Bogato, kolorowo i do syta, czyli jak smakuje Cypr

Planujesz urlop na Cyprze? Zapomnij o diecie. Kuchnia serwowana na wyspie jest niemalże doskonała, a każdy posiłek to celebrowanie chwili. Na talerzu odczuwalne są wpływy greckie, tureckie, orientalne i angielskie. Cypryjczycy wzięli z tych kuchni to, co najlepsze i stworzyli mieszankę idealną. Gdy już myślisz, że skończyłeś jeść, to nagle pojawia się kolejny talerz pyszności, a potem desery, owoce, wino i kawa. Na koniec myślisz, że ktoś powinien cię wynieść, bo po prostu nie możesz się ruszać. Mija pół godziny, a ty już zastanawiasz się, co zaserwują na kolejny posiłek. Jeśli tak się czujesz, to na pewno jesteś na Cyprze.

Obraz
Źródło zdjęć: © Ilona Raczyńska
Ilona Raczyńska

Jeśli Cypr, to oczywiście meze, czyli posiłek, który składa się z przynajmniej kilkunastu różnych potraw podawanych w małych porcjach.

Meze zamawia się dla kilku osób – jest to więc idealna opcja nie tylko na spróbowanie różnych dań, ale także na integrację. Może być podawane na ciepło, zimno, w formie rybnej lub mięsnej, a także mieszanej. Do wyboru, do koloru. Ale przejdźmy do konkretów. Zamawiamy meze i wtedy zaczyna się magia. Na stole pojawiają się różne pasty, np. tahini (sezamowa) czy tzatziki (jogurt, ogórek, oliwa, czosnek). Zaraz po nich kelnerzy stawiają świeże pieczywo i pieczone ziemniaki. W tym momencie nawet nie myśl, że to coś zwykłego, bo za chwilę przeprosisz. Ziemniaki na Cyprze są najważniejszym, rolnym towarem eksportowym i ulubionym warzywem mieszkańców. Podaje się je gotowane, pieczone, smażone, z ziołami i przyprawami. Zawsze smakują doskonale, są kruche i chrupiące, a najgorsze w nich jest to, że wciąż ich mało.

Obraz
© Shutterstock.com

Podczas meze na stole nie może zabraknąć słynnego cypryjskiego sera halloumi. Wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty. Podaje się go np. z grilla, ale także jako nadzienie małych pierożków. A to wciąż nie wszystko. Na stole mogą pojawić się także: oliwki z czosnkiem, cytryną i kolendrą, cukinia smażona w cieście, nadziewane bakłażany czy sałatka farmerska (ze świeżych warzyw).

W wersji rybnej meze na pewno pojawią się owoce morza (kalmary, krewetki czy małże) i ryby (np. okoń morski lub dorada). Jeśli zamówimy wersję mięsną to możemy się spodziewać, np. souvlas (szaszłyków), dolmades (mięso z ryżem zawinięte w liście winorośli) czy kleftiko (jagnięcina pieczona we własnym sosie - na zdjęciu poniżej). Te potrawy podawane są także, jako dania główne.

Obraz
© Ilona Raczyńska

Jak widać, małe porcje meze nie oznaczają, że nie można się najeść. Choć w zamyśle jest to pewien rodzaj przystawek, to bardzo często po dobrym meze nie jesteś w stanie wcisnąć w siebie nic więcej. Ale nawet nie myśl o przerwie. Po kilku oddechach przychodzi czas na deser, np. bourekia (paszteciki nadziewane twarogiem z miodem) czy soutzoukous (migdały lub orzechy oblane gronową melasą), które w Gruzji znane są jako czurczchela.

Nie masz ochoty na słodysze? Dostaniesz owoce, np. nieziemsko soczyste pomarańcze. A wszystko zwieńczy kawa po cypryjsku. Niektórzy twierdzą, że to słodka odmiana espresso, ale jest dużo bardziej aromatyczna i gęsta. Podaje się ją w trzech rodzajach: sketos - bez cukru, metrios – z jedną łyżeczką cukru, glykos – bardzo słodka. Cypryjczycy często przygotowują kawę w tradycyjny od wieków sposób. Do briki – metalowego tygielka wsypują zmielone ziarna i dolewają wodę, a następnie zanurzają naczynie w gorącym piasku. Później wykonują kilka okrężnych ruchów i gotowe. Proces przygotowania zobaczycie na naszym filmie poniżej.

Idealne zakończenie posiłku? Może tak być, ale zazwyczaj po kawie gospodarz lub kelner może zaproponować Commandarię – słodkie wino o mocnym aromacie suszonych owoców, przypraw i drewna dębowego. Ci, którzy wolą coś mocniejszego będą zachwyceni inną propozycją - Zivania to tradycyjny cypryjski napój alkoholowy z wytłoków winogron – podobno idealny na trawienie. Grzechem byłoby nie spróbować.

Wybrane dla Ciebie
Cypr walczy z nietypowym problemem. Niebawem na wyspie może być więcej kotów niż ludzi
Cypr walczy z nietypowym problemem. Niebawem na wyspie może być więcej kotów niż ludzi
Wyjątkowa atrakcja na Wyspach Kanaryjskich. Można tam wielkiego gwiazdora
Wyjątkowa atrakcja na Wyspach Kanaryjskich. Można tam wielkiego gwiazdora
Europejska wyspa pod wodą. "Ostatnie dni to istne szaleństwo"
Europejska wyspa pod wodą. "Ostatnie dni to istne szaleństwo"
Znamy ceny skipassów na sezon 2025/2026 na Podhalu. Świetne wieści dla narciarzy
Znamy ceny skipassów na sezon 2025/2026 na Podhalu. Świetne wieści dla narciarzy
Słynna plaża na hiszpańskiej wyspie zamknięta. Powód może się wydawać przerażający
Słynna plaża na hiszpańskiej wyspie zamknięta. Powód może się wydawać przerażający
Ten dzień był absolutnym hitem. Najwyższa liczba pasażerów w historii PKP Intercity
Ten dzień był absolutnym hitem. Najwyższa liczba pasażerów w historii PKP Intercity
Uciekł z hotelu dla psów. "Na własną łapę wracał do domu"
Uciekł z hotelu dla psów. "Na własną łapę wracał do domu"
Nowa linia kolejowa w polskich górach. Mosty, wiadukty i piękne widoki
Nowa linia kolejowa w polskich górach. Mosty, wiadukty i piękne widoki
Hotel w dawnej nazistowskiej fortecy. Noc za prawie 500 zł
Hotel w dawnej nazistowskiej fortecy. Noc za prawie 500 zł
Zbudują najwyższy wieżowiec świata. Wcale nie w Dubaju
Zbudują najwyższy wieżowiec świata. Wcale nie w Dubaju
Gdańska atrakcja zmienia lokalizację. W mieście zawita inna, na większym wypasie
Gdańska atrakcja zmienia lokalizację. W mieście zawita inna, na większym wypasie
Jak pomóc jeżom przetrwać zimę? Warto pamiętać o kilku rzeczach
Jak pomóc jeżom przetrwać zimę? Warto pamiętać o kilku rzeczach