Jak pić, to tylko tu
Alkohol zazwyczaj kojarzy się z huczną zabawą do białego rana. My skupiliśmy się na miejscach, gdzie wytwarzanie alkoholi wpisało się w lokalną kulturę i stanowi wręcz pewnego rodzaju sztukę. Przedstawiamy ranking miejsc, w których miłośnicy whisky, wina i wódki naprawdę mogą cieszyć się smakiem najlepszych gatunków.
Alkohol zazwyczaj kojarzy się z huczną zabawą do białego rana. My skupiliśmy się na miejscach, gdzie wytwarzanie alkoholi wpisało się w lokalną kulturę i stanowi wręcz pewnego rodzaju sztukę. Przedstawiamy ranking miejsc, w których miłośnicy whisky, wina i wódki naprawdę mogą cieszyć się smakiem najlepszych gatunków.
Miejsce 1. Oktoberfest, Niemcy
Festiwal piwa, odbywający się co roku w Niemczech, jest największym takim festiwalem na świecie. Dożynki chmielowe odbywają się na przełomie września i października w Monachium na tzw. Theresienwiese. Niemcy i turyści, przybywający tłumnie na ten festiwal, w tym roku wypili ponad 6 miliona litrów piwa.
(sc)
Miejsce 10. Mendoza, Argentyna
Miasto Mendoza leży w sercu zachodniego regionu Cuyo. Miasto jest bazą wypadową do wypraw w pobliskie góry i nad bystre strumienie. To także ważne miejsce dla miłośników wina. Jest stolicą wyrobu znakomitego, argentyńskiego wina. Dookoła rozciąga się jakieś 2000 winnic, z czego wiele to małe, rodzinne bodegi.
A może winoterapia?
Miejsce 9. Wódka, Kraków
Kraków jest naszą perełką, który ostatnio stał się bardzo popularnym kierunkiem wypadowym dla zagranicznych turystów. Wśród wszystkich odwiedzających miasto obcokrajowców Brytyjczycy zajmują miejsce pierwsze. Kraków jest dla podróżnych niczym „wielka weekendowa imprezowania”.
Miejsce 8. Tequila, Meksyk
Z Meksykiem kojarzą nam się najczęściej: olbrzymie sombrera i muzyka kapel mariachi oraz sól, tequila i limonka. Ta meksykańska wódka powstaje z soku agawy poddanego fermentacji alkoholowej - jest znana od czasów Azteków. Na przestrzeni wieków produkcję tequili udoskonalano. Nazwa trunku pochodzi od nazwy niewielkiej miejscowości w stanie Jalisco ze stolicą w Gualalajarze. Najdroższa butelka tequili została sprzedana za 225 tysięcy dolarów.
Miejsce 7. Whisky, Szkocja
Whisky jest znakiem rozpoznawczym Szkocji. Wiele destylarni whisky jest udostępnionych dla turystów do zwiedzania. Jest to godna polecenia wycieczka, podczas której można poznać historię Szkocji a także etapy produkcji powszechnie znanego trunku.
Miejsce 6. Saint-Emilion, Francja
Akwitania to mozaika bardzo różniących się od siebie winnic i rodzajów szczepów. Najsłynniejszą miejscowością, jeżeli chodzi o uprawę winogron, w tym regionie jest Saint-Émilion. Osada usytuowana jest na dwóch wapiennych wzgórzach, z których rozciąga się widok na dolinę wypełnioną winnicami. Na jednym ze wzgórz znajduje się _ Chateau du Roi _ - budowla z 1224 roku.
Miejsce 5. Bourbon, USA
Burbon to amerykańska whiskey produkowana z kukurydzy i innych zbóż takich jak żyto i słodowany jęczmień. Produkowany jest on prawie wyłącznie w Stanach Zjednoczonych. Większość producentów zlokalizowana jest w Kentucky. Szacuje się, że 95% światowej produkcji burbonu pochodzi właśnie stamtąd. Bardstown w stanie Kentucky nazywany jest Światową stolicą burbonu. We wrześniu odbywa się tam doroczna impreza Bourbon Festival.
Miejsce 4. Martynika, Francja (Małe Antyle)
Osoby, które znają Martynikę, z pewnością potwierdzą te słowa: Martynika to najlepsza gwarancja, że wakacje będą udane. Rajskie plaże, tropikalna roślinność, serdeczna gościnność tubylców, którzy potrafią bawić się wokół stołu suto zastawionego ostrymi potrawami i… rumem. Odkrywanie smaków tej maleńkiej wyspy proponujemy zacząć od wypicia koktajlu „ti'punch”. Jego głównym składnikiem jest antylski rum, uważany za jeden z najlepszych na świecie.
Miejsce 3. Festiwal Amerykańskiego Piwa w Denver
Festiwal Amerykańskiego Piwa w Denver, porównywany jest do europejskiego Oktoberfest. Podczas dziesięciodniowych obchodów święta piwa możemy liczyć na liczne degustacje lokalnych specjałów, nocne imprezy w barach, zwiedzanie lokalnego browaru oraz świetną atmosferę.
Podkarpackie winnice
Kalifornię można śmiało nazwać stanem winiarskim. Tutejsze marki znajdują uznanie najbardziej wymagających koneserów. Dwie doliny, Napa i Sonoma, gdzie produkuje się wina, skutecznie konkurują z Disneylandem o miano najpopularniejszej atrakcji turystycznej tego stanu. Razem z winnicami wyrosły tuziny znakomitych restauracji, pensjonaty w stylu włoskim, prowansalskim, farmerskim, wiktoriańskim oraz ośrodki spa. Oprawa degustacji jest bardzo ważna...
Podążając drogą numer 29 stanowiącą kręgosłup Napa Valley trudno uwierzyć, że tradycja winiarska sięga tu ledwie kilkudziesięciu lat. Obowiązująca w USA prohibicja zakończyła się w 1933 roku, jednak dopiero trzydzieści lat później sprowadził się do Kalifornii pierwszy nowy winiarz Robert Mondavi, pozostający do dziś (ma ponad 90 lat) ojcem chrzestnym regionu.