Trwa ładowanie...
15-05-2014 13:03

Tureckie potrawy. 8 tradycyjnych dań

Turcja to jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych Polaków. To kierunek, który notuje najwyższe wzrosty w porównaniu z rokiem poprzednim. Kusi słońcem, pięknymi plażami, fascynującymi zabytkami oraz świetnym jedzeniem. Tureckie potrawy są pyszne. Czego trzeba spróbować?

Tureckie potrawy. 8 tradycyjnych dańŹródło: seqoya - Fotolia.com
d3mw3qm

1) BAKŁAWA (BAKLAWA, BAKLAVA) Baklawa to słodka przekąska, uwielbiana przez miłośników kuchni tureckiej, bałkańskiej oraz ormiańskiej. Są to warstwy cienkiego jak listki ciasta, oddzielonego masłem. Nadziewana jest posiekanymi orzechami włoskimi i pistacjami oraz cynamonem. Całość oblana jest syropem miodowym. To obowiązkowy deser dla każdego wielbiciela słodkości!

2) MERCIMEK KORTESI Jest to danie wegetariańskie, jednak idealnie sprawdzi się także jako przystawka przed głównym daniem lub lekka przekąska. Tradycyjnie, głównym składnikiem jest specjalna turecka kasza – bulgur, jednak z powodzeniem można ją zastąpić kuskusem. Połączenie smakowe ugotowanej soczewicy z podsmażoną cebulą oraz pomidorami jest bardzo oryginalne i zdecydowanie warte przetestowania.

3) ICLI KOFTE Icli Kofte, to małe, smażone kotleciki, jednak w zupełnie innej formie niż tej znanej w Polsce. Jest to mięso wołowe, jagnięce lub z wielbłąda wraz z cebulą i kaszą bulgur. Taką mieszanką wypełnia się wcześniej przyrządzone ciasto, tworząc małe, okrągłe pulpeciki. Całość smaży się w głębokim oleju. Czasami porównywane są do ,,kąsków” z kurczaka, ponieważ są równie delikatne a zarazem bez przesadnej ilości tłuszczu.

d3mw3qm

4) CACIK To odrobinę inna wersja greckiej potrawy tzatziki. W Turcji Cacik to zupa na bazie jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, mięty i ostrej papryczki. Takie połączenie powoduje, że jest to delikatne i niesamowicie orzeźwiające danie, które świetnie komponuje się jako przystawka do ciężkiej i tłustej kuchni tureckiej. W przeciwieństwie do greckich tzatzików, Cacik może być podawany jako samodzielny posiłek.

5) KADAYIF Kolejny bardzo słodki bałkański deser, bazujący głównie na cukrze i karmelu. Tak samo jak baklawa, jest zrobiony z przekładanego warstwami, cienkiego jak listki papieru ciasta na przemian z masłem, które ma dodać przysmakowi delikatności. Różnica między nimi polega na tym, że kadayif łączy słodki smak syropu miodowego z kwaśnym, świeżo wyciskanym sokiem z cytryny. Dlatego też jest uważany za ,,lekki” deser.

6) LAHMACUN Tradycyjna potrawa, nazywana często turecką pizzą. Jest to cienkie ciasto z jagnięcym mięsem mielonym, pomidorami i świeżymi warzywami. Podawana z sokiem z cytryny. Jest to świetna, orientalna alternatywa dla wszechobecnych pizz amerykańskich i włoskich. W Turcji jest uznawana za pewnego rodzaju fast-food, dlatego też można często spotkać młodych ludzi jedzących lahmacun na ulicy, w pośpiechu.

7) MANTI Manti to kolejna potrawa charakterystyczna zarówno dla kuchni tureckiej jaki i bałkańskiej, ormiańskiej i kaukaskiej. Są to miniaturowe pierożki z jagnięciną, podawane z jogurtem naturalnym i przyprawami takimi jak ostra papryka, czosnek i pieprz. Tradycyjnie powinny one być tak malutkie, żeby można było za jednym razem nabrać na łyżkę około 40 sztuk, jednak obecnie robi się je w większym rozmiarze.

d3mw3qm

8) MERCIMEK KORBASI Zupa z czerwonej soczewicy, tak popularna z Turcji, że jada się ją praktycznie o każdej porze dnia – na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę między posiłkami. Jest ona podawana z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli. Przyprawia się ją pieprzem, ostrą papryczką oraz oczywiście sokiem z cytryny. Takie połączenie smaków powoduje, że w przeciwieństwie do delikatnej i orzeźwiającej zupy jogurtowej cacik, mercimek jest daniem ,,z pazurem”.

_ Uroki i smaki Turcji odkrywa Adela Ucar w swoim programie Obieżyświat (Travel Channel, poniedziałek – piątek 15:00, weekendy o 17:00). _

d3mw3qm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mw3qm