Florencja
Położenie: | W środkowych Włoszech, nad rzeką Arno u stóp Apenin. |
Strefa czasowa: | CEST |
Waluta: | euro (EUR) |
Jedno z najpiękniejszych miast we Włoszech, stolicę Toskanii, zawdzięczamy Juliuszowi Cezarowi, który ustanowił Florencję w 59 r. p.n.e. kolonią dla byłych żołnierzy. Nazwał ją wtedy Florentina. Historia miasta sięga jednak dalej.
Florencja – historia miasta
Jeszcze przed Cezarem stanowiło ono Etruską osadę. Dziś Florencja liczy prawie 400 000 mieszkańców i jest jednym z największych ośrodków turystycznych w środkowych Włoszech.
Nie byłoby tak jednak, gdyby nie rządy Medyceuszy, którzy w latach 1512–1737 uczynili z Florencji stolicę renesansu. Rozkwitała wówczas pod względem kulturalnym, gospodarczym, a także architektonicznym. Pracowali tutaj wielcy twórcy, jak Michał Anioł, Leonardo da Vinci. Wiele spośród ich dzieł możemy podziwiać dzisiaj w Florencji.
Florencja – położenie
Florencja położona jest w środkowych Włoszech, nad rzeką Arno u podnóża Apeninów. Zapewnia to przepiękne, malownicze widoki. Niestety wiąże się również z zagrożeniem powodziowym. W 1966 r. miasto zdewastowała powódź, której nie przetrwało wiele zabytków. Temu, i wielu innym, wylewom rzeki oparł się jednak most Ponte Vacchio, który do dziś stanowi wizytówkę Florencji.
Florencja – zabytki
Podczas zwiedzania Florencji koniecznie trzeba wybrać się na spacer po wspominam moście Ponte Vacchio. Ta niezwykła konstrukcja pochodzi z 1345 r. i wspiera się na kamiennych łukach, które okazały się tak wytrzymałe, że nie tylko przetrwały do czasów współczesnych, ale także oparły się licznym powodziom. Dzisiaj działają tutaj rozmaite sklepiki z przepiękną, ręcznie robioną biżuterią i pamiątkami z Florencji.
Nieopodal mostu znajduje się jedno z najbogatszych pod względem eksponatów muzeów na świecie – Galeria Uffizi. Możemy tu podziwiaj arcydzieła sztuki malarskiej, co ciekawe w większości powstałe na zamówienie lokalnych koneserów sztuki, a także Medyceuszy. To właśnie we Florencji znajdują się dzieła Botticellego, Michała Anioła, Rafaela czy Tycjana. Z pewnością jest to największy zbiór malarstwa włoskiego, ale nie tylko.
Prawdziwe perły wśród architektury Florencji stanowią przepiękne bazyliki i katedry. Nie bez powodu Florencja nazywana jest miastem kościołów. Najsłynniejsza jest Katedra Santa Maria del Fiore z największą na świecie ceglaną kopułą. Budowa tego zapierającego dech gmachu zajęła 140 lat: od 1296 do 1436.
Jeśli wystarczy nam wytrwałości, żeby pokonać 463 stopnie, to wespniemy się na dach kopuły, z którego rozlega się cudowna panorama miasta. Tuż obok znajduje się dzwonnica Campanile di Giotto z nieco mniej obleganym niż Katedra Santa Maria del Fiore punktem widokowym.
Tym, którzy wolą twardo stąpać po ziemi, może spodobać się widok na starówkę, jaki rozciąga się z Placu Michała Anioła. Widać stąd dachy wszystkich zabytków architektonicznych Florencji. A propos Michała Anioła – we Florencji można zobaczyć również replikę Dawida stojącą na Placu della Signiora (Piazza della Signiora). Oryginał znajduje się w Muzeum Accademica, ale Plac della Signiora warto odwiedzić również ze względu na stojący tuż obok Palazzo Vecchio – kolejny symbol Florencji.
Dziedziniec Pałacu Vecchio został zaprojektowany właśnie przez Michelangela. Dzisiaj zdobi go nie tylko Dawid, ale także Herkules dłuta Bandinellego, Fontanna Neptuna wykonana przez Ammanatiego, a także fontanna z amorkiem trzymającym małego delfina w ręku.
Florencja – lokalna kuchnia
Kuchnia florencka jest "przepyszna w swej prostocie". Bazowe składniki dla wielu florenckich dań to: chleb, oliwa, warzywa, mięso, sery i oczywiście – wino. Najlepiej kosztować tych pyszności w restauracjach i knajpkach działających w mieście, a nie w hotelowych kuchniach.
Przede wszystkim dlatego, że posiłek możemy zjeść tam w przepięknej scenerii, a do tego całkiem niedrogo. Za 7 euro dostaniemy trzydaniowy obiad z deserem i lampką florenckiego wina, np. Chianti Classico (Chianti to najpopularniejsze wino we Florencji, można je kupić również w Polsce).
Turyści bardzo często zajadają się także specjałami kuchni toskańskiej, zwłaszcza zupami ribolita. Będąc w Florencji, warto także skusić się na tutejszy deser – la torta della nonna, czyli torcik babci. Żadna dieta nie może być ważniejsza niż skosztowanie tego pysznego cieniutkiego ciasta przekładanego delikatnym kremem waniliowym.
Florencja – pogoda
Środkowe Włochy słyną z słonecznej pogody i upalnego lata. Pogoda we Florencji rozpieszcza ciepłolubnych, ale trzeba pamiętać, że w sezonie wakacyjnym bywa tu nawet 40 stopni. Stare mury florenckich budynków szybko się nagrzewają i potęgują odczuwane gorąco, a zacienione skwerki należą zwykle do prywatnych właścicieli i raczej nie można się w nich schronić. Wyposażmy się więc w kapelusze na głowę i kremy z filtrem.
Kiedy warto polecieć do Florencji?
Z uwagi na wysoką temperaturę i turystyczne oblężenie, Florencję radzimy odwiedzać wiosną, jesienią, a nawet zimą. W zimie bowiem, kiedy u nas panują mrozy, we Florencji temperatura spada do 15 stopni, co stwarza wprost idealne warunki do zwiedzania. Ruch turystyczny jest wówczas mniejszy, a i tanie loty do Florencji łatwiej upolować.
Jak dolecieć z Polski do Florencji?
Niestety lot z Polski do Florencji wymaga przesiadki w jednym z miast Europy: Amsterdamie, Paryżu, Monachium, Frankfurcie albo w Wiedniu. Dolecimy tam z wielu lotnisk w Polsce, m.in. z lotniska Chopina w Warszawie, z Krakowa, Lublina, Rzeszowa, Gdańska, Katowic czy Wrocławia. Bilety kosztują ok. 2000 złotych, ale warto polować na tanie loty do Florencji.
Przykładowe ceny | – kanapka w barze - 2-5 EUR; |
Komunikacja | – port lotniczy Amerigo Vespucci Airport; |
Co warto zobaczyć | |
Orientacyjna odległość | 1 548 km |
Lotniska |
Komentarze