Trwa ładowanie...
d484agm

"Przewodnik po smakach Polski". Lonely Planet rozpływa się nad naszą kuchnią

"Polskie jedzenie to coś więcej niż pierogi i podsmażana kapusta, a posiłki nie są ani nudne, ani przewidywalne" – brzmi początek artykułu w popularnym magazynie. Autorka tekstu przekonuje, że nasz kraj może być smakowitym odkryciem dla wielu turystów.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
"Nie mogłabym nazwać się Polką, gdybym nie wspominała o pierogach. Jest ich niezliczona liczba odmian"
"Nie mogłabym nazwać się Polką, gdybym nie wspominała o pierogach. Jest ich niezliczona liczba odmian" (Shutterstock.com)
d484agm

W znanym na całym świecie magazynie podróżniczym Lonely Planet, który zyskał sławę głównie za sprawą przewodników, poświęcono w ostatnim numerze sporo miejsca polskiej kuchni. Tytuł artykułu brzmi zachęcająco i obiecująco: "Dlaczego Polska powinna być twoim kolejnym kulinarnym celem podróży?". Dziennikarka Anna Hurning szczegółowo odpowiada na to pytanie.

   Shutterstock.com
(Shutterstock.com)

Jako pierwsze zaznacza, że świat stosunkowo niedawno otworzył się na polską kuchnię, a każdy region to zupełnie inne smaki. Przykładowo w północnej Polsce na stołach często królują śledzie w oleju lub śmietanie, ponadto nad Bałtykiem można spróbować rybę w galarecie czy kultowego paprykarza. W Wielkopolsce rządzi cielęcina faszerowana podrobami, na Kujawach dzikie grzyby, na Mazowszu suszone śliwki, a na wschodzie kraju gryka i orzechy włoskie.

d484agm

Podróżniku, zakochaj się w polskiej kuchni!

Które danie, według Hurning, jest najczęściej spotykanym w każdym zakątku Polski i którego każdy powinien spróbować? To aromatyczna kaczka, zwykle podawana z kluskami ziemniaczanymi oraz słodko-kwaśną kapustą z malinami lub żurawiną.

   Shutterstock.com
(Shutterstock.com)

"Nie mogłabym nazwać się Polką, gdybym nie wspominała o pierogach. Jest ich niezliczona liczba odmian, a smaki różnią się w zależności od lokalizacji. Powinniście spróbować tych z serem i ziemniakami, z kapustą i grzybami, jagodami, truskawkami lub pierogi z twarogiem, polane kwaśną śmietaną i obsypane cukrem".

   Shutterstock.com
(Shutterstock.com)

Autorka artykułu zachęca turystów, aby koniecznie skosztowali naszych zup, ponieważ wiele z nich jest praktycznie nieznanych w innych zakątkach świata. Na szczycie listy umieściła słynną góralską kwaśnicę, intensywną w smaku grzybową, czerwony barszcz ukraiński, orzeźwiający chłodnik, aromatyczne flaczki oraz zupę na gęsinie podawaną z kluskami.

   Shutterstock.com
(Shutterstock.com)

Street food w wersji polskiej

Lonely Planet pisze wprost: "hasło 'street food' w przypadku Polski nabiera zupełnie nowego znaczenia". Bo choć nie słyniemy, tak jak Tajlandia czy Wietnam, z ulic wypełnionych po brzegi mini-lokalami, obleganymi przez tysiące podróżników, oferujemy kilka wyjątkowych przekąsek i dań przygotowanych "na szybko".

d484agm

Jako dania z kategorii "street food" można u nas śmiało uznać zapiekankę, wyborne paszteciki, chrupiące obwarzanki, kultowe oscypki i… kebab, który - mimo że oryginalnie pochodzi z Bliskiego Wschodu - w Polsce świetnie się przyjął. Ten przyrządzany w naszym kraju przez lata ewoluował i jest dopasowany do preferencji smakowych większości Polaków.

   Shutterstock.com
(Shutterstock.com)

Odwiedzając piekarnię lub kawiarnię, na szczególną uwagę zasługują: maślane bułeczki drożdżowe obsypane makiem, drożdżówki z serem, jabłecznik, sernik, przekładańce, wszelkiej maści ciasteczka, rurki z kremem i tradycyjne pączki. Anna podkreśla, że trudno się oprzeć tym wszystkim słodkościom. W tekście nie pominięto kultowych barów mlecznych, które można aktualnie uznać za ewenement za skalę światową.

   Shutterstock.com
(Shutterstock.com)

Powstała też specjalna "sekcja" dla turystów żądnych kulinarnych wrażeń. Nie ma się co dziwić - przysmaki typu "smalec" w wielu krajach są niespotykane, a kaszanka czy czernina mogą szokować obcokrajowców. Jednak Lonely Planet przekonuje, że warto "zaryzykować" i skosztować "skrajnych", a zarazem unikalnych dań, które z pewnością nie zawiodą nawet osoby o delikatnych kubkach smakowych.

   Shutterstock.com
(Shutterstock.com)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d484agm

Zobacz też: Wielki test pierogów z mięsem. Które są najlepsze?

d484agm

Podziel się opinią

Share
d484agm
d484agm