ycipk-11q7qu

Włosi zdradzają swój sekret. Co robią, by żyć długo?

Naukowcy zbadali zwyczaje żywieniowe 90-cio i stulatków z Abruzji. Mieszkańcy tego włoskiego regionu słyną z tego, że bardzo długo żyją. Jaki jest ich sekret? Udało się ustalić, że wpływ na ich długie życie ma m.in. godzina spożywania pierwszego posiłku w ciągu dnia.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Podstawowe elementy kuchni abruzyjskiej to oliwa, pomidory i ostra papryczka zwana "diavolicchio"
Podstawowe elementy kuchni abruzyjskiej to oliwa, pomidory i ostra papryczka zwana "diavolicchio" (Shutterstock.com)
ycipk-11q7qu

Fenomen tego zjawiska wyjaśnia Mauro Serafini, wykładowca wydziału Bionauki uniwersytetu w Terami. Tradycja pierwszego obfitego posiłku nosi miano "Sdijuno" i jest wciąż żywa wśród ludzi starszego pokolenia Abruzji.

Zgodnie z nią pierwszy posiłek konsumowany jest o godzinie 11:00, a jago wartość kaloryczna wynosi tyle, co obfity obiad. Po nim, ok. godziny 18:00 następuje kolejny, tym razem skromniejszy posiłek. Taki sposób żywienia ma sprzyjać metabolizmowi, który przyspiesza o poranku, a w porze wieczornej zwalnia.

"Sdijuno" to także nazwa wczesnego obiadu, który mieszkańcy jedzą w godzinach porannych. Zawiera się w nim słowo "digiuno", czyli głodówka. To wyjaśnia tę nietypową zasadę żywienia, polegającą na spożywaniu sutego posiłku po bardzo długiej przerwie bez jedzenia (ok. 16 godzin). Idea długiego życia brzmi całkiem kusząco, ale kto potrafi odmówić sobie jedzenia w późnych porach? Przecież najlepiej smakuje wieczorem...

ycipk-11q7qu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Krupa zachwycona wojażami: Kocham Włochy!

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-11q7qu

ycipk-11q7qu
ycipk-11q7qu