Szkocja. Przestaną produkować whisky? Powód może zaskoczyć

Naukowcy z University Collage London twierdzą, że zmiany klimatu mogą spowodować ograniczenie, a nawet wstrzymanie produkcji whisky w części szkockich destylarni. Mogłoby do tego dojść w ciągu najbliższych 60 lat.

Zdjęcie ilustracyjne Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images | krisanapong detraphiphat

Do produkcji whisky wykorzystuje się między innymi wodę, jęczmień i drożdże. Badacze z UCL twierdzą, że zbliżające się upały i susze, będące wynikiem globalnego ocieplenia, mogą drastycznie wpłynąć na dostępność tych trzech składników.

Przestaną produkować whisky?

Raport naukowców wskazuje na to, że długotrwałe, intensywne susze przed 2080 rokiem będą w Szkocji znacznie częstszym zjawiskiem. Ma to doprowadzić do ograniczenia dostaw wody, co zmusiłoby niektóre destylarnie do "zmniejszenia lub wstrzymania produkcji" whisky, ponieważ są one "silnie uzależnione od ciągłego zaopatrzenia w wodę".

"Naukowcy szacują, że szkockie destylarnie whisky zużywają ok. 61 miliardów litrów wody rocznie, gdyż jeden litr whisky wymaga 46,9 litra wody" - zaznacza PAP.

Badacze wzięli pod uwagę m.in. warunki pogodowe odnotowane podczas lata 2018 roku. Wówczas pięć z dziesięciu destylarni na wyspie Islay i dwie w hrabstwie Pertshire musiały wstrzymać działalność. Destylarnia Glenfarclas podawała natomiast, że ze względu na upały jej produkcja spadła o 300 tys. litrów, co stanowi równowartość całego miesiąca.

Whisky będzie mieć nowy smak?

W raporcie podkreślono, że może dojść do tego, że destylarnie ponownie zaczną sięgać po kukurydzę, która niegdyś była "integralnym składnikiem szkockiej whisky".

"Istnieje przekonanie, że Szkocja jest mokrym, deszczowym miejscem ze stałymi dostawami wody. Zmiany klimatu zmieniają to, kiedy i gdzie pada deszcz, a to spowoduje niedobory i zmieni charakter wody, więc planowanie jest niezbędne, aby chronić naszą whisky" - przyznała Carole Roberts, badaczka zmian klimatycznych z UCL i główna autorka raportu.

Uczeni wskazują, że zmiany klimatu mogą doprowadzić do zmiany smaku szkockiej whisky. Etapy jej produkcji zostały bowiem opracowane w ten sposób, by odpowiadały umiarkowanemu morskiemu klimatowi, a wyższe temperatury mogą zaburzyć proces chłodzenia trunku w destylarniach. Możliwe efekty to zmiana charakteru, konsystencji czy też jakości whisky.

Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Niezwykła figura Matki Boskiej w Polsce jest od 50 lat. Czczona ją od 1602 r.
Niezwykła figura Matki Boskiej w Polsce jest od 50 lat. Czczona ją od 1602 r.
Niesamowity widok w Kluszkowcach. Spali na ścianie jak w Himalajach
Niesamowity widok w Kluszkowcach. Spali na ścianie jak w Himalajach
Koszmar w Sydney. Nie żyje surfer zaatakowany przez rekina
Koszmar w Sydney. Nie żyje surfer zaatakowany przez rekina
Trzy dni nie było z nim kontaktu. Nagle zauważyli namiot
Trzy dni nie było z nim kontaktu. Nagle zauważyli namiot
Ogromny problem w samolotach. Coraz więcej przypadków
Ogromny problem w samolotach. Coraz więcej przypadków
Brytyjczycy o "ukrytych polskich Malediwach". Chwalą za krystalicznie czystą wodę i... tanie piwo
Brytyjczycy o "ukrytych polskich Malediwach". Chwalą za krystalicznie czystą wodę i... tanie piwo
Zgony na Wyspach Kanaryjskich. Oba po wejściu do oceanu
Zgony na Wyspach Kanaryjskich. Oba po wejściu do oceanu
Turyści na celowniku. Rajska wyspa zaostrza kontrole
Turyści na celowniku. Rajska wyspa zaostrza kontrole
Giorgio Armani nie żyje. Oto miejsce poświęcone jego twórczości
Giorgio Armani nie żyje. Oto miejsce poświęcone jego twórczości
Polski "cud natury". Zachwyca naukowców z całego świata
Polski "cud natury". Zachwyca naukowców z całego świata
Tam jechały tłumy Polaków. Padł rekord
Tam jechały tłumy Polaków. Padł rekord
Najwyższy taras widokowy w Unii Europejskiej jest w Polsce. Wkrótce otwarcie
Najwyższy taras widokowy w Unii Europejskiej jest w Polsce. Wkrótce otwarcie