10 najdroższych restauracji na świecie
Istnieją na świecie restauracje, które funkcjonują poza zasięgiem wielu całkiem zamożnych. Oto ranking 10 tych najdroższych!
10 najdroższych restauracji na świecie
Powodów, dla których niebotycznie drogie restauracje cieszą się powodzeniem jest wiele. Chęć pokazania się, zaimponowanie drugiej osobie, czy też kolekcjonowanie kulinarnych doznań - to tylko niektóre z nich.
Istnieją na świecie restauracje, które funkcjonują poza zasięgiem wielu całkiem zamożnych. Oto ranking 10 tych najdroższych!
1. Nowy Jork - Masa
Restauracja gdzie dominuje kuchnia japońska i to z najwyższej półki mieści się w Nowym Jorku.
W Masa kuchnia jest subtelna, elegancka, prosta, nastawiona na najbardziej wyrafinowane doznania zmysłowe miłośników japońskich dań.
Do menu sprowadza się najdroższe ryby i owoce morza prosto z Japonii.
Z specjalnie przyrządzone sushi zapłacimy 1400 zł.
10. Dubaj - Pierchic
Kuchnia śródziemnomorska z arabskimi wpływami dominuje w restauracji Pierchic w Dubaju.
Najlepsze składniki, niesamowite kombinacje przypraw, wariacje smakowe a wszystko w rajskim otoczeniu resortu Jumierah.
Za danie zapłacimy około 264 zł.
9. Madryt - Zalacain
Dla tych, którzy poszukują drogiej restauracji, ale z wyjątkowymi smakami do odkrycia, swoje drzwi otwiera Zalacain w Madrycie.
Restauracja serwuje dania kuchni baskijskiej, które oczywiście wpisują się w nurt kuchni hiszpańskiej.
Czekają na nas między innymi wykwintne potrawy z owoców morza.
Do ciekawostek należy fakt, że przy wejściu klientom obu płci oferowane jest cygaro do wypalenia po skończonym posiłku.
Ceny w menu zaczynają się od ok. 360 zł.
8. Amsterdam - Yamazato
Amsterdam, pomimo że zwany Wenecją północy podbija gusta smakoszy wcale nie włoską kuchnią, a japońską.
W hotelu Okura Amsterdam znajduje się słynna restauracja japońska Yamazato. Serwuje najwykwintniejsze japońskie ryby, zupy, a wszystko z najlepszych ingrediencji rodem z kraju kwitnącej wiśni.
Smaczne kąski od 370 zł.
7. Berlin - Vitrum
Berlin jak na europejską stolicę przystało szczyci się wieloma fantastycznymi restauracjami o najwyższym standardzie jakości.
Jak to mawiają Francuzi - creme de la creme (śmietanką śmietanki) wśród tych berlińskich jest, Vitrum w hotelu Ritz Carlotn.
W Vitrum nie smakuje się tylko wykwintnych potraw, ale kosztuje się najwyższego standardu życia.
Danie z karty ok. 400 zł.
6. Sydney - Tetsuya
Na Antypodach zaś wybierzmy się do restauracji Tetsuya. Choć musimy zaplanować kolację z wyprzedzeniem, bowiem na stolik czeka się blisko miesiąc.
Menu czerpie z klasycznej kuchni francuskiej i japońskiej. Dostępne są też międzynarodowe hity pochodzące z kuchni fusion.
Cena przyjemności ok. 450 zł.
5. Londyn - Sketch
Londyn ze swoją wielokulturową i multietniczną kuchnią przyciąga smakoszy z całego świata.
Londyńskim guru kucharzy wciąż pozostaje Gordon Ramsay, znany z telewizyjnego show.
Jednym z bardziej snobistycznych i wyrafinowanych miejsc na restauracyjnej mapie Londynu jest Sketch.
Menu restauracji to nowoczesna kuchnia francuska.
Jeśli pragniesz się pokazać musisz mieć w portfelu nie mniej niż 700 zł.
4. Paryż - Arpege
Paryż to nie tylko stolica mody, kultury, perfum, to także światowa stolica wyrafinowanej kuchni.
Za jedną z najdroższych paryskich restauracji uchodzi Arpege, czyli królestwo wegetarian i miłośników dań opartych na warzywach i owocach.
Kuchnia czerpie inspiracje z orientu. Arpege zwraca także uwagę na kaloryczność posiłków i „oszczędza” kalorie jak tylko się da, tak aby, dania były smaczne, zdrowe i nietuczące.
Za danie zapłacimy od 750 zł.
3. San Francisco - French Laundry
Na zachodnim wybrzeżu USA jedną z najlepszych restauracji Kalifornii jest French Laundry w San Francisco.
Rezerwacje przyjmowane są z dwumiesięcznym wyprzedzeniem.
Kuchnia jest egzotyczna i czerpie inspiracje zarówno ze Starego jak i Nowego Świata.
Koszt przyjemności to koło 800 zł.
2. Tokio - Aragawa
Przenosimy się do Tokio, do restauracji Aragawa.
Według wielu rankingów, w tym Forbes'a to właśnie ona uchodzi za najdroższą na całym świecie.
A tu mała niespodzianka, bowiem miejsce słynie, nie z sushi lecz z wołowiny Kobe - podobno rozpływa się w ustach.
Potrawa ze słynnym stekiem kosztuje ok. 1300 zł.