Street food - Zjednoczone Królestwo Smaków

Kultura każdego kraju znajduje swoje odbicie nie tylko w sztukach pięknych, literaturze i muzyce, lecz również w kuchni. Każdy podróżnik-smakosz wie, że to właśnie w street foodzie zamknięta jest esencja smaku lokalnej kultury kulinarnej, dla niektórych stanowi on cel podróży sam w sobie. Gdzie i czego szukać? Jakimi zasadami kierować się, odkrywając uroki street foodu? Dwumiesięcznik "Witaj w Podróży" przygotował subiektywny przegląd miejsc, w których uliczne jedzenie jest nie mniej słynne niż zabytki.

Obraz
Źródło zdjęć: © flickr.com by mksystem Creative Commons License

/ 6Zupa z węża, raz!

Obraz
© flickr.com by mksystem Creative Commons License

Hongkong jest mozaiką smaków, eklektycznym połączeniem barw, dźwięków i zapachów. Na tutejszych ulicach i targach znaleźć można dosłownie wszystko. Największe skupisko stoisk, serwujących między innymi tofu o specyficznym zapachu, makaron Wonton czy zupę z węża, znajduje się w dzielnicy Kowloon. Chiński street food doceniony został przez uznany na całym świecie przewodnik Michelin. Legendarną gwiazdką, którą zazwyczaj wyróżnia się luksusowe restauracje, tym razem uhonorowano Tim Ho Wan za pierożki gotowane na parze. Bez spróbowania tych lokalnych specjałów nie powinno się opuszczać Hongkongu.

/ 6Kukurydzo, o moja królowo!

Obraz
© flickr.com by CarlosVanVegas Creative Commons License

Placki z mąki kukurydzianej zwane tortillami są podstawą większości meksykańskich posiłków. Wybierając się do stolicy Meksyku, warto zajrzeć na plac Zócalo albo w pobliże Colonia Roma. Street food, który tam znajdziemy, jest jedyny w swoim rodzaju. Będąc w Meksyku, nie można przegapić "tacos al pastor" - cienkich pasków wieprzowiny, pieczonych w sosie z chilli, które podawane są z posiekaną cebulą oraz kolendrą. Danie zawinięte w kukurydzianą tortillę to istna uczta dla podniebienia.

/ 6Kiedy zapada noc, budzi się apetyt

Obraz
© flickr.com by leoneddy, all rights reserved

Marrakesz odpoczywa w ciągu dnia i czeka aż upał zelżeje, aby wieczorem móc pokazać się w pełnej krasie smaków i barw na stołach Dżamaa al-Fina - targu położonego w centralnym punkcie miasta. Marokańskie dania mogą szokować, jak te z głowy owcy, ale również zdobyć uznanie najbardziej wymagających tradycyjnych podniebień. Miejscowy smażony bakłażan, dania na bazie kuskusu oraz tadżin *z warzywami, rybą lub mięsem, zasługują na uwagę i zachęcają do powrotu do *Marrakeszu.

/ 6Stolica światowego street foodu

Obraz
© flickr.com by mattmangum Creative Commons License

Azja urzeka Europejczyków niskimi cenami, ale także niezwykłymi ulicznymi smakami. Szacuje się, że uliceBangkoku przemierza ok. 12 tysięcy mobilnych stoisk. Sprzedają one smak Tajlandii *zamknięty w małej porcji *ryżu z warzywami, makaronu ryżowego z curry, bądź pikantnej sałatki z papai i kurczaka. Na tych, którzy preferują dania na słodko, czeka "khao niew mamuang" - kleisty ryż z mango lub "khanom khrok" - słodki pudding kokosowy.

/ 6Street food u sąsiada

Obraz
© flickr.com by One Food Guy, all rights reserved

Wyprawa na drugi koniec świata nie jest konieczna, aby poczuć smak przygody i spróbować specjałów serwowanych na ulicy. Sztandarową potrawą Berlina jest "currywurst", pieczona lub smażona wieprzowa kiełbaska polana ketchupem i curry, którą serwuje się z chlebem bądź z frytkami. To doskonałe w swojej prostocie danie znaleźć można w głównych punktach miasta, a także podczas Street Food Thursdays - targów ulicznego jedzenia odbywających się co czwartek w Markthalle w berlińskiej dzielnicy Kreuzberg.

/ 6Mówisz crępes, myślisz Francja

Obraz
© flickr.com by tomhenrich Creative Commons License

Kolejny dowód na to, że Europa może być rajem dla podróżników-smakoszy. Paryż utożsamiany z luksusem, jest także miejscem serwowania prostych i bardzo francuskich dań streetfoodowych. Należą do nich naleśniki, gryczane lub pszenne, z wytrawnym lub słodkim nadzieniem, serwowane w wielu ulicznych barach.

Pamiętajcie, pierwsza zasada street foodu brzmi: idź za tłumem. Bar, w którym nikogo nie ma - a zwłaszcza miejscowych - nie powinien budzić naszego zaufania. Warto też unikać surowego mięsa i napojów na bazie lodu, który może być przygotowany z nieprzegotowanej wody. Nie zaszkodzi mieć również przy sobie własnej pary sztućców.

Wybrane dla Ciebie
Pasażer wdał się w konflikt z czterolatką. Tak go "załatwiła"
Pasażer wdał się w konflikt z czterolatką. Tak go "załatwiła"
Dramat w Delhi. Nie żyje 8 osób
Dramat w Delhi. Nie żyje 8 osób
Tragedia na Teneryfie. Olbrzymie fale zmiatały dorosłych ludzi jak zabawki
Tragedia na Teneryfie. Olbrzymie fale zmiatały dorosłych ludzi jak zabawki
Po powerbankach przyszedł czas na słuchawki i etui. Linie lotnicze zaostrzają przepisy
Po powerbankach przyszedł czas na słuchawki i etui. Linie lotnicze zaostrzają przepisy
Imieniny ul. Św. Marcin inne niż zawsze. Słynny korowód zastąpi inna atrakcja
Imieniny ul. Św. Marcin inne niż zawsze. Słynny korowód zastąpi inna atrakcja
Turyści zapłacą więcej za wizy do Egiptu. Podwyżka ma być drastyczna
Turyści zapłacą więcej za wizy do Egiptu. Podwyżka ma być drastyczna
Istne oblężenie polskiego miasta. "Jak mrówki"
Istne oblężenie polskiego miasta. "Jak mrówki"
Dramatyczne wieści z południa Polski. "Umiera na naszych oczach"
Dramatyczne wieści z południa Polski. "Umiera na naszych oczach"
Afera w Gdańsku. "Wstyd i hańba"
Afera w Gdańsku. "Wstyd i hańba"
Powrót symbolu do paryskiej katedry. "Duchowy most do Polski"
Powrót symbolu do paryskiej katedry. "Duchowy most do Polski"
Pierwsza w Polsce. Zapewni im bezpieczeństwo przez cały rok
Pierwsza w Polsce. Zapewni im bezpieczeństwo przez cały rok
Inwazja karaluchów w wakacyjnym kraju. Osiągają nawet 6 cm długości
Inwazja karaluchów w wakacyjnym kraju. Osiągają nawet 6 cm długości