Oszczędne i proste sposoby na ognisko. Zadziwisz innych biwakowiczów

Ogniska z grubsza można podzielić na trzy typy, te które dają dużo światła i ciepła, te przeznaczone do gotowania oraz stosy, które sprawdzą się, gdy wokół brakuje opału. Przygotowanie każdego z nich nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy odrobina wiedzy.

Szwedzka pochodnia to jeden z bardziej oszczędnych sposobów na ognisko
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Istnieje kilka pomysłowych sposobów na ogniska, które sprawdzą się w każdej sytuacji. Przede wszystkim należy jednak pamiętać o tym, że dobry stos powinien składać się z trzech warstw. Sercem jest podpałka w postaci drobnych szczapek, wiórów czy pastylek-samoróbek z waty namoczonej w stearynie. Następną warstwą będą drobne gałązki, których zadaniem jest podtrzymanie ognia z podpałki. Od nich zajmą się natomiast grubsze gałęzie i pniaki, stanowiące główne paliwo.

Stosy na nocny biwak

Klasycznym stosem, który nocą zapewni dużo ciepła i światła będzie prosty indiański stożek. Jeśli stos ma wytrzymać długie godziny, bezpośrednio na podpałkę należy układać coraz dłuższe szczapki tak, by przylegały do siebie jak najszczelniej, a piramida nie była pusta w środku. Większe ognisko wystarczy nawet na całą noc.

Osoby, które przygotowały sporo opału mogą również pokusić się o wykonanie "studni" czyli klasycznego ogniska sygnałowego. Równej długości polana należy układać na kształt kwadratu tak, by powstała z nich wieża o wysokości kilkudziesięciu centymetrów. W środku umieszcza się zwykle standardową podpałkę, a po zapaleniu ognisko daje bardzo dużo światła. Jedynym problemem jest trudność utrzymania go w należytym kształcie przez dłuższy czas.

Obraz
© Shutterstock.com

Ogniska do gotowania

Osoby, które na biwak zabierają ze sobą nie tylko szpikulce do pieczenia kiełbasek, ale również żeliwny garnek lub kociołek muszą pomyśleć o bardziej wymyślnym ognisku. Jednym z prostszych sposobów na przygotowanie miejsca do gotowania będzie wykopanie niewielkiej jamy, rozpalenie w niej ogniska, a następnie położenie na nim dwóch grubszych bali. Tak przygotowany stelaż umożliwi postawienie garnka na ogniu. Takie rozwiązanie niesie ze sobą dwa zasadnicze problemy: utrudnia dokładanie do ognia i praktycznie uniemożliwia kontrolę temperatury.

Znacznie lepszym pomysłem będzie wykopanie obok ogniska niewielkiego rowka, do którego należy zgarniać żarzące się węgle, a następnie to na nich kłaść garnek z potrawą. Dzięki temu jednocześnie zyskasz miejsce do gotowania, a z drugiej strony nie ograniczysz rozchodzenia się ciepła i światła płynącego od stosu.

Czasem do przygotowania ogniska potrzeba również prowizorycznego rusztu
© Shutterstock.com

Stosy dla oszczędnych

Gwiazda to prosty do przygotowania typ ogniska, który daje sporo światła, stosunkowo niewiele ciepła, ale za to starcza na dłuższy czas. Wystarczy wybrać kilka grubszych gałęzi, ułożyć je tak, by stykały się końcami. W miejscu ich połączenia należy umieścić podpałkę i zaprószyć ogień. W miarę spalania należy przesuwać ramiona "gwiazdy" coraz bliżej centrum tak, by można było swobodnie kontrolować ogień.

Szwedzka pochodnia to z kolei sposób na to, jak jednym średniej wielkości pieńkiem zapewnić sobie płomień, który przetrwa nawet kilka godzin. Przy pomocy toporka wystarczy rozłupać pniak na osiem części, następnie należy związać je sznurkiem lub giętkimi gałązkami tak, by trzymały się razem. W powstałe szczeliny wystarczy wcisnąć podpałkę w postaci specjalnych wysuszonych patyczków lub trocin, a następnie podpalić. Płomień będzie stosunkowo niewielki, a na szwedzkiej pochodni można postawić czajnik lub garnek i stworzyć z niego kuchnię polową.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Jak przygotować obozowisko i rozpalić ognisko

Wybrane dla Ciebie
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę