Trwa ładowanie...
Wakacje.pl
Nocowanie.pl
Plaże
Wyspy
Egzotyka
W Podróży
Miasta
Poza miastem
Ludzie
Wideo
Zobacz inne
Najnowsze
Popularne

Grillowany plaster miodu. Sekretem przysmaku są… larwy

Struktura plastra miodu owiniętego liściem bananowca i z przypieczonymi brzegami przypomina nieco grillowaną kolbę kukurydzy. Gdy przyjrzymy się bliżej, okaże się, że apetyczne pulchne ziarna są w rzeczywistości larwami pszczół. To popularny azjatycki przysmak.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dla Europejczyków azjatycki przysmak może wyglądać mało zachęcająco
Dla Europejczyków azjatycki przysmak może wyglądać mało zachęcająco (Shutterstock.com)

Danie, nazywane często "tłustym miodem" przygotowywane jest na rozżarzonym węglu i spożywane na ciepło. Miłośnicy opisują je jako soczyste, słodkie i delikatnie orzechowe. W Laosie i Kambodży owady są ważnym źródłem białka, a larwy pszczół cenione są przez smakoszy za swój wyrazisty smak.

 Shutterstock.com
(Shutterstock.com)

Aby zdobyć ten przysmak należy na rynku rozglądać się za sprzedawcami oferującymi całe plastry miodu. Jeżeli w pobliżu grilla będzie niewiele owiniętych w liście bananowca słodkich przysmaków z larwami, to znak, że dane stoisko cieszy się powodzeniem, a przekąski są świeże.

Na indonezyjskiej wyspie Bali można zaś skosztować sałatki Lawar Nyawan, której głównym składnikiem są właśnie plastry miodu z larwami. Serwuje się ją z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Trzeba się trochę natrudzić, aby znaleźć tę potrawę, ale mieszkańcy i turyści przekonują, że warto ją spróbować ze względu na niepowtarzalny smak.

 Shutterstock.com
(Shutterstock.com)

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Slot

Zobacz też: Właściwości miodu

Podziel się opinią

Share
Slot