Słowacja. Kuchnia. Poznaj charakterystyczne potrawy

W podróży szukamy czasem czegoś pożywnego i taniego, co nosiłoby także znamiona kuchni regionalnej. Z jakiej kuchni słynie Słowacja? Poznaj charakterystyczne potrawy.

Obraz
sxc.hu
Obraz

Takie potrzeby zaspokaja vyprážaný syr. Żółty twardy lub miękki ser, panierowany i smażony na oleju. Podaje się go najczęściej z frytkami i ogórkami lub kapustą. Warto wczytywać się w kartę, gdyż np. na Zamagurzu i Spiszu spotkamy ser zwany zamagórskim lub bacowskim. Nie jest to twaróg, ale słabo przetworzony ser podpuszczkowy, znany u nas pod nazwą bundzu.

Aby dogodzić wszystkim gustom, Słowacy od jakiegoś czasu proponują ser żółty nadziewany szynką i w całości smażony. Ta niespodzianka nie cieszy wygłodniałych wegeterian, którzy albo zmuszeni są dłubać w serze, albo zamówić inne danie. Turyści nie będący miłośnikami frytek mogą zamówić do sera tego typu opiekane ziemniaki. Są to kawałki drobnych ziemniaczków mocno przypieczone z cebulką. Pycha! W okolicach Bratysławy i na południu warto skosztować dania zwanego nakladany encián – to camembert z cebulką, przyrządzany… w oleju, trochę na sposób naszych śledzi. Bardzo smakowity…

W ciemno można zamawiać kapuśniak (kapustova polievka) – potrawę na każdą kieszeń, podawaną najczęściej z chlebem, co w niektórych sytuacjach okazuje się bardzo ważne.

Trzeba również spróbować bryndzowych haluszek (bryndzové halušky) – drobnych (1–1,5 cm długości) kluseczek z dodatkiem bryndzy i cebulki lub/i skwarków, czyli słoninki. Wiosną, na przełomie kwietnia i maja, pojawia się doskonała tzw. majowa bryndza – delikatna, pierwsza bryndza w nowym roku pasterskim. Halušky można spotkać w wielu smakach i odmianach regionalnych (w górnej części dorzecza Hronu, czyli po południowej stronie Niżnych Tatr, podaje się horehrońskie haluszki, znacznie różniące się od tych na Spiszu czy we wschodniej Słowacji). W okolicach Bratysławy czy Nitry haluszki nie są już daniem regionalnym, ale importem z górskich regionów Słowacji. Odmiana haluszek z nieco bardziej podłużnymi kluseczkami serwowanymi najczęściej z kapustą nosi nazwę strapaczki (strapačka).

Wędzone sery mają wiele smaków, kształtów, a do najbardziej charakterystycznych należą korbacziki, czyli kilkunastocentymetrowe nitki sera skręcone w warkocz. Punkty sprzedaży serów pasterskich – salaše i koliby – są dość popularne, zwłaszcza w regionach spiskim i liptowskim (na ogół przy głównych szlakach komunikacyjnych).

Zawsze można w nich znaleźć coś dobrego oraz pogawędzić ze sprzedającymi o ciekawych zwyczajach pasterskich i serowarskich.

W regionie Małych Karpat koniecznie trzeba spróbować lokalnego specjału, czyli pieczonej gęsi. Bodaj najlepszą pieczeń zjemy w wiosce ¬Slovenský Grob, gdzie jej przyrządzanie oparte jest na wielowiekowej tradycji, a tajniki kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie. Choć dzisiaj przygotowuje się ten specjał przez cały rok, to tradycyjnym sezonem na gęsinę jest drugie półrocze – od końca sierpnia do Świąt Bożego Narodzenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tajemniczy poszukiwacz ujawnił swoją tożsamość. Twierdzi, że jest na tropie złotego pociągu
Tajemniczy poszukiwacz ujawnił swoją tożsamość. Twierdzi, że jest na tropie złotego pociągu
W górach praktycznie nie ma miejsc. W tym terminie już nie planuj wyjazdu
W górach praktycznie nie ma miejsc. W tym terminie już nie planuj wyjazdu
Pierwszy taki lot w historii. Samolot był prawie pełen
Pierwszy taki lot w historii. Samolot był prawie pełen
Osuwisko przeraziło turystów. Chmura pyłu widoczna z odległości kilku kilometrów
Osuwisko przeraziło turystów. Chmura pyłu widoczna z odległości kilku kilometrów
Ekstremalne zimno. W tej miejscowości temperatura spadła do -50 st. C
Ekstremalne zimno. W tej miejscowości temperatura spadła do -50 st. C
Alarm smogowy w jednej z największych metropolii świata. Turyści muszą być czujni
Alarm smogowy w jednej z największych metropolii świata. Turyści muszą być czujni
Warszawa Centralna obchodzi 50. urodziny. "Z dumą myślimy o jego przyszłości"
Warszawa Centralna obchodzi 50. urodziny. "Z dumą myślimy o jego przyszłości"
Ewakuacja Airbusa A320. Ogień pod skrzydłem, 180 osób na pokładzie
Ewakuacja Airbusa A320. Ogień pod skrzydłem, 180 osób na pokładzie
Miał pistolet w bagażu. Teraz trafi do więzienia
Miał pistolet w bagażu. Teraz trafi do więzienia
Przed nami noc spadających gwiazd. Szykuje się obłędny spektakl
Przed nami noc spadających gwiazd. Szykuje się obłędny spektakl
Nietypowy widok w Kołobrzegu. "Teren został tymczasowo odgrodzony taśmą"
Nietypowy widok w Kołobrzegu. "Teren został tymczasowo odgrodzony taśmą"
Tam lepiej nie wsiadać do taksówki. Na czele listy ukochany kraj Polaków
Tam lepiej nie wsiadać do taksówki. Na czele listy ukochany kraj Polaków
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