Trwa ładowanie...

Pastéis de Belém. Tego musisz spróbować, będąc w Lizbonie

Czy można wyobrazić sobie pyszniejsze poznawanie regionu niż kosztowanie przysmaków, których receptura jest niezmieniona od setek lat? Po słodkości z lizbońskiej cukierni kolejki turystów i lizbończyków ustawiają się od samego rana! Wśród nich ja.

Chętni na typowe portugalskie wypieki nie brakuje. Kolejka ciągnie się przez kilkadziesiąt metrówChętni na typowe portugalskie wypieki nie brakuje. Kolejka ciągnie się przez kilkadziesiąt metrów
dlgr3j3
dlgr3j3

Pastéis de nata to słodkie "kubeczki" z francuskiego ciasta wypełnione budyniowym kremem. Można je znaleźć w każdej z licznych cukierni w stolicy Portugalii. Ale mówi się, że tylko jedne są prawdziwe i nazywają się tak jak miejsce, które je produkuje i sprzedaje: Pastéis de Belém.

W kolejce po Pastéis de Belém

Przed tą słynną cukiernią z długoletnią tradycją ustawiają się kolejki od wczesnego rana do późnego wieczora. W czym tkwi ich sekret? Niestety odpowiedź jest ściśle strzeżoną tajemnicą, którą znają jedynie cztery osoby.

Receptura, która nie zmieniła się od niemal 200 lat, została stworzona przez mnichów z zakonu hieronimitów. Produkcja słodkości była dla nich sposobem na zarobek, a legendarny smak łakoci szybko zyskał sławę.

dlgr3j3

W Pastéis de Belém zatrudnionych jest ok. 150 osób. By wykonywać słynne słodkości, trzeba przejść specjalne szkolenie. Dziennie cukiernia wyrabia tysiące wypieków, a jeśli zdarzy się sytuacja, że nie wszystkie zostaną sprzedane - oddaje je potrzebującym. Do sprzedaży trafiają wyroby jedynie z bieżącego dnia. Cukiernia otwarta jest codziennie przez cały rok, dopiero pandemia zmusiła właścicieli do zamknięcia produkcji na miesiąc.

Źródło: WP
Pasteis de Belem to obowiązkowy przysmak każdego, kto chce poznać smak Lizbony

- Mleko, jajka, mąka, cukier, masło i... sekretny składnik - słyszę w Pastéis de Belém, gdy pytam o to, jak przyrządza się te babeczki.

Ile kosztuje Pastéis de Belém?

Koszt jednej to 1,15 euro, ale nie ma mowy, by ktoś skończył na jednej sztuce. W przestronnych wnętrzach legendarnej cukierni może usiąść nawet 400 osób, a i tak trudno nam znaleźć wolny stolik w słoneczne popołudnie.

dlgr3j3

Do pastéis warto zamówić aromatyczną kawę lub kieliszek dobrego porto. Przepyszne babeczki dodatkowo posypuje się cynamonem i cukrem pudrem (właśnie w tej kolejności!).

Cukiernia sprzedaje zapakowane jeszcze ciepłe pastéis na wynos, ale nic nie przebije ich smaku, gdy są kosztowane tam, w tym pięknym miejscu pełnym ducha Lizbony.

Pastéis de Belém. Tego musisz spróbować, będąc w Lizbonie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dlgr3j3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlgr3j3

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj