Turystyka kulinarna - nowy trend wśród Polaków

Ciekawe zabytki i muzea, niecodzienne widoki i krajobrazy, czy po prostu odpoczynek, to główne powody wyjazdów urlopowych. Coraz częściej jednak jedną z ważniejszych motywacji i przesłanek dla planujących urlop Polaków stanowi kuchnia odwiedzanego kraju, czy regionu. Turystyka kulinarna, która pozwala poznać inne kultury dosłownie "od kuchni" spotyka się z coraz większym uznaniem podróżujących.

Obraz
Źródło zdjęć: © Alex Hubenov - Fotolia.com

/ 7Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni

Obraz
© Alex Hubenov - Fotolia.com

Ciekawe zabytki i muzea, niecodzienne widoki i krajobrazy, czy po prostu odpoczynek, to główne powody wyjazdów urlopowych. Coraz częściej jednak jedną z ważniejszych motywacji i przesłanek dla planujących urlop Polaków stanowi kuchnia odwiedzanego kraju czy regionu. Turystyka kulinarna, która pozwala poznać inne kultury dosłownie "od kuchni" spotyka się z coraz większym uznaniem podróżujących. Kimchi w Korei, tom yum w Tajlandii, nas lemak w Malezji, ceviche w Peru czy adobo na Filipinach. W bliższych kierunkach bacalhau w Portugalii, musaka w Grecji czy paella w Hiszpanii. Ważne jest nie tylko to, co na talerzu, ale jak zostanie podane, a następnie skonsumowane. Sztućce, pałeczki, dłonie - talerz, wspólna miska, a może liście? Posiłek spożywany na stojąco, siedząco, leżąco - przy stole, na podłodze, bezpośrednio na ziemi lub w biegu - na ulicy. Co kraj, to obyczaj.

Tripsta.pl/ if/pw

/ 7Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni

Obraz
© Mariusz Prusaczyk - Fotolia.com

Turystyka kulinarna to najlepsze określenie dla ciągle rozwijającej się gałęzi branży, która spotyka się z coraz cieplejszym przyjęciem mniej lub bardziej doświadczonych podróżników. Ci, dzięki kulinarnym eksperymentom eksplorują świat za pomocą zmysłu smaku. Dla wielu z nich kuchnia danego regionu staje się celem samym w sobie. Coraz częściej dania serwowane podczas wakacji i kuchnia danego regionu mają znaczenie przy wyborze miejsca wakacji. Co więcej, coraz częściej powstają specjalne oferty promowane przez biura podróży, które skupiają się na usługach bezpośrednio powiązanych z kuchnią danego regionu. Turyści mogą wykupić wycieczki i wyjazdy kulinarne, podczas których oprócz standardowej listy atrakcji można spróbować dań charakterystycznych dla kuchni danego kraju czy regionu.

/ 7Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni

Obraz
© Kzenon - Fotolia.com

Podróże kulinarne to doskonały sposób, aby poznać inny świat dosłownie "od kuchni". Świat hiszpańskich win, świeżo warzonego bawarskiego piwa, dojrzewających francuskich serów i szynek, ryb i owoców morza dopiero co wyłowionych z basenu Morza Śródziemnego. - Wbrew pozorom lokalna kuchnia jest fantastycznym źródłem historii, anegdot i może okazać się rajem dla naszego podniebienia. To grzech pojechać na Sycylię i nie posmakować tamtejszych grillowanych cielęcych policzków czy ryb i owoców morza, które przyrządza się i handluje nimi już w porcie. Można porównać to do wyprawy do Paryża i rezygnacji z ujrzenia panoramy tego pięknego miasta z Wieży Eiffla - komentuje Jasiek Kuroń, znany kucharz i blogger kulinarny.

/ 7Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni

Obraz
© pressmaster - Fotolia.com

- Namawiam wszystkich, aby kosztowali miejscowych potraw, napojów i alkoholi. Najlepiej poszukać małych i klimatycznych restauracji, prowadzonych przez autochtonów ponieważ tam zasmakujecie w prawdziwym klimacie i miejscowych smakołykach - dodaje znawca kuchni. - Zwiedzając powinniśmy chłonąć nowe miejsca wszystkimi zmysłami. Słuchać i przekazywać opowieści i historie innym. - komentuje Jasiek Kuroń.

