Trwa ładowanie...

"Przewodnik po smakach Polski". Lonely Planet rozpływa się nad naszą kuchnią

"Polskie jedzenie to coś więcej niż pierogi i podsmażana kapusta, a posiłki nie są ani nudne, ani przewidywalne" – brzmi początek artykułu w popularnym magazynie. Autorka tekstu przekonuje, że nasz kraj może być smakowitym odkryciem dla wielu turystów.

"Przewodnik po smakach Polski". Lonely Planet rozpływa się nad naszą kuchniąŹródło: Shutterstock.com
dbsg9w4
dbsg9w4

W znanym na całym świecie magazynie podróżniczym Lonely Planet, który zyskał sławę głównie za sprawą przewodników, poświęcono w ostatnim numerze sporo miejsca polskiej kuchni. Tytuł artykułu brzmi zachęcająco i obiecująco: "Dlaczego Polska powinna być twoim kolejnym kulinarnym celem podróży?". Dziennikarka Anna Hurning szczegółowo odpowiada na to pytanie.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Jako pierwsze zaznacza, że świat stosunkowo niedawno otworzył się na polską kuchnię, a każdy region to zupełnie inne smaki. Przykładowo w północnej Polsce na stołach często królują śledzie w oleju lub śmietanie, ponadto nad Bałtykiem można spróbować rybę w galarecie czy kultowego paprykarza. W Wielkopolsce rządzi cielęcina faszerowana podrobami, na Kujawach dzikie grzyby, na Mazowszu suszone śliwki, a na wschodzie kraju gryka i orzechy włoskie.

Podróżniku, zakochaj się w polskiej kuchni!

Które danie, według Hurning, jest najczęściej spotykanym w każdym zakątku Polski i którego każdy powinien spróbować? To aromatyczna kaczka, zwykle podawana z kluskami ziemniaczanymi oraz słodko-kwaśną kapustą z malinami lub żurawiną.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

"Nie mogłabym nazwać się Polką, gdybym nie wspominała o pierogach. Jest ich niezliczona liczba odmian, a smaki różnią się w zależności od lokalizacji. Powinniście spróbować tych z serem i ziemniakami, z kapustą i grzybami, jagodami, truskawkami lub pierogi z twarogiem, polane kwaśną śmietaną i obsypane cukrem".

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Autorka artykułu zachęca turystów, aby koniecznie skosztowali naszych zup, ponieważ wiele z nich jest praktycznie nieznanych w innych zakątkach świata. Na szczycie listy umieściła słynną góralską kwaśnicę, intensywną w smaku grzybową, czerwony barszcz ukraiński, orzeźwiający chłodnik, aromatyczne flaczki oraz zupę na gęsinie podawaną z kluskami.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Street food w wersji polskiej

Lonely Planet pisze wprost: "hasło 'street food' w przypadku Polski nabiera zupełnie nowego znaczenia". Bo choć nie słyniemy, tak jak Tajlandia czy Wietnam, z ulic wypełnionych po brzegi mini-lokalami, obleganymi przez tysiące podróżników, oferujemy kilka wyjątkowych przekąsek i dań przygotowanych "na szybko".

Jako dania z kategorii "street food" można u nas śmiało uznać zapiekankę, wyborne paszteciki, chrupiące obwarzanki, kultowe oscypki i… kebab, który - mimo że oryginalnie pochodzi z Bliskiego Wschodu - w Polsce świetnie się przyjął. Ten przyrządzany w naszym kraju przez lata ewoluował i jest dopasowany do preferencji smakowych większości Polaków.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Odwiedzając piekarnię lub kawiarnię, na szczególną uwagę zasługują: maślane bułeczki drożdżowe obsypane makiem, drożdżówki z serem, jabłecznik, sernik, przekładańce, wszelkiej maści ciasteczka, rurki z kremem i tradycyjne pączki. Anna podkreśla, że trudno się oprzeć tym wszystkim słodkościom. W tekście nie pominięto kultowych barów mlecznych, które można aktualnie uznać za ewenement za skalę światową.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Powstała też specjalna "sekcja" dla turystów żądnych kulinarnych wrażeń. Nie ma się co dziwić - przysmaki typu "smalec" w wielu krajach są niespotykane, a kaszanka czy czernina mogą szokować obcokrajowców. Jednak Lonely Planet przekonuje, że warto "zaryzykować" i skosztować "skrajnych", a zarazem unikalnych dań, które z pewnością nie zawiodą nawet osoby o delikatnych kubkach smakowych.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Wielki test pierogów z mięsem. Które są najlepsze?

dbsg9w4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbsg9w4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj