Trwa ładowanie...
d2ikdm4

Grillowany plaster miodu. Sekretem przysmaku są… larwy

Struktura plastra miodu owiniętego liściem bananowca i z przypieczonymi brzegami przypomina nieco grillowaną kolbę kukurydzy. Gdy przyjrzymy się bliżej, okaże się, że apetyczne pulchne ziarna są w rzeczywistości larwami pszczół. To popularny azjatycki przysmak.
Share
Dla Europejczyków azjatycki przysmak może wyglądać mało zachęcająco
Dla Europejczyków azjatycki przysmak może wyglądać mało zachęcającoŹródło: Shutterstock.com
d2ikdm4

Danie, nazywane często "tłustym miodem" przygotowywane jest na rozżarzonym węglu i spożywane na ciepło. Miłośnicy opisują je jako soczyste, słodkie i delikatnie orzechowe. W Laosie i Kambodży owady są ważnym źródłem białka, a larwy pszczół cenione są przez smakoszy za swój wyrazisty smak.

 Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com
d2ikdm4

Aby zdobyć ten przysmak należy na rynku rozglądać się za sprzedawcami oferującymi całe plastry miodu. Jeżeli w pobliżu grilla będzie niewiele owiniętych w liście bananowca słodkich przysmaków z larwami, to znak, że dane stoisko cieszy się powodzeniem, a przekąski są świeże.

Na indonezyjskiej wyspie Bali można zaś skosztować sałatki Lawar Nyawan, której głównym składnikiem są właśnie plastry miodu z larwami. Serwuje się ją z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Trzeba się trochę natrudzić, aby znaleźć tę potrawę, ale mieszkańcy i turyści przekonują, że warto ją spróbować ze względu na niepowtarzalny smak.

 Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2ikdm4

Zobacz też: Właściwości miodu

d2ikdm4

Podziel się opinią

Share
d2ikdm4
d2ikdm4