Włosi zdradzają swój sekret. Co robią, by żyć długo?
Naukowcy zbadali zwyczaje żywieniowe 90-cio i stulatków z Abruzji. Mieszkańcy tego włoskiego regionu słyną z tego, że bardzo długo żyją. Jaki jest ich sekret? Udało się ustalić, że wpływ na ich długie życie ma m.in. godzina spożywania pierwszego posiłku w ciągu dnia.
Fenomen tego zjawiska wyjaśnia Mauro Serafini, wykładowca wydziału Bionauki uniwersytetu w Terami. Tradycja pierwszego obfitego posiłku nosi miano "Sdijuno" i jest wciąż żywa wśród ludzi starszego pokolenia Abruzji.
Zgodnie z nią pierwszy posiłek konsumowany jest o godzinie 11:00, a jago wartość kaloryczna wynosi tyle, co obfity obiad. Po nim, ok. godziny 18:00 następuje kolejny, tym razem skromniejszy posiłek. Taki sposób żywienia ma sprzyjać metabolizmowi, który przyspiesza o poranku, a w porze wieczornej zwalnia.
"Sdijuno" to także nazwa wczesnego obiadu, który mieszkańcy jedzą w godzinach porannych. Zawiera się w nim słowo "digiuno", czyli głodówka. To wyjaśnia tę nietypową zasadę żywienia, polegającą na spożywaniu sutego posiłku po bardzo długiej przerwie bez jedzenia (ok. 16 godzin). Idea długiego życia brzmi całkiem kusząco, ale kto potrafi odmówić sobie jedzenia w późnych porach? Przecież najlepiej smakuje wieczorem...
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl