Winnica i wino Leonarda da Vinci. Koneserzy będą zachwyceni
Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że malarstwo, filozofia, rzeźbiarstwo, geologia czy poznawanie anatomii ludzkiej nie były jedynymi pasjami Leonarda da Vinci. Włoch kochał także wino i zgłębiał zasady jego produkcji.
"Wino, boski napój z winogron" – pisał w 1515 r. da Vinci w liście do zarządcy swojego gospodarstwa rolnego nieopodal Florencji. Równie bardzo, co malarstwo czy architekturę, kochał on ten właśnie trunek. Do tego stopnia, że studiował zasady jego produkcji.
Artysta wskazywał na różne aspekty wytwarzania rubinowego napoju. Pisał m.in. o doskonaleniu jakości winogron, nawożeniu upraw winorośli i produkcji wina w zamkniętych beczkach.
Przemyślenia Leonarda stały się inspiracją dla współczesnych producentów wina, którzy w oparciu o jego pomysły odtworzyli tzw. "metodę Leonarda". Jej szczegóły w dziedzinie enologii objęte są ścisłą tajemnicą. Wiadomo natomiast, że prace nad trunkiem idealnym koncentrują się na zapewnieniu doskonałych warunków uprawy i zachowaniu oryginalnego aromatu i czystości napoju. Może to być naprawdę "wytrawny" trunek.
Pierwszy wina stworzone zgodnie ze wskazówkami wina włoskiego mistrza mają powstać w Toskanii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl