Śniadania Świata - Paryż

Paryż jest rajem dla wszystkich, którzy kochają dobrze zjeść, niezależnie czy będzie to półmisek owoców morza, serów, czy aromatyczny marokański kuskus. Francuzi są bardzo dumni ze swojej kuchni: zarówno z klasycznych arcydzieł kulinarnych jak i bardziej przaśnych potraw wiejskich czy regionalnych.

Obraz

/ 8Śniadania Świata - Paryż

Obraz
© Śniadania Świata

Paryż jest rajem dla wszystkich, którzy kochają dobrze zjeść, niezależnie czy będzie to półmisek owoców morza, serów, czy aromatyczny marokański kuskus.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Śniadania Świata - Paryż

Obraz
© Śniadania Świata

Francuzi są bardzo dumni ze swojej kuchni: zarówno z klasycznych arcydzieł kulinarnych jak i bardziej przaśnych potraw wiejskich czy regionalnych.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Śniadania Świata - Paryż

Obraz
© Śniadania Świata

W stolicy można zjeść wszystko, a sami Francuzi, choć będą się bez końca spierać w kwestii idealnego sosu do ryb czy mięsa oraz najlepszego do nich wina, co do jednego są zgodni: ich kuchnia jest najlepsza na świecie!!!

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Śniadania Świata - Paryż

Obraz
© Śniadania Świata

Escargots a la Bourguignonne to tłuste ślimaki podane w skorupkach z czosnkiem, masłem i pietruszką.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Fondue

Obraz
© Śniadania Świata

400g sera gruyere
200g sera emmentaler
1 szklanka białego wina
50 ml wiśniówki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny
sól
biały pieprz
bagietka

Sery zetrzyj, albo chociaż pokrój na kawałki. Czosnek zgnieć, obierz i posiekaj. Na małym ogniu postaw niewielki garnek o grubym dnie. Po chwili wrzuć starte sery i czosnek, wlej pół szklanki białego wina i sok z cytryn. Dopraw solą i pieprzem. Rozpuszczaj delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki idealnie połączą się w lśniącą, ciągliwą masę. Wiśniówkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i dolej do masy serowej, dobrze wymieszaj, ogrzewaj jeszcze 3 minuty. Całkowicie rozpuszczone fondue jest gotowe: można je jeść prosto z garnka, ewentualnie postawić na stołowym podgrzewaczu, by nie zastygało przez jakiś czas. Kawałki bułki nadziewaj na widelec, zanurzaj w gorącym fondue i jedz z przyjaciółmi.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Quiche z jajecznicą

Obraz
© Śniadania Świata

300 g mąki
pół kostki masła
2 jaja
sól

  • na jajecznicę: odrobina masła, 4 jajka, szczypiorek, sól, 50 ml śmietanki

Masło pokrój w małą kostkę i rzuć do przesianej mąki. Wbij jaja, daj sól. Wyrób możliwie szybko twarde, lśniące ciasto – jeśli będzie za gęste, daj odrobinę zimnej wody. Kiedy zupełnie przestanie lepić się do rąk, uformuj kulę, zawiń w folię i wrzuć do lodówki chociaż na pół godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyciągnij ciasto z lodówki. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Ciasto tnij na plasterki, wałkuj do grubości do 1 centymetra i wykładaj nim formę. Niektórzy robią to za jednym zamachem, wałkując od razu piękne koło: prościej jednak robić do po kawałku, lepiąc z ciasta szczelny spód aż po brzegi formy. Gotowy placek wyłóż papierem do pieczenia i rozsyp na nim fasolę, albo kamyki – dzięki temu spód upiecze się idealnie płaski. Wsuń do pieca na kwadrans, po czym wyjmij, usuń folię z obciążeniem i dopiecz jeszcze przez pięć minut.
W miseczce roztrzep składniki jajecznicy i wylej je na gorącą patelnię ze skwierczącym masłem. Lekko tylko ściętą jajecznicę przełóż na spód z kruchego ciasta i wsuń całość jeszcze na chwilę do gorącego pieca.

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Śniadanie ptaszyny, czyli oryginalne śniadanie paryskie

Obraz
© Śniadania Świata

kawałek bagietki
1 croissant
2 jaja
masło
szklanka soku pomarańczowego
łyżka konfitury
kawa

Jeśli chcesz zjeść śniadanie dokładnie takie, jakie serwują poranne knajpy Paryża, skomponuj je z możliwie najświeższego pieczywa i kilku prostych dodatków. Bagietkę i rogalika podgrzej w piecu,
usmaż prędko jaja sadzone na maśle. Na talerzu ułóż, pieczywo, jajka, daj masło i konfiturę. Obok postaw filiżankę doskonałej kawy i szklankę soku. Voila!

Więcej informacji oraz przepisów znajdą Państwo w najnowszym Naj Magazynie.

/ 8Itaka & Gala Podróże w stylu gwiazd

Obraz
© Itaka&Gala

„Itaka & Gala Podróże w stylu gwiazd” to wspólna marka tygodnika Gala oraz Biura Podróży Itaka.

Wyjątkowe połączenie oferty Itaki – największego Biura Podróży w Polsce oraz „Gali” – tygodnika o gwiazdach, gwarantują nowy, rewolucyjny i doskonały przepis na wymarzone wakacje: wysoki standard hoteli (wyłącznie 4- i 5-gwiazdkowe), oryginalne kierunki i miejsca, atrakcyjny program imprez, wyjazdów i wycieczek.
Zajrzyj na stronę www.itaka.gala.pl

Wybrane dla Ciebie
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Nowa odsłona wielkiego widowiska w Gizie. Turyści z Polski w gronie wybranych
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę