Yangmei – złoto południowych Chin
Morela rubra lub woskownica czerwona – czy te nazwy coś Wam mówią? Jeśli nie, to warto poddać się zniewalającym walorom smakowym owocu znanego w Chinach jako Yangmei.
Południowe Chiny to miejsce, gdzie natura rozpieszcza mieszkańców wyjątkowym darem - Yangmei. Jest to owoc o niepowtarzalnym, słodko-kwaśnym smaku, który oczarowuje podniebienia ludzi w każdym wieku. Jak jednak wybrać ten najlepszy okaz? To proste. Po odcieniu czerwieni, który wskazuje na poziom kwasowości Yangmei - jaśniejsze owoce są zazwyczaj bardziej kwaśne, a ciemniejsze - słodsze. Dlaczego jednak owoc ten nazywany jest złotem południowych Chin? Otóż cena Yangmei za najwyższej jakości odmiany owoców, może osiągać nawet kilkaset złotych za kilogram! A to napędza coraz większą liczbę chętnych do spróbowania tego niebanalnego przysmaku.
Egzotyczna rozkosz
Kształt owocu jest kulisty, z pestką w środku, a jadalny jest sam miąższ. Owoce Yangmei są zazwyczaj czerwone, ale spotyka się także odmiany jasnoczerwone, ciemnoczerwone, różowe i białe. Im ciemniejszy owoc, tym słodszy smak. Te jeszcze niedojrzałe są twarde i kwaśne, podczas gdy dojrzałe stają się miękkie, wydzielając jednocześnie słodki, czerwony sok, nawet przy lekkim ich dotknięciu. To właśnie ta delikatność Yangmei przez lata powodowała, że transport owoców stanowił spore wyzwanie, a świeże przysmaki mogli jeść tylko mieszkańcy regionów, gdzie owoce rosły. Nowoczesny transport i logistyka zmieniły jednak tę sytuację, umożliwiając dostęp do Yangmei amatorom z dalszych zakątków świata, a tych jak się okazuje, nie brakuje. Chiny ekportują Yangmei do Portugalii, Włoch, Hiszpanii i innych krajów. Yangmei na południu Chin dojrzewa na początku czerwca. W celu zapewnienia odpowiedniej jakości, owoce zbierane są wcześnie rano i natychmiast umieszczane w chłodni, a następnie są pakowane i po przejściu kontroli przewozi się je na lotnisko. Cały łańcuch transportu z Chin do supermarketów w Europie jest realizowany w ciągu 36 godzin.
Sztuka podróżowania - DS7
Wielowiekowa kultura i tradycja Yangmei
Yangmei to nie tylko niepowtarzalny smak. Owoce te były natchnieniem poetów, stawały się tematami wierszy, czyli elementem dziedzictwa i kultury Chin. Autorzy dawnej poezji wychwalali smak owoców Yangmei i zachwycali się nimi. Tak naprawdę historia obecności Yangmei w chińskiej cywilizacji sięga tysięcy lat wstecz, od czasów kultury Hemudu sprzed 7000 lat . Owoce Yangmei królowały również na stołach książąt i możnych, np. w okresie Zachodniej Dynastii Han już 2000 lat temu.
Drzewo owocowe chroniące środowisko
Drzewo, na którym rosną owoce Yangmei jest zielone przez cały rok i odgrywa istotną rolę w krajobrazie regionu. Jego korzenie posiadają zdolność przyciągania azotu, co sprawia, że drzewo jest idealnym gatunkiem do zalesiania gruntów rolnych i rewitalizacji lasów, przyczyniając się tym samym do ochrony środowiska naturalnego.
Ostatnie lata, ze względu na rosnące zainteresowanie tym smacznym owocem, przyniosły uprzemysłowienie producji, rozwój przetwórstwa i zwiększenie skali upraw, co pomogło lokalnym plantatorom zwiększyć dochody i podnieść standard życia ich rodzin.
Turystyka Yangmei
Uprawy Yangmei rozmieszczone są głównie w południowych i wschodnich Chinach. Za każdym razem, gdy owoce Yangmei dojrzewają, przyjeżdża w te rejony sporo turystów, którzy również sami je zbierają i jednocześnie w ten sposób odpoczywają, spędzając aktywnie czas wolny na łonie natury.
Yangmei jest w Chinach nie tylko smacznym owocem, ale dzięki swojej popularności napędza również rozwój agrotustyki na terenach położonych na południe od rzeki Jangcy. Mieszkańcy Chin, kochają swoje "złoto", które nie tylko jest smaczne i ląduje na ich stołach, ale również zwiększa obroty branży turystycznej.
WP Turystyka na: