"Halo Polacy". Spróbowali polskiego jedzenia. "Zakochali się w nim zupełnie"
Japońska kuchnia już od lat gości w polskich restauracjach. Polacy uwielbiają pierożki gyoza czy słynne sushi. A czy Japończycy znają polską kuchnię? Znają i kochają. A wszystko dzięki licznym podobieństwom, które sprawiają, że Japończycy polubili nasze jedzenie. – Żurek robi furorę w Japonii. Japończycy uwielbiają zawiesistość tej zupy i wszystko, co w niej pływa. Była nawet u mnie telewizja i kręcili materiał o żurku. Uwielbiają też polskie pierogi, bo przypominają im ich własne pierożki gyoza. Takich podobnych dań jest wiele – mówi w programie "Halo Polacy" Dominika Giordano, była konsul Polski w Japonii. W innych odcinkach tego programu Polka opowiada też o życiu w tym kraju, o problemach społecznych i zderzeniu tradycji z nowoczesnością. Znajdziesz je w naszym serwisie.