WAŻNE
TERAZ

Zła wiadomość dla Tuska. Ws. działki pod CPK nic nie jest, jak trzeba

Niebo i słońce w gębie. Jak smakuje Bliski Wschód

Na pytanie: która kuchnia jest najsmaczniejsza, nie waham się z odpowiedzią: bliskowschodnia. Pachnie falafelem, dymno-bakłażanowym baba ganoush i świeżą, miętową sałatką tabbouleh.

Kulinaria Bliskiego Wschodu
Źródło zdjęć: © Joanna Klimowicz
Joanna Klimowicz

Jeśli ktoś też tak ma, że poznaje świat smakując go, zakocha się w Bliskim Wschodzie. Mięsożerca znajdzie tam soczyste kebaby, a wegetarianin - bogactwo warzywnych mezze (małych przekąsek). Zwłaszcza w Libanie łatwo o zawrót głowy spowodowany natłokiem pyszności. Ale i izraelski hummus (pasta z ciecierzycy)
wart jest grzechu, i turecka dolma (małe gołąbki), i syryjski zatar...

Miłość, ale nie od pierwszego wejrzenia

Pierwszy raz zetknęłam się z zatarem w Libanie, gdzie odwiedzaliśmy z reporterami placówki Polskiego Centrum Pomocy Międzynarodowej, sprawnie opiekującego się uchodźcami z pogrążonej w wojnie Syrii. Starałam się trzymać blisko najbardziej doświadczonych dziennikarzy, co skutkowało niespodziewanymi odkryciami, nie tylko na polu zawodowym, ale też w sklepie czy na bazarze. Oto Jarosław Kociszewski, reporter Wiadomości WP zajmujący się tematyką międzynarodową, wieloletni korespondent na Bliskim Wschodzie, politolog wykształcony na Uniwersytecie w Tel-Awiwie i Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie, taszczy wielkie worki z zielono-brunatnym czymś, co koniecznie musi zabrać do domu, na zapas.

- Dziewczyno, nie ma lepszej przyprawy od zataru - uświadamiają mnie bliskowschodni "wyjadacze”.
* Zatar *- czyli mieszanka zmielonego sumaku, prażonych ziaren sezamu i zielonych ziół.
Jarek Kociszewski opowiada: - Młody Palestyńczyk sprzedaje świeże bułki, przypominające przerośnięte bajgle, z drewnianego wózka w wąskiej uliczce za Bramą Damasceńską na jerozolimskiej starówce. Do tego dodaje papierowy zwitek czegoś zielonego. Tak przed laty wyglądało moje pierwsze spotkanie ze słynnym, palestyńskim zatarem i nie była to miłość od pierwszego wejrzenia.

SONY DSC
© Joanna Klimowicz

Bułka z samym sezamem smakowała lepiej. Ale nie da się żyć na Bliskim Wschodzie i uniknąć związku z zatarem. Przełom nastąpił nieco później, w parku narodowym Banias w Galilei. Przy szlaku stara Druzyjka smarowała świeże pity grubą warstwą słonego twarogu i zasypywała przyprawą. Labaneh z zatarem! Tak, zostało do dzisiaj i o ile samą, oryginalną przyprawę od czasu do czasu udaje mi się przywieźć z Libanu czy Izraela, o tyle ser musi być lokalny, polski. To nie jest dokładnie to samo, ale nawet serek wiejski czy twaróg kozi z zatarem przywołuje echa wycieczek do Banias. Jeszcze słońca trochę brakuje…

Ziarnka granatu, mięta i szafran

U mnie w domu zatar też został na dobre. Podobnie jak uwielbienie dla mezze z oliwkami, piklami, serami, sosami, pastami i pitą. Ich królem jest hummus, najlepszy z Izraela. Według autorki bloga kulinarnego jadlonomia.com sekretem przyrządzenia hummusu idealnego jest odpowiednia proporcja tahiny, lodowata woda oraz gotowanie ciecierzycy z łyżeczką sody oczyszczonej. To właśnie dzięki sodzie można otrzymać odpowiednio miękką ciecierzycę w czasie krótszym niż pięć albo siedem godzin. Najlepiej hummus smakuje polany dobrą oliwą i posypany pietruszką, słodką papryką, orzeszkami piniowymi albo zatarem.

Natomiast bywa, że baba ganoush - pasta z miąższu upieczonego bakłażana i pasty tahini - posypywana jest ziarenkami owocu granatu.

Jest jeszcze jedna znana w wielu arabskich krajach potrawa - sałatka tabbouleh, idealna na upały. Głównymi jej składnikami jest kaszka bulgur albo kuskus oraz pomidory, cebula, ogórki, czosnek, papryka, natka pietruszki - warzywa bardzo drobno posiekane, prawie na jednolitą masę. To, co daje jej niepowtarzalną nutę, to cytryna i mięta.
Świetnie przygotowuje tę sałatkę Shirin Naemi - uchodźczyni z Libanu, działaczka na rzecz praw kobiet. Ale zastrzega: - To arabskie danie, w Iranie raczej tego nie jemy, chyba że wybierzemy się do libańskiej restauracji.

Z typowo irańskich specjałów Shirin poleca orzechy, suszone owoce oraz perskie lody z... szafranem i sokiem marchewkowym. A także ryż, który rzeczywiście jest w Iranie daniem podstawowym. Podaje przepis: ryż basmati moczymy w wodzie z solą przynajmniej dwie godziny. Przed włożeniem do gotującej wody, płuczemy go. Dodajemy sól i olej, delikatnie mieszamy. Gotujemy około 10 minut, przelewamy zimną wodą i zaczyna się zabawa: dodajemy łyżkę oleju i wody, podgrzewamy do godziny i zawijamy garnek w ścierkę lub koc na kolejne 40 minut. Jeśli jest za suchy, można dodać jeszcze ciut oliwy z oliwek. Na wierzch - szafran rozpuszczony w gorącej wodzie.

Obraz
© Joanna Klimowicz

Tureckie słodycze

Jeśli Bliski Wschód, to zawsze - słodycze. I to tak słodkie, że aż lepkie. Jeśli chodzi o turecką sztandarową baklawę - z pistacjami lub orzechami włoskimi i masłem - to nikogo nie pozostawi ona obojętnym. Przepis na nią zdradza Emilia Temizkan, Tatarka z Podlasia, która od 2001 roku mieszka i pracuje naukowo w Turcji, a także prowadzi blog Turcja od Kuchni (http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/)

Emilia opowiada, że Turcją zaczęła się interesować na studiach - studiowała arabistykę w Poznaniu i jako drugi język orientalny miała turecki. Pierwsze wyjazdy na stypendia naukowe i badawcze utwierdziły ją w przekonaniu, że chce zgłębiać tamtejszą kulturę i chce tam zamieszkać. Zaczęła więc robić doktorat na Uniwersytecie w Ankarze, poznała męża i zamieszkała z rodziną w Izmirze. Zanurzyła się w turecką kuchnię gdy pojawiły się córeczki - chciała, by jadły różnorodnie i sezonowo. Gotowania uczyła się od męża i „tureckiej mamy”.

- Kiedy zrozumiałam, że dobrze gotuję? Wtedy, gdy Turczynki zaczęły prosić mnie o przepisy potraw, które one znają od dzieciństwa, a ja dopiero od kilku lat - śmieje się. Przyznaje, że turecka kuchnia (a także wcześniejsza - osmańska, jeszcze bardziej orientalna) urzekła ją. Podkreśla, jak bardzo jest ona różnorodna (mieszkańcy każdego miasta, wsi, a nawet dzielnicy mają swoje typowe, charakterystyczne potrawy) i w jaki dużym stopniu oparta jest na warzywach i ziołach. - Każde, nawet najbardziej niepozorne "zielsko", jest tutaj składnikiem pysznej potrawy, z dodatkiem oliwy.

To siostra namówiła ją do pisania bloga kulinarnego. Emilia eksperymentuje, łączy przepisy polskie i tureckie, ale nieobca jest jej też klasyka. Ostrzega, że przygotowanie oryginalnej tureckiej baklawy to nie lada sztuka. Szczególne trudne i pracochłonne jest wywałkowanie cienkich, prawie przezroczystych placków. Dlatego podaje dwie wersje przepisu: na baklawę domową oraz tę łatwiejszą - z gotowego ciasta filo, które jest dostępne w Polsce.

Obraz
© Joanna Klimowicz

Klasyczna baklawa

Składniki: szklanka mleka; szklanka oleju; 3 jajka; łyżeczka octu winnego lub jabłkowego; szczypta soli; 10 g proszku do pieczenia; 200 g masła; około 700 g mąki pszennej; 200 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych; mąka ziemniaczana do posypywania wałkowanych placków (nawet 2 szklanki).

