Wielkanoc all inclusive. Najbardziej interesujące miejsca
Wielkanoc na Cyprze
Wyjazd w czasie Wielkanocy nie musi oznaczać braku suto zastawionego stołu i rezygnacji z dobrze spędzonego czasu z najbliższymi. Jeśli wybierzesz właściwe miejsce, możesz połączyć urlop ze świętowaniem. Oto kilka propozycji.
Wyjazd w czasie Wielkanocy nie musi oznaczać braku suto zastawionego stołu i rezygnacji z dobrze spędzonego czasu z najbliższymi. Jeśli wybierzesz właściwe miejsce, możesz połączyć urlop ze świętowaniem. Oto kilka propozycji.
Dla mieszkańców Cypru Wielkanoc to bardzo ważny czas, który spędzają wraz z rodziną. Zdarza się, że turyści świętują wspólnie z domownikami, a to niepowtarzalna okazja, żeby spróbować tradycyjnych wielkanocnych ciasteczek serowych - _ flouna _, podziwiać barwione stokrotkami jajka oraz wziąć udział w "bitwie" na pisanki. Jeśli podczas stukania jajka o jajko nasza skorupka nie pęknie, czeka nas szczęście i pomyślność. Lokalnych potraw i przysmaków możemy skosztować również w hotelu. Wiele obiektów działa w formule all inclusive, w ramach bufetu możemy wybierać spośród różnorodnych dań. Jedne z najpopularniejszych to: ser halloumi - twardy, wędzony wyrabiany z koziego mleka, lountza *- wędzone i marynowane kawałki wieprzowiny, *keftedes - mięsne kuleczki, loukanika - wędzone cypryjskie kiełbaski. Do głównych dań zalicza się także afelia *- wieprzowina gotowana w czerwonym winie ussakas - pasztecik z warstw siekanego mięsa, ziół i warzyw, *stifado - cebulowy gulasz z wołowiny. Na stole nie
może zabraknąć słynnego cypryjskiego wina Commandaria.