Śniadania Świata - Paryż
Paryż jest rajem dla wszystkich, którzy kochają dobrze zjeść, niezależnie czy będzie to półmisek owoców morza, serów, czy aromatyczny marokański kuskus. Francuzi są bardzo dumni ze swojej kuchni: zarówno z klasycznych arcydzieł kulinarnych jak i bardziej przaśnych potraw wiejskich czy regionalnych.
Śniadania Świata - Paryż
Paryż jest rajem dla wszystkich, którzy kochają dobrze zjeść, niezależnie czy będzie to półmisek owoców morza, serów, czy aromatyczny marokański kuskus.
Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.
Śniadania Świata - Paryż
Francuzi są bardzo dumni ze swojej kuchni: zarówno z klasycznych arcydzieł kulinarnych jak i bardziej przaśnych potraw wiejskich czy regionalnych.
Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.
Śniadania Świata - Paryż
W stolicy można zjeść wszystko, a sami Francuzi, choć będą się bez końca spierać w kwestii idealnego sosu do ryb czy mięsa oraz najlepszego do nich wina, co do jednego są zgodni: ich kuchnia jest najlepsza na świecie!!!
Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.
Śniadania Świata - Paryż
Escargots a la Bourguignonne to tłuste ślimaki podane w skorupkach z czosnkiem, masłem i pietruszką.
Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.
Fondue
400g sera gruyere
200g sera emmentaler
1 szklanka białego wina
50 ml wiśniówki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
sól
biały pieprz
bagietka
Sery zetrzyj, albo chociaż pokrój na kawałki. Czosnek zgnieć, obierz i posiekaj. Na małym ogniu postaw niewielki garnek o grubym dnie. Po chwili wrzuć starte sery i czosnek, wlej pół szklanki białego wina i sok z cytryn. Dopraw solą i pieprzem. Rozpuszczaj delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki idealnie połączą się w lśniącą, ciągliwą masę. Wiśniówkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dolej do masy serowej, dobrze wymieszaj, ogrzewaj jeszcze 3 minuty. Całkowicie rozpuszczone fondue jest gotowe: można je jeść prosto z garnka, ewentualnie postawić na stołowym podgrzewaczu, by nie zastygało przez jakiś czas. Kawałki bułki nadziewaj na widelec, zanurzaj w gorącym fondue i jedz z przyjaciółmi.
Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.
Quiche z jajecznicą
300 g mąki
pół kostki masła
2 jaja
sól
- na jajecznicę: odrobina masła, 4 jajka, szczypiorek, sól, 50 ml śmietanki
Masło pokrój w małą kostkę i rzuć do przesianej mąki. Wbij jaja, daj sól. Wyrób możliwie szybko twarde, lśniące ciasto – jeśli będzie za gęste, daj odrobinę zimnej wody. Kiedy zupełnie przestanie lepić się do rąk, uformuj kulę, zawiń w folię i wrzuć do lodówki chociaż na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyciągnij ciasto z lodówki. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Ciasto tnij na plasterki, wałkuj do grubości do 1 centymetra i wykładaj nim formę. Niektórzy robią to za jednym zamachem, wałkując od razu piękne koło: prościej jednak robić do po kawałku, lepiąc z ciasta szczelny spód aż po brzegi formy. Gotowy placek wyłóż papierem do pieczenia i rozsyp na nim fasolę, albo kamyki – dzięki temu spód upiecze się idealnie płaski. Wsuń do pieca na kwadrans, po czym wyjmij, usuń folię z obciążeniem i dopiecz jeszcze przez pięć minut.
W miseczce roztrzep składniki jajecznicy i wylej je na gorącą patelnię ze skwierczącym masłem. Lekko tylko ściętą jajecznicę przełóż na spód z kruchego ciasta i wsuń całość jeszcze na chwilę do gorącego pieca.
Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.
Śniadanie ptaszyny, czyli oryginalne śniadanie paryskie
kawałek bagietki
1 croissant
2 jaja
masło
szklanka soku pomarańczowego
łyżka konfitury
kawa
Jeśli chcesz zjeść śniadanie dokładnie takie, jakie serwują poranne knajpy Paryża, skomponuj je z możliwie najświeższego pieczywa i kilku prostych dodatków. Bagietkę i rogalika podgrzej w piecu,
usmaż prędko jaja sadzone na maśle. Na talerzu ułóż, pieczywo, jajka, daj masło i konfiturę. Obok postaw filiżankę doskonałej kawy i szklankę soku. Voila!
Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.
Itaka & Gala Podróże w stylu gwiazd
„Itaka & Gala Podróże w stylu gwiazd” to wspólna marka tygodnika Gala oraz Biura Podróży Itaka.
Wyjątkowe połączenie oferty Itaki – największego Biura Podróży w Polsce oraz „Gali” – tygodnika o gwiazdach, gwarantują nowy, rewolucyjny i doskonały przepis na wymarzone wakacje: wysoki standard hoteli (wyłącznie 4- i 5-gwiazdkowe), oryginalne kierunki i miejsca, atrakcyjny program imprez, wyjazdów i wycieczek.
Zajrzyj na stronę www.itaka.gala.pl