Syrop: 4 szklanki wody; 5 szklanek cukru; 2 plasterki cytryny.

Przygotowanie: Jajka, mleko, olej, ocet, sól mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy luźne i nie klejące się do ręki ciasto. Odstawiamy na 10-15 minut w tym czasie przygotowujemy syrop gotując wodę z cukrem i plasterkami cytryny. Ciasto dzielimy na 30 równych części i wałkujemy je na 30 równych, cieniutkich placków. Wałkując, przesypujemy je mąką ziemniaczaną, by się nie skleiły. Układamy je jeden na drugi w okrągłej formie i co 10 placków sypiemy mielone orzechy włoskie (dwa razy). Jeszcze surową baklawę kroimy na większe lub mniejsze kawałki, według uznania. Masło topimy i polewamy nim pokrojoną baklawę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja grzania góra-dół) około godziny. Baklawa ma się dobrze zrumienić. Gotową lekko studzimy, ostudzoną stopniowo polewamy ciepłym syropem. Nie wylewamy całego syropu na raz, by nie straciła chrupkości.

Bardzo łatwa baklawa

*Składniki: *opakowanie ciasta filo do baklawy (w Turcji baklavalik yufka); lekko zmielone orzechy włoskie lub pistacje; masło.

Syrop: 1,5 szklanki wody; szklanka cukru; kilka kropli soku z cytryny.

Przygotowanie: Ciasto wyjmujemy z opakowania i rozkładamy. Posypujemy orzechami i zwijamy w rulon, biorąc trzy płaty ciasta. Rulon tniemy na kawałki i układamy je na blaszce do pieczenia. Czynność powtarzamy aż ciasto się skończy. Płatów ciasta nie musimy niczym smarować przed posypaniem orzechami. Masło należy roztopić i lekko polać ułożone na blasze kawałki ciasta. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotowujemy syrop, wodę należy zagotować z cukrem i sokiem z cytryny i gotować około 7 minut. Chłodną baklawę polewamy ciepłym syropem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Z czego słynie Gruzja.

Wybrane dla Ciebie
Dramatyczna sytuacja w Wietnamie. Ewakuowano 40 tys. osób
Dramatyczna sytuacja w Wietnamie. Ewakuowano 40 tys. osób
Sensacja w świecie naukowców. Spektakularne, wyjątkowo rzadkie widoki
Sensacja w świecie naukowców. Spektakularne, wyjątkowo rzadkie widoki
Pokazali jednego z najbardziej tajemniczych mieszkańców zoo. "Wielu pyta, czy naprawdę u nas mieszka"
Pokazali jednego z najbardziej tajemniczych mieszkańców zoo. "Wielu pyta, czy naprawdę u nas mieszka"
"New York Post" pisze o polskiej atrakcji. Podziemne tunele wybudowali Niemcy
"New York Post" pisze o polskiej atrakcji. Podziemne tunele wybudowali Niemcy
Tam nie jeździ się dla widoków. "Głośny, chaotyczny, z charakterem"
Tam nie jeździ się dla widoków. "Głośny, chaotyczny, z charakterem"
Niepełnosprawny w podróży. Na co może liczyć na lotnisku?
Niepełnosprawny w podróży. Na co może liczyć na lotnisku?
Stary cmentarz ewangelicki w Pleceminie. Zapomniane miejsce z duszą
Stary cmentarz ewangelicki w Pleceminie. Zapomniane miejsce z duszą
Palący problem w Japonii. Liczba ataków jest rekordowa
Palący problem w Japonii. Liczba ataków jest rekordowa
Najtańszy kierunek na zimę. Mniej niż 1000 zł za tydzień
Najtańszy kierunek na zimę. Mniej niż 1000 zł za tydzień
Hotelowy gadżet, który ułatwia życie. Już zawsze będziesz zabierać do domu
Hotelowy gadżet, który ułatwia życie. Już zawsze będziesz zabierać do domu
Rekordowa liczba lotów do wyjątkowego kraju. Polecisz za 69 zł, a na miejscu ponad 30 st. C
Rekordowa liczba lotów do wyjątkowego kraju. Polecisz za 69 zł, a na miejscu ponad 30 st. C
Chwila przed nadejściem najgorszego. "Czekamy na rozwój akcji"
Chwila przed nadejściem najgorszego. "Czekamy na rozwój akcji"