Turystyka kulinarna - nowy trend wśród Polaków
Ciekawe zabytki i muzea, niecodzienne widoki i krajobrazy, czy po prostu odpoczynek, to główne powody wyjazdów urlopowych. Coraz częściej jednak jedną z ważniejszych motywacji i przesłanek dla planujących urlop Polaków stanowi kuchnia odwiedzanego kraju, czy regionu. Turystyka kulinarna, która pozwala poznać inne kultury dosłownie "od kuchni" spotyka się z coraz większym uznaniem podróżujących.
Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni
Ciekawe zabytki i muzea, niecodzienne widoki i krajobrazy, czy po prostu odpoczynek, to główne powody wyjazdów urlopowych. Coraz częściej jednak jedną z ważniejszych motywacji i przesłanek dla planujących urlop Polaków stanowi kuchnia odwiedzanego kraju czy regionu. Turystyka kulinarna, która pozwala poznać inne kultury dosłownie "od kuchni" spotyka się z coraz większym uznaniem podróżujących. Kimchi w Korei, tom yum w Tajlandii, nas lemak w Malezji, ceviche w Peru czy adobo na Filipinach. W bliższych kierunkach bacalhau w Portugalii, musaka w Grecji czy paella w Hiszpanii. Ważne jest nie tylko to, co na talerzu, ale jak zostanie podane, a następnie skonsumowane. Sztućce, pałeczki, dłonie - talerz, wspólna miska, a może liście? Posiłek spożywany na stojąco, siedząco, leżąco - przy stole, na podłodze, bezpośrednio na ziemi lub w biegu - na ulicy. Co kraj, to obyczaj.
Tripsta.pl/ if/pw
Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni
Turystyka kulinarna to najlepsze określenie dla ciągle rozwijającej się gałęzi branży, która spotyka się z coraz cieplejszym przyjęciem mniej lub bardziej doświadczonych podróżników. Ci, dzięki kulinarnym eksperymentom eksplorują świat za pomocą zmysłu smaku. Dla wielu z nich kuchnia danego regionu staje się celem samym w sobie. Coraz częściej dania serwowane podczas wakacji i kuchnia danego regionu mają znaczenie przy wyborze miejsca wakacji. Co więcej, coraz częściej powstają specjalne oferty promowane przez biura podróży, które skupiają się na usługach bezpośrednio powiązanych z kuchnią danego regionu. Turyści mogą wykupić wycieczki i wyjazdy kulinarne, podczas których oprócz standardowej listy atrakcji można spróbować dań charakterystycznych dla kuchni danego kraju czy regionu.
Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni
Podróże kulinarne to doskonały sposób, aby poznać inny świat dosłownie "od kuchni". Świat hiszpańskich win, świeżo warzonego bawarskiego piwa, dojrzewających francuskich serów i szynek, ryb i owoców morza dopiero co wyłowionych z basenu Morza Śródziemnego. - Wbrew pozorom lokalna kuchnia jest fantastycznym źródłem historii, anegdot i może okazać się rajem dla naszego podniebienia. To grzech pojechać na Sycylię i nie posmakować tamtejszych grillowanych cielęcych policzków czy ryb i owoców morza, które przyrządza się i handluje nimi już w porcie. Można porównać to do wyprawy do Paryża i rezygnacji z ujrzenia panoramy tego pięknego miasta z Wieży Eiffla - komentuje Jasiek Kuroń, znany kucharz i blogger kulinarny.
Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni
- Namawiam wszystkich, aby kosztowali miejscowych potraw, napojów i alkoholi. Najlepiej poszukać małych i klimatycznych restauracji, prowadzonych przez autochtonów ponieważ tam zasmakujecie w prawdziwym klimacie i miejscowych smakołykach - dodaje znawca kuchni. - Zwiedzając powinniśmy chłonąć nowe miejsca wszystkimi zmysłami. Słuchać i przekazywać opowieści i historie innym. - komentuje Jasiek Kuroń.
Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni
"Kulinarny turysta" to więcej niż smakosz. Pędzi w pogoni za przyjemnością płynącą z próbowania nietypowych potraw i trunków, nie bacząc na dzielące świat granice. Nadal najważniejsza pozostaje podróż - zabytki, zapierające dech w piersiach krajobrazy, ale liczy się również regionalna kuchnia - stanowiąca istotny element podróży. Dla podróżującego smakosza Berlin to nie tylko kebab, fish&chips w Londynie, pizza w Rzymie czy słowacki wyprażany syr. Prawdziwy smakosz u zachodniego sąsiada posmakuje currywurst i Eisbein mit Sauerkraut, na wyspach zajada się Beef Wellington i Lancashire hotpot, we *Włoszech *pozna całe bogactwo dań, deserów i win.
Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni
Jednak najchętniej kulinarny turysta wprosi się na śniadanie lub obiad do znajomego, zamieszkującego dany kraj już od dawna lub znajdzie tradycyjną restaurację, w której posmakuje najbardziej charakterystycznych dla regionu potraw. Każda podróż stanowić będzie spectrum różnorodnych smaków, dla których warto zboczyć z obranego pierwotnie szlaku podróży.
Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni
Aby poznać tajemnicę odmiennych smaków nie trzeba wcale podróżować daleko. Również w kraju znaleźć można różnego rodzaju festiwale, jarmarki oraz karnawały smaków promujące kuchnię danego regionu. Podczas krótkich, najczęściej kilkudniowych imprez mamy okazję spróbować różnorodnych serów, niespotykanych w sklepach wędlin i mięs, wspaniałych wypieków piekarniczych i cukierniczych czy różnorodnych trunków alkoholowych - nalewek, win czy piwa. Branża turystyki kulinarnej w Polsce w zasadzie oparta jest na tradycyjnych potrawach i smakach, dlatego w sezonie warto wybrać się w podróż szlakiem win czy polskich owoców. Przykładowo na utworzonym w 2003 roku Polskim Szlaku Owocowym znajduje się ponad 300 obiektów. Głównie są to gospodarstwa sadownicze, gdzie można spróbować i zakupić polskie owoce. Spragnieni wrażeń zawsze mogą odwiedzić i poznać proces produkcji znanych polskich marek piwnych w Żywcu, Tychach i Poznaniu. Warto poszukać też miejsc, w których produkowane są najlepsze miody. Możliwości jest
bardzo dużo, a z czasem będzie ich jeszcze więcej.
Tripsta/ if/pw