominającej pokrywę brytfanny, na którą narzuca się warstwę gorącego popiołu. Na dania ispod peke nadają się też ryby i owoce morza, smaczne są też wersje z samymi warzywami. Choć najbardziej rozpowszechniona jest w rejonie Dalmacji, to znana jest każdemu Chorwatowi, a przepisy na pekę przekazywane są tutaj z pokolenia na pokolenie.

 Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: Goran Sekula

Gregada

Podobnie jak potrawy ispod peke, gregada to danie typowe dla Dalmacji. Przygotowuje się ją z ryb i ziemniaków duszonych w kociołku. Gregada wywodzi się z Grecji, skąd trafiła do Dalmacji już około 2 tys. lat temu. Rzecz jasna wówczas do jej przygotowania nie używano ziemniaków, lecz chleba.

d3e5ed8

Kulinarne tajemnice interioru

Kontynentalna część Chorwacji słynie w wysokiej jakości mięs produkowanych w lokalnych gospodarstwach, warzyw, a szczególnie ziemniaków, których jedna z odmian – ziemniaki z regionu Lika (lički krumpir) – wpisana jest do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Tutaj jada się również drób, dziczyznę, a także ryby słodkowodne.

ČobanacTo danie popularne jest w rejonie Slawonii. Składa się kilku gatunków mięs jak wieprzowina, wołowina i dziczyzna przekładanych świeżymi warzywami. Wszystkie składniki dusi się przez wiele godzin w kociołku nad otwartym ogniem. Ze Slawonii pochodzi też duszona, nadziewana papryka znana jako fiš paprikaš i przysmak, który docenią wegetarianie – sataraš, czyli duszone warzywa.

d3e5ed8

Ogulinska masnica

Ogulinska masnica to drożdżowe ciasto nadziewane farszem z cebuli, jajek i słoniny znane przede wszystkim w rejonach Lika i Gorski Kotar. Najsmaczniejsza jest ta podawana prosto z pieca. Również w piecu przyrządza się Ličke police, pieczone ziemniaki, podawane z lokalnym serem škripavac. Ciekawostką jest fakt, że Lika i Gorski Kotar to rejony, w których możemy też skosztować żabich udek.

Kotlovina

 Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: maja danica

Jeśli odwiedzimy okolice Zagrzebia, warto skosztować kotloviny. To danie przygotowywane jest w ciekawy sposób: na dużej beczce stawia się bardzo szerokie patelnie, czasem o średnicy nawet dwóch metrów, w których smaży się, a następnie dusi różne rodzaje mięs. Sekret smaku tego dania tkwi w powolnym gotowaniu i dodatku domowego wina. Kotlovine zazwyczaj przygotowuje się na rodzinnych i towarzyskich spotkaniach.

d3e5ed8

W poszukiwaniu kulinarnych doznań

Spróbować chorwackiej kuchni możemy u naszego gospodarza, jeśli zatrzymamy się w agroturystyce. Chorwaci są bardzo gościnni i chętnie częstują gości tym, co sami produkują w swoim gospodarstwie i gotują w kuchni. Innym sprawdzonym pomysłem jest wizyta w lokalnej chorwackiej restauracji, czy w konobach. Wybierzmy jednak koniecznie tę, w której stołują się lokalni mieszkańcy.

Na terenie całej Chorwacji odbywają się liczne imprezy kulinarne. Odwiedzić możemy Festiwal Makaronu, który odbywa się w lipcu w Žminju, albo Dni Trufli we wrześniu w miejscowości Buzet. Ważnym wydarzeniem są też Dni Oliwy. Takie wydarzenia odbywają się w Chorwacji przez cały rok, a restauratorzy i lokalni producenci zawsze starają się oczarować gości swoją ofertą.

Informacja prasowa: Chorwacka Wspólnota Turystyczna
d3e5ed8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3e5ed8