Trwa ładowanie...
d3wgrik

Grillowany plaster miodu. Sekretem przysmaku są… larwy

Struktura plastra miodu owiniętego liściem bananowca i z przypieczonymi brzegami przypomina nieco grillowaną kolbę kukurydzy. Gdy przyjrzymy się bliżej, okaże się, że apetyczne pulchne ziarna są w rzeczywistości larwami pszczół. To popularny azjatycki przysmak.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dla Europejczyków azjatycki przysmak może wyglądać mało zachęcająco
Dla Europejczyków azjatycki przysmak może wyglądać mało zachęcająco (Shutterstock.com)
d3wgrik

Danie, nazywane często "tłustym miodem" przygotowywane jest na rozżarzonym węglu i spożywane na ciepło. Miłośnicy opisują je jako soczyste, słodkie i delikatnie orzechowe. W Laosie i Kambodży owady są ważnym źródłem białka, a larwy pszczół cenione są przez smakoszy za swój wyrazisty smak.

Shutterstock.com
d3wgrik

Aby zdobyć ten przysmak należy na rynku rozglądać się za sprzedawcami oferującymi całe plastry miodu. Jeżeli w pobliżu grilla będzie niewiele owiniętych w liście bananowca słodkich przysmaków z larwami, to znak, że dane stoisko cieszy się powodzeniem, a przekąski są świeże.

Na indonezyjskiej wyspie Bali można zaś skosztować sałatki Lawar Nyawan, której głównym składnikiem są właśnie plastry miodu z larwami. Serwuje się ją z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Trzeba się trochę natrudzić, aby znaleźć tę potrawę, ale mieszkańcy i turyści przekonują, że warto ją spróbować ze względu na niepowtarzalny smak.

Shutterstock.com

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Właściwości miodu

d3wgrik

Podziel się opinią

Share

d3wgrik

d3wgrik