Szkocja. Przestaną produkować whisky? Powód może zaskoczyć

Naukowcy z University Collage London twierdzą, że zmiany klimatu mogą spowodować ograniczenie, a nawet wstrzymanie produkcji whisky w części szkockich destylarni. Mogłoby do tego dojść w ciągu najbliższych 60 lat.

Zdjęcie ilustracyjne Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images | krisanapong detraphiphat

Do produkcji whisky wykorzystuje się między innymi wodę, jęczmień i drożdże. Badacze z UCL twierdzą, że zbliżające się upały i susze, będące wynikiem globalnego ocieplenia, mogą drastycznie wpłynąć na dostępność tych trzech składników.

Przestaną produkować whisky?

Raport naukowców wskazuje na to, że długotrwałe, intensywne susze przed 2080 rokiem będą w Szkocji znacznie częstszym zjawiskiem. Ma to doprowadzić do ograniczenia dostaw wody, co zmusiłoby niektóre destylarnie do "zmniejszenia lub wstrzymania produkcji" whisky, ponieważ są one "silnie uzależnione od ciągłego zaopatrzenia w wodę".

"Naukowcy szacują, że szkockie destylarnie whisky zużywają ok. 61 miliardów litrów wody rocznie, gdyż jeden litr whisky wymaga 46,9 litra wody" - zaznacza PAP.

Badacze wzięli pod uwagę m.in. warunki pogodowe odnotowane podczas lata 2018 roku. Wówczas pięć z dziesięciu destylarni na wyspie Islay i dwie w hrabstwie Pertshire musiały wstrzymać działalność. Destylarnia Glenfarclas podawała natomiast, że ze względu na upały jej produkcja spadła o 300 tys. litrów, co stanowi równowartość całego miesiąca.

Whisky będzie mieć nowy smak?

W raporcie podkreślono, że może dojść do tego, że destylarnie ponownie zaczną sięgać po kukurydzę, która niegdyś była "integralnym składnikiem szkockiej whisky".

"Istnieje przekonanie, że Szkocja jest mokrym, deszczowym miejscem ze stałymi dostawami wody. Zmiany klimatu zmieniają to, kiedy i gdzie pada deszcz, a to spowoduje niedobory i zmieni charakter wody, więc planowanie jest niezbędne, aby chronić naszą whisky" - przyznała Carole Roberts, badaczka zmian klimatycznych z UCL i główna autorka raportu.

Uczeni wskazują, że zmiany klimatu mogą doprowadzić do zmiany smaku szkockiej whisky. Etapy jej produkcji zostały bowiem opracowane w ten sposób, by odpowiadały umiarkowanemu morskiemu klimatowi, a wyższe temperatury mogą zaburzyć proces chłodzenia trunku w destylarniach. Możliwe efekty to zmiana charakteru, konsystencji czy też jakości whisky.

Rozgrzewające napoje na jesień. Nie tylko herbata

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ambitne plany czeskiego przewoźnika. Oto ich cel na przyszły rok
Ambitne plany czeskiego przewoźnika. Oto ich cel na przyszły rok
Zagrożenie dla Holandii. Minister zdrowia ostrzega
Zagrożenie dla Holandii. Minister zdrowia ostrzega
Incydent w Luwrze. Niektóre dzieła są nie do uratowania
Incydent w Luwrze. Niektóre dzieła są nie do uratowania
Wagony niemieckiego przewoźnika na polskich torach. "Zostaną poddane niezbędnym naprawom"
Wagony niemieckiego przewoźnika na polskich torach. "Zostaną poddane niezbędnym naprawom"
Tłumy turystów zalały europejskie miasto. Niezwykły moment
Tłumy turystów zalały europejskie miasto. Niezwykły moment
Pożar klubu nocnego. Nie żyje 25 osób
Pożar klubu nocnego. Nie żyje 25 osób
Nie dotarli na własne wesele. Musieli oglądać je online
Nie dotarli na własne wesele. Musieli oglądać je online
Tu złoto pisze historię. Niezwykłe średniowieczne miasteczko w Polsce
Tu złoto pisze historię. Niezwykłe średniowieczne miasteczko w Polsce
Tragedia na Jamajce. Znaleźli martwą stewardesę w hotelowym pokoju
Tragedia na Jamajce. Znaleźli martwą stewardesę w hotelowym pokoju
Koszmar w chmurach. Pasażer zaatakował załogę
Koszmar w chmurach. Pasażer zaatakował załogę
Ewakuacja samolotu z powodu pożaru na lotnisku
Ewakuacja samolotu z powodu pożaru na lotnisku
Rewolucja w Egipcie. Ukochana atrakcja turystów mniej dostępna?
Rewolucja w Egipcie. Ukochana atrakcja turystów mniej dostępna?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