Trwa ładowanie...

Odkrycie na Sycylii. Znaleziono ślady produkcji najstarszego włoskiego wina

Na Sycylii znaleziono pozostałości najstarszego wina produkowanego na terytorium Włoch i w zachodniej części basenu Morza Śródziemnego. Naukowcy ustalili, że wytwarzano je tam prawie 6 tys. lat temu, czyli znacznie wcześniej niż dotąd przypuszczano.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Odkrycie na Sycylii. Znaleziono ślady produkcji najstarszego włoskiego winaŹródło: Shutterstock.com
d4m02ew
d4m02ew

Ślady wina badacze odkryli na dnie amfory pochodzącej z epoki miedzi (eneolitu), znalezionej w trudno dostępnej grocie koło miasta Agrigento. Badania nad znaleziskiem prowadziła międzynarodowa grupa ekspertów pod kierunkiem archeologa Davide Tanasiego z Uniwersytetu na Florydzie we współpracy z włoskim Komitetem Badań Naukowych.

Zespół naukowców twierdzi, że na obszarze obecnych Włoch wino zaczęto wytwarzać nie w epoce brązu, jak utrzymywano do tej pory, ale 3 tys. lat wcześniej.

W przeszłości znaleziono na Sardynii nasiona winorośli z 1300-1100 r. p.n.e., co potwierdziło, że na wyspie była ona uprawiana.

Zobacz też: Jak pozbyć się plam z wina.

Davide Tanasi powiedział włoskiej agencji Ansa, że prace jego zespołu pozwoliły odkryć osad po fermentacji, co wskazuje nie tylko na uprawę winorośli, ale także na wytwarzanie wina.

Na podstawie odnalezionych śladów kwasu winowego nie można stwierdzić, czy najstarsze sycylijskie wino było białe czy czerwone. Nie wiadomo też, kto je produkował. - Wiemy zaś, że terytoria te zamieszkiwała wspólnota rolników i hodowców, która zaczynała wytwarzać tkaniny - wyjaśnił Tanasi. - Uprawa winorośli to ważna nowość, która ma istotny aspekt ekonomiczny, bo wino było cennym dobrem, które mogło być przedmiotem handlu - podkreślił archeolog.

d4m02ew

Sycylia od wieków słynie ze swoich winnic, które można zwiedzać podczas pobytu na wyspie. Przez długi czas był to największy region winiarski we Włoszech. Popularnymi lokalnymi odmianami winorośli są: białe catarratto bianco, inzolia, grillo i grecanico dorato (garganega) oraz czerwone nero d'avola, frappato i nerello mascalese.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d4m02ew
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4m02ew

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj