Trzy nowe gatunki grzybów będą dopuszczone do sprzedaży. Ministerstwo rozszerza listę
Zbieranie grzybów to zdecydowanie coś więcej niż łażenie po lesie w poszukiwaniu smakołyku. Miłośnicy przeczesywania lasów czerpią z tych wypraw pełnymi garściami, dosłownie i w przenośni. Jeśli zna się odpowiednie miejsca, to i koszyki pełne, i pieniądze zaoszczędzone, a ile w tym dobra dla zdrowia! A teraz będzie też coś dla odkrywców, bo właśnie rozszerzono listę grzybów, które można sprzedawać.
Na razie jest ich 44. Jednak resort opublikował projekt z nowymi trzema gatunkami dopuszczonymi do obrotu i produkcji przetworów. Chodzi o grzyby z rodziny smardzowatych: smardz jadalny, smardz stożkowaty oraz naparstniczka czeska. "Owocniki tych grzybów są jadalne, cenne pod względem spożywczym, a ich spożycie, po dokonaniu obróbki termicznej, np. gotowaniu czy suszeniu, jest bezpieczne dla zdrowia konsumenta" – podsumowują autorzy projektu. Smardz ma wysokość 3–10 cm i 3–7 cm średnicy. Jest barwy beżowej, czasami szarej lub prawie czarnej, o owalnym lub stożkowatym pokroju z nieregularnymi wnekami. Naparstniczka czeska jest dzwonkowata, czasem nieregularnie kolista. Ma 2-4 cm wysokości, 2-3 cm szerokości, podłużne, grupe, faliste żeberka i barwę żółtobrązowż lub ochrową. Jego główka jest wolna, czyli nie zrośnięta z trzonem.
Smardz jadalny
Smardz stożkowaty
Wszystkie one są objęte ochroną częściową, dlatego dodano, że jeśli chodzi o smardza jadalnego i stożkowatego, dotyczy to upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych. Podkreślono, że mogą one pochodzić spoza naszego kraju.
Najwięcej amatorów grzybobrania rusza w polskie lasy jesienią. Mniej doświadczeni najlepiej, jeśli na pierwsze eskapady dołączą do wytrawnych grzybiarzy – pomogą rozwiać ewentualne wątpliwości, czy znalezisko jest, czy nie jest jadalne. Pamiętajmy o tym, że błąd może mieć przykre konsekwencje i poważnie narazić nasze zdrowie a nawet życie. Zawsze tez mozna skorzystać z porady w lokalnym Sanepidzie.
A tak poza tym, to ubierzmy się wygodnie, wyłączmy telefon i korzystajmy z tego, co natura daje nam w prezencie. Cisza, spokój, przemierzanie lasu może być bardzo relaksujące i do tego daje nam prezenty.
Zobacz też: Jak bezpiecznie zbierać grzyby
Zanim przyniesiecie je do kuchni i przygotujecie coś pysznego, podzielcie się swoimi zbiorami. Prześlijcie nam swoje zdjęcia na dziejesie@wp.pl, a my zrobimy z nich galerię, żeby pokazać, jak piękne cuda natury można znaleźć w polskich lasach.
Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.