Trwa ładowanie...

Odkrycie na Sycylii. Znaleziono ślady produkcji najstarszego włoskiego wina

Na Sycylii znaleziono pozostałości najstarszego wina produkowanego na terytorium Włoch i w zachodniej części basenu Morza Śródziemnego. Naukowcy ustalili, że wytwarzano je tam prawie 6 tys. lat temu, czyli znacznie wcześniej niż dotąd przypuszczano.

Odkrycie na Sycylii. Znaleziono ślady produkcji najstarszego włoskiego winaŹródło: Shutterstock.com
d3j72u4
d3j72u4

Ślady wina badacze odkryli na dnie amfory pochodzącej z epoki miedzi (eneolitu), znalezionej w trudno dostępnej grocie koło miasta Agrigento. Badania nad znaleziskiem prowadziła międzynarodowa grupa ekspertów pod kierunkiem archeologa Davide Tanasiego z Uniwersytetu na Florydzie we współpracy z włoskim Komitetem Badań Naukowych.

Zespół naukowców twierdzi, że na obszarze obecnych Włoch wino zaczęto wytwarzać nie w epoce brązu, jak utrzymywano do tej pory, ale 3 tys. lat wcześniej.

W przeszłości znaleziono na Sardynii nasiona winorośli z 1300-1100 r. p.n.e., co potwierdziło, że na wyspie była ona uprawiana.

Zobacz też: Jak pozbyć się plam z wina.

Davide Tanasi powiedział włoskiej agencji Ansa, że prace jego zespołu pozwoliły odkryć osad po fermentacji, co wskazuje nie tylko na uprawę winorośli, ale także na wytwarzanie wina.

Na podstawie odnalezionych śladów kwasu winowego nie można stwierdzić, czy najstarsze sycylijskie wino było białe czy czerwone. Nie wiadomo też, kto je produkował. - Wiemy zaś, że terytoria te zamieszkiwała wspólnota rolników i hodowców, która zaczynała wytwarzać tkaniny - wyjaśnił Tanasi. - Uprawa winorośli to ważna nowość, która ma istotny aspekt ekonomiczny, bo wino było cennym dobrem, które mogło być przedmiotem handlu - podkreślił archeolog.

d3j72u4

Sycylia od wieków słynie ze swoich winnic, które można zwiedzać podczas pobytu na wyspie. Przez długi czas był to największy region winiarski we Włoszech. Popularnymi lokalnymi odmianami winorośli są: białe catarratto bianco, inzolia, grillo i grecanico dorato (garganega) oraz czerwone nero d'avola, frappato i nerello mascalese.

d3j72u4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3j72u4