Turystyka kulinarna - nowy trend wśród Polaków
Turystyka kulinarna - poznaj świat od kuchni
Ciekawe zabytki i muzea, niecodzienne widoki i krajobrazy, czy po prostu odpoczynek, to główne powody wyjazdów urlopowych. Coraz częściej jednak jedną z ważniejszych motywacji i przesłanek dla planujących urlop Polaków stanowi kuchnia odwiedzanego kraju, czy regionu. Turystyka kulinarna, która pozwala poznać inne kultury dosłownie "od kuchni" spotyka się z coraz większym uznaniem podróżujących.
Ciekawe zabytki i muzea, niecodzienne widoki i krajobrazy, czy po prostu odpoczynek, to główne powody wyjazdów urlopowych. Coraz częściej jednak jedną z ważniejszych motywacji i przesłanek dla planujących urlop Polaków stanowi kuchnia odwiedzanego kraju czy regionu. Turystyka kulinarna, która pozwala poznać inne kultury dosłownie "od kuchni" spotyka się z coraz większym uznaniem podróżujących. Kimchi w Korei, tom yum w Tajlandii, nas lemak w Malezji, ceviche w Peru czy adobo na Filipinach. W bliższych kierunkach bacalhau w Portugalii, musaka w Grecji czy paella w Hiszpanii. Ważne jest nie tylko to, co na talerzu, ale jak zostanie podane, a następnie skonsumowane. Sztućce, pałeczki, dłonie - talerz, wspólna miska, a może liście? Posiłek spożywany na stojąco, siedząco, leżąco - przy stole, na podłodze, bezpośrednio na ziemi lub w biegu - na ulicy. Co kraj, to obyczaj.
Tripsta.pl/ if/pw