Parma
Położenie: | Parma leży w północnych Włoszech, w regionie Emilia-Romania. |
Strefa czasowa: | UTC+01:00 |
Waluta: | euro (EUR) |
Parma to starożytna kolonia rzymska, założona pierwotnie przez Etrusków. Znajduje się w regionie Emilia-Romania, na północy Włoch. Parma jest ojczyzną szynki parmeńskiej i sera parmezan, a jej najsławniejszymi mieszkańcami byli wybitni malarze – Antonio da Correggia i Parmigianino, a także muzyk Arturo Toscanini.
Parma – pogoda
Pogoda w Parmie jest typowa dla północy Włoch. Najcieplejszymi miesiącami są maj czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień, kiedy temperatury w dzień utrzymują się powyżej 25°C, a w nocy między 13°C a 19°C. W tym okresie odnotowuje się bardzo niskie zachmurzenie i niewielkie ilości opadów.
Najchłodniej w Parmie jest w okresie między listopadem a lutym. Temperatura osiąga wtedy maksimum 8°C w dzień, a w nocy spada kilka stopni poniżej zera. W tym czasie występują mgły i niewielkie opady śniegu.
Marzec, kwiecień i październik to miesiące przejściowe z umiarkowaną temperaturą (ok. 15°C), ale nieprzewidywalną pogodą – słoneczne niebo w Parmie przeplata się z deszczowymi chmurami.
Parma – kiedy lecieć?
Zwiedzanie Parmy najlepiej zaplanować na początek (maj, czerwiec) lub koniec lata (sierpień, wrzesień), ponieważ w tym czasie występują najprzyjemniejsze temperatury, a ryzyko opadów jest niewielkie.
Parma – zabytki i atrakcje
Parma to włoskie miasto o długiej i bujnej historii. Fakt ten przełożył się na mnogość parmeńskich zabytków, a także ich styl i czas powstania. Najważniejsze z nich to:
- Katedra Parmeńska z XVI-wiecznymi freskami Antonio da Correggio, a także przyległe do niej baptysterium,
- Kościół św. Jana Ewangelisty – kościół w stylu barokowym, z freskami Parmigianina i biblioteką zawierająca XV i XVI-wieczne księgi,
- Kościół San Francesco del Prato, który dawniej pełnił funkcję więzienia miejskiego,
- Palazzo della Pilotta z XVI wieku, dziś siedziba Akademii Sztuk Pięknych, teatru Farnese i kilku instytucji muzealnych,
- Pałac Książęcy – z freskami Parmigianina i ogrodem w stylu francuskim, zbudowany na dawnym zamku Sforzów,
- Cittadella – forteca z XVI wieku,
- Pons Lapidis – kamienny most nazywany też Mostem Rzymskim z czasów cesarza Augusta,
- Teatro Regio – teatr z początków XIX wieku, dziś mieści się tam opera miejska,
- Orto Botanico di Parma – ogród botaniczny przy Uniwersytecie Parmeńskim.
Parma – jedzenie
Lokalna kuchnia Parmy bazuje na typowej kuchni włoskiej. Typowymi daniami są tortelli z nadzieniem (duże tortellini najczęściej nadziewane ricottą i szpinakiem), anolini alla parmigiana, czyli okrągłe pierożki z farszem, a także torta fritta – placek smażony na smalcu lub oliwie z kawałkami szynki i kiełbasy.
Wśród produktów lokalnych Parmy, które przyniosły jej światową sławę są:
- ser parmezan – w fabryce sera w Baganzolino codziennie rano możliwe jest zwiedzanie zawierające uczestnictwo w kolejnych etapach produkcji, a następnie degustację;
- szynka parmeńska – produkcja odbywa się we wschodniej części prowincji Parma;
- ocet balsamiczny – jego proces produkcji ustalono w Parmie już w średniowieczu, etykiety tego który pochodzi z Parmy i okolic oznaczane są „Aceto Balsamico Tradizionale”.
Przykładowe ceny | kawa: 2,50 zł |
Komunikacja | Lotnisko w Parmie (Areoporto di Parma), stacja kolejowa Parma obsługująca pociągi Intercity, Eurostar City i Frecciarossa, sieć autobusów (TEP). |
Orientacyjna odległość | 1600 km |
Lotniska |
Komentarze