Wyjątkowy włoski przysmak. Cena zwala z nóg
"Magma" to jedyny w swoim rodzaju rogalik śniadaniowy z Neapolu. Jego wyjątkowość związana jest nie tylko z wyglądem i smakiem, ale również ceną, która powoduje zawroty głowy.
Idealnie wypieczony rogalik i świeżo zmielona kawa to pomysł na idealne śniadanie dla miłośników słodkich przysmaków. Taki posiłek, ale w wyjątkowym wydaniu, można zjeść w Neapolu, jednym z najpopularniejszych włoskich miast.
Rogalik jedyny w swoim rodzaju
Wyjątkowe włoskie cornetto jest dziełem znanego mistrza cukiernictwa Rocco Cannavino, który zaprosił do współpracy równie słynnego neapolitańskiego szefa kuchni Francesco Sodano. Sprzedają oni śniadaniowe słodkości w limitowanej wersji.
Rogaliki nazywane są wulkanicznymi nie bez powodu. - Poranny przysmak w bardzo nietypowym wydaniu wykonany jest z całkowicie czarnego ciasta francuskiego, które zostało zabarwione węglem roślinnym - wyjaśnił Cannavino. "Magma" nadziewana jest kremem z mleka bawolic o smaku cytrynowym. W samym środku znajduje się marmolada z cytryn. Konfitura, wypełniająca rogaliki także jest czarna, bowiem zostaje poddana procesowi utlenienia. Włoski wypiek dodatkowo udekorowany jest szarym popiołem jadalnym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealne miasto na wyjazd jesienią. "Ceny niższe niż w sezonie. Bardzo polecam"
Cenny wypiek sprzedawany jest na specjalnej paterze przykrytej kloszem. Zakrycia przekazał Marco Ferrigno, szopkarz z Neapolu, który do takich właśnie opakowań wkłada swoje szopki bożonarodzeniowe. Całość zamykana jest w pudle w kształcie przypominającym Wezuwiusza, czyli wulkan zlokalizowany na terenie Włoch.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
Cena zaskakuje
"Magma" uchodzi za najdroższy śniadaniowy rogalik na świecie. Nie ma się co dziwić, bowiem cena jest niewiarygodnie wysoka. Wulkaniczny wypiek kosztuje aż 100 euro (ok. 435 zł).
Co ciekawe, twórcy rogalików zapowiedzieli, że dochód ze sprzedaży "Magm" przekazują organizacji, niosącej pomoc bezdomnym w Neapolu.