Pierwsza w Europie podwodna restauracja. Powstanie na południu Norwegii
Podwodne restauracje najczęściej spotkamy w azjatyckich krajach. Są "zatopione" w krystalicznie czystych wodach przy najlepszych i najbardziej luksusowych resortach. Teraz swoją unikalną restaurację będzie mieć również Europa. Powstanie na najbardziej wysuniętym na południe punkcie norweskiego wybrzeża.
Pierwsza tego typu restauracja o nazwie "Under" pojawi się na Starym Kontynencie za sprawą dwóch norweskich architektów. Zaprojektowali 3-poziomową betonową konstrukcję, której dolna część zamiast jednej ściany będzie posiadać 10-metrowe, panoramiczne okno. Ma docelowo obrosnąć roślinnością i stać się częścią morskiego ekosystemu. Górny poziom budynku będzie wystawać z wody – dokładnie 5 m ponad powierzchnię morza. Będzie to solidna, zwarta konstrukcja, która ma w stanie stawić czoła nawet ekstremalnym warunkom pogodowym.
"Under" pomieści do 100 osób. Jak podkreśla główny architekt, całość ma być trochę jak peryskop, a ludzie mają czuć się w restauracji bezpiecznie, a nie klaustrofobicznie. Pomóc ma w tym dobre oświetlenie i wykorzystanie naturalnych materiałów – m.in. dębu.
Projekt zostanie zrealizowanym w pięknym i unikalnym miejscu – na najbardziej wysuniętym na południe punkcie na linii brzegowej Norwegii. Prace ruszą w lutym 2018 r., a pierwsi goście posilą się w unikalnej restauracji na początku 2019 r.
Biuro architektoniczne, odpowiedzialne za przygotowanie i zrealizowanie podwodnej restauracji to Snøhetta. W przeszłości zasłynęło już kilkoma fantastycznymi projektami. W ich portfolio są gmach Opery Narodowej w Oslo czy Bibliotheca Alexandrina w Egipcie.
Pierwsza tego typu restauracja?
Norwedzy z dumą podkreślają, że to pierwsza podwodna restauracja w Europie. Nie zgadzają się z tym Belgowie. W Brukseli, stolicy tego kraju, otworzono w lutym br. niewielką knajpę na dnie jednego z najgłębszych basenów na świecie (zdjęcie poniżej). Restauracja nazywa się "Perła" i de facto jest szeroką na 2 m kapsułą, w której do stołu mogą zasiąść maksymalnie 4 osoby. Posiłek kosztuje 99 euro. Dania dostarczają płetwonurkowie, pracownicy basenu. Można zamówić m.in. homary, czy foie gras, serwowany jest także szampan. Mimo że Belgowie uważają się za twórców pierwszej podwodnej restauracji, za jednak taką z prawdziwego zdarzenia będzie ta, która powstanie niebawem w Norwegii.
Źródło: CNN