Kerala. Indie - egzotyka, kuchnia i rajskie plaże w tropikach
Kerala jest częścią Indii, gdzie w użyciu jest język malajalam, a w przewadze hinduizm. Handlowano tutaj przyprawami, a Paraśurama sprawił, że stan wyłonił się z wody. Obecnie Kerala stoi paradami słoni, teatrem, tańcem, sztukami walki, świątyniami.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Egzotyczny stan Kerala w Indiach znajduje się na południowym-zachodzie kraju nad Oceanem Indyjskim nieopodal stanu Goa. Kierunek turystyczny rośnie w siłę i z roku na rok odwiedza go coraz więcej przyjezdnych z całego świata, powodując wzrost znaczenia turystyki dla ekonomii państwa. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na słynne, piaszczyste plaże, usytuowane w otoczeniu unikalnej, soczyście zielonej roślinności w niezwykle gęstej dżungli. Sporo tutaj również upraw palm kokosowych, wanilii, cynamonu i ryżu, a rolnictwu sprzyja tropikalny klimat Kerali. Wahania temperatur są nieznaczne w ciągu roku, dzięki czemu ta część Indii jest w zasadzie kierunkiem całorocznym. Monsuny z najintensywniejszymi opadami deszczu występują w okolicy pomiędzy czerwcem a październikiem, natomiast w pozostałych miesiącach wilgotność powietrza pozostaje także wysoka.
Na indyjskim Wybrzeżu Malabarskim o łącznej długości prawie 600 km znajdziemy takie lubiane zakątki, jak Kovalam, Marari czy Nattika. Skupiają się tutaj baza noclegowa oraz większość znanych atrakcji całego regionu, czyli chociażby chętnie odwiedzane chronione parki krajobrazowe – m.in. Parki Narodowe Erawikulam oraz Silent Valley i Rezerwat Tygrysów Perijar.
Najtańsza oferta pobytu w Indiach w stanie Kerala wraz z przelotami i transferami to turystyczny raj Kovalam z przepiękną plażą. W cenie przeloty z lotniska Chopina w Warszawie, transfery na miejsce zakwaterowania oraz tydzień z bufetem śniadaniowym.
Kerala – wyjątkowość egzotycznego kierunku
W Kerali w Indiach na szeroką skalę rozwinęła się wyjątkowa sztuka teatralna, której korzenie tkwią w ceremoniach oraz rytuałach religijnych. Warto wybrać się na jeden z pokazów (często organizowane są przed budynkami świątyń), łączących show z elementami kultu, podczas których aktorzy są również świetnymi tancerzami, przebierają się i przywdziewają kolorowe maski. Lokalna kultura to także starożytna sztuka walki Kalarippajattu oparta o użycie narzędzi bądź walkę wręcz, dramat sanskrycki oraz kino Mollywood – jego nazwa wywodzi się od najpowszechniej używanego tutaj języka malajalam.
W porze roku pomiędzy monsunami Kerala obfituje w uwielbiane przez turystów festiwale. Spektakle, parady, pokazy sztuki ludowej, regaty na jeziorach, procesje, tańce rytualne, gry, śpiewy, tańce, przebieranie słoni są wówczas na porządku dziennym. Usłyszymy dźwięki perkusji, bębnów, trąbek, a mnogość kolorów i indyjskich aromatów na każdym kroku jest wprost powalająca.
Co robić w Indiach? Kuchnia Kerali
Tak na terytorium całych Indii, jak również w stanie Kerala (dosłownie znaczy to Kraj Palmy Kokosowej) na Wybrzeżu Malabarskim znajdziemy całkiem sporo interesujących miejsc kultu religijnego. Zachwycają świątynie, katedry, kościoły, żydowskie synagogi, sanktuaria Kryszny, posągi, usytuowane wewnątrz zabytki, udekorowane mnóstwem świeżych kwiatów. Ponadto nie można pominąć pałaców, rezydencji maharadżów, muzeów z biżuterią, rzeźbami, obrazami, wyrobami z minionych epok, fortów, ogrodów zoologicznych oraz botanicznych. Napotkamy również pozostałości po brytyjskich kolonizatorach i czasach panowania Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej, ale najpierw, bo już pod koniec XV w., kolonizację tutejszych ziem rozpoczął Portugalczyk, Vasco da Gama.
Ukształtowanie terenu Kerali jest niezwykle zróżnicowane: zobaczymy tutaj wszystko – od gór, przez wyżyny, po niziny i równiny, możemy wybrać się nad jeziora takie jak Vembadan czy laguny Backwaters. Podobnie urozmaicona jest lokalna kuchnia południowych Indii. Cechą charakterystyczną wspólną dla regionalnych potraw z Kerali jest ich niezły stopień przyprawienia, ale nie o ostrość ze łzawieniem oczu i zabijaniem smaku jedzenia chodzi. Aromatyczne dania uzupełniają takie przyprawy, jak kumin, garam masala, kurkuma, zjemy dużo bananów, kokosów, ryżu, także czerwonego czy w postaci placków. Typowe dla regionu potrawy to placuszki idly oraz appom, naleśniki dosa, rurki puttu, keralskie curry rybne moilee, smażone na maśle ananasy.
Ceny są aktualne na dzień publikacji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pla
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.