/ 7Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni

Obraz
© Ariwasabi - Fotolia.com

"Kulinarny turysta" to więcej niż smakosz. Pędzi w pogoni za przyjemnością płynącą z próbowania nietypowych potraw i trunków, nie bacząc na dzielące świat granice. Nadal najważniejsza pozostaje podróż - zabytki, zapierające dech w piersiach krajobrazy, ale liczy się również regionalna kuchnia - stanowiąca istotny element podróży. Dla podróżującego smakosza Berlin to nie tylko kebab, fish&chips w Londynie, pizza w Rzymie czy słowacki wyprażany syr. Prawdziwy smakosz u zachodniego sąsiada posmakuje currywurst i Eisbein mit Sauerkraut, na wyspach zajada się Beef Wellington i Lancashire hotpot, we *Włoszech *pozna całe bogactwo dań, deserów i win.

/ 7Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni

Obraz
© Kzenon - Fotolia.com

Jednak najchętniej kulinarny turysta wprosi się na śniadanie lub obiad do znajomego, zamieszkującego dany kraj już od dawna lub znajdzie tradycyjną restaurację, w której posmakuje najbardziej charakterystycznych dla regionu potraw. Każda podróż stanowić będzie spectrum różnorodnych smaków, dla których warto zboczyć z obranego pierwotnie szlaku podróży.

/ 7Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni

Obraz
© mythja - Fotolia.com

Aby poznać tajemnicę odmiennych smaków nie trzeba wcale podróżować daleko. Również w kraju znaleźć można różnego rodzaju festiwale, jarmarki oraz karnawały smaków promujące kuchnię danego regionu. Podczas krótkich, najczęściej kilkudniowych imprez mamy okazję spróbować różnorodnych serów, niespotykanych w sklepach wędlin i mięs, wspaniałych wypieków piekarniczych i cukierniczych czy różnorodnych trunków alkoholowych - nalewek, win czy piwa. Branża turystyki kulinarnej w Polsce w zasadzie oparta jest na tradycyjnych potrawach i smakach, dlatego w sezonie warto wybrać się w podróż szlakiem win czy polskich owoców. Przykładowo na utworzonym w 2003 roku Polskim Szlaku Owocowym znajduje się ponad 300 obiektów. Głównie są to gospodarstwa sadownicze, gdzie można spróbować i zakupić polskie owoce. Spragnieni wrażeń zawsze mogą odwiedzić i poznać proces produkcji znanych polskich marek piwnych w Żywcu, Tychach i Poznaniu. Warto poszukać też miejsc, w których produkowane są najlepsze miody. Możliwości jest
bardzo dużo, a z czasem będzie ich jeszcze więcej.

Tripsta/ if/pw

Wybrane dla Ciebie

Nowatorski projekt odbudowy trawy morskiej w Zatoce Puckiej
Nowatorski projekt odbudowy trawy morskiej w Zatoce Puckiej
Niemcy zachwyceni polskim miastem. "Dużo piwa, mięsa i kiszonej kapusty"
Niemcy zachwyceni polskim miastem. "Dużo piwa, mięsa i kiszonej kapusty"
Rewolucja na kolejnym polskim lotnisku. Koniec z limitem płynów do 100 ml
Rewolucja na kolejnym polskim lotnisku. Koniec z limitem płynów do 100 ml
Miała lecieć do Szkocji. Turystka została w Polsce
Miała lecieć do Szkocji. Turystka została w Polsce
Problem w nadmorskim kurorcie. "Mamy już dosyć tych intruzów"
Problem w nadmorskim kurorcie. "Mamy już dosyć tych intruzów"
Polska idzie jak burza. Wielkie ożywienie w trzech krajach Europy
Polska idzie jak burza. Wielkie ożywienie w trzech krajach Europy
Turystyczny raj najtańszym krajem na świecie. Bochenek chleba 3 zł, posiłek w restauracji 7 zł
Turystyczny raj najtańszym krajem na świecie. Bochenek chleba 3 zł, posiłek w restauracji 7 zł
Wielkie zmiany na gdańskim lotnisku. Przetarg już ogłoszony
Wielkie zmiany na gdańskim lotnisku. Przetarg już ogłoszony
Polska atrakcja z wyróżnieniem. Projekt uznany za jeden z najlepszych
Polska atrakcja z wyróżnieniem. Projekt uznany za jeden z najlepszych
Zbudują zupełnie nowe miasto. Gigantyczna  inwestycja nad Morzem Czerwonym
Zbudują zupełnie nowe miasto. Gigantyczna inwestycja nad Morzem Czerwonym
W sieci zawrzało. Mewa ukradła rybę z talerza turystki
W sieci zawrzało. Mewa ukradła rybę z talerza turystki
W tym roku prawdziwe szaleństwo w górach. Już 100 proc. miejsc niedostępnych
W tym roku prawdziwe szaleństwo w górach. Już 100 proc. miejsc niedostępnych