Modena
Położenie: | Północna część kraju, w dolinie Padu, tuż przy Apeninach |
Strefa czasowa: | UTC±01:00 |
Waluta: | Euro (1 Euro = 4,24 zł) |
Modena to nie tylko Ferrari i Luciano Pavarotti. Miasto położone jest w regionie Emilia-Romania. To miejsce niezwykle estetyczne, z pięknymi fasadami starych budynków, drewnianymi okiennicami, przytulnymi podwórkami i zaułkami, ukwieconymi skwerkami, zabytkowymi świątyniami czy studniami. Lot z Warszawy na najbliższe od Modeny lotnisko w Bolonii - trwa jedynie 2 godziny 41 minut.
Modena – pogoda
Umiarkowanie ciepły klimat Modeny sprawia, że brak pory suchej, a lato jest tutaj niezwykle gorące. W najcieplejszym lipcu często utrzymują się ponad 30° upały (średnia dobowa temperatura wynosi 22°C), a w czerwcu i sierpniu w ciągu dnia bywa niewiele chłodniej. Najwięcej pada w maju i w listopadzie, ale można wówczas spokojnie zwiedzać okolicę, ciesząc się niższymi cenami, brakiem kolejek i świeżym powietrzem.
Modena – atrakcje
Historyczną część przepięknej Modeny znajdziemy od 1997 roku na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Co warto zobaczyć w Modenie i okolicach?
- Piazza Grande, główny plac miejski w Modenie, z targami produktów regionalnych.
- Biała katedra z dzwonnicą (Duomo), którą zaczęto wznosić już w XI wieku. Świątynia posiada m.in. masywne mury, dwa ołtarze, wspaniały portyk, który podtrzymują dwa lwy, wielką rozetę, liczne zdobienia we wnętrzu, drewnianą rzeźbę z Ostatnią wieczerzą, a także kryptę ze szczątkami Świętego Geminiana.
- Pałac Książęcy, gdzie w drugiej połowie XVII wieku roku powołano pierwszą na świecie Akademię Wojskową. Jest tu również ciekawe Muzeum Wojskowe.
- Miejscowość Nonantola, niedaleko Modeny, z sięgającą średniowiecza historią i monasterem benedyktyńskim z VIII wieku oraz bazyliką romańską.
- Muzeum Ferrari. Usytuowano je w budynku, gdzie twórca kultowej marki, Enzo Ferrari, się urodził. To hala z zebranymi najistotniejszymi modelami marki, a nawet łódź Ferrari.
Modena – lokalne potrawy
Modena jest obok Bolonii główną gospodarczą potęgą regionu Emilia-Romania. Tutejsze potrawy są grzechu warte. Co jest kulinarnym obowiązkowym punktem programu w Modenie?
- Szynka modeńska.
- Parmezan.
- Mortadela.
- Ocet modeński. Powstaje z soku z białych winogron, długo gotowanych, aż do ściemnienia miąższu. Na litr prawdziwego, lokalnego octu balsamicznego potrzeba aż 145 kilogramów owoców, a leżakuje on przynajmniej 12 lat.
- Zampone. Świńska łapa faszerowana mielonym mięsem, bez racic, ale i tak nie brzmi zbyt apetycznie, a stanowi ogromny, lokalny przysmak.
- Gnocco fritto. Te wytrawne faworki z ciasta z wodą gazowaną bądź mlekiem po smażeniu kroi się jak pieczywo i je, wkładając do środka plasterki wędliny lub sera.
- Lody w Gelaterii. Najlepiej próbować domowych, bez polepszaczy smaku i konserwantów, z sezonowych składników, jak dynia, miód, jabłka.
- Nadziewane rurki cannoli na słodko w rożnych wersjach.
- Wino lambrusco. To bardzo popularny trunek z winorośli, głównie wytrawny i czerwony, ale bez problemu znajdziemy również inne jego odmiany, np. lekko musującą. Wino lambrusco masowo importuje się do USA.
Przykładowe ceny | - Rurka cannoli na słodko: 10 zł; |
Komunikacja | Taksówki, pociągi |
Orientacyjna odległość | 1124 km w linii prostej, 1465 km jazdy samochodem (14 h 25 minut), 1592 km jazdy pociągiem (22 h 38 minut) |
Lotniska |
Komentarze