Apfelstrudel i tartiflette, czyli tego musisz spróbować podczas ferii za granicą

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia | Gorilla
Ilona Raczyńska

/ 5Kulinarne szlaki

Obraz
© Fotolia | Gorilla

Każdy miłośnik szusowania wie, że dobra kuchnia w ośrodku narciarskim to podstawa. Bywa tłusta, słodka i kaloryczna, ale przy tym bardzo pożywna i dająca masę energii, a przecież to właśnie jest potrzebne na stoku. Sprawdzamy, czego koniecznie trzeba spróbować podczas zimowego urlopu.

/ 5Apfelstrudel

Obraz
© Fotolia | Natasha Breen

Kuchnia austriacka i niemiecka są bardzo różnorodne, ale jedno jest pewne - podczas urlopu w niemieckich i austriackich Alpach po prostu trzeba zjeść apfelstrudel. Niegdyś deser dla ubogich, na salony zawędrował dzięki cesarzowi Franciszkowi Józefowi. Apfelstrudel to rolada z cieniutkiego drożdżowego ciasta, wyciąganego ręcznie i przekładanego smażonymi jabłkami i rodzynkami. Podawany jest z sosem waniliowym.

/ 5Frittatensuppe

Obraz
© Fotolia | Bernd Jürgens

Na pierwszy rzut oka wygląda jak flaki, ale austriacka frittatensuppe to rosół wołowy z pokrojonym w drobne paseczki naleśnikiem. W Bawarii podobna zupa nazywana jest pfannkuchensuppe. To potrawa, która idealnie rozgrzewa po dniu spędzonym na stoku.

/ 5Fondue

Obraz
© 123RF.COM

Kiedyś spożywane tylko przez pasterzy alpejskich, dziś obowiązkowe podczas wieczornych spotkań w górskich kurortach. Choć w każdym regionie fondue przyrządza się według innego przepisu, to podstawowy sposób nie zmienił się od stuleci. We Francji fondue podaje się z mięsem, w Szwajcarii popularne jest oczywiście to przygotowywane z mieszanki sera i białego wina, ale od jakiegoś czasu podaje się je też w wersji czekoladowej. Jedzeniu fondue towarzyszą często pewne zasady, np. jeśli mężczyźnie z widelca chlebek spadnie do sosu, to należy otworzyć butelkę wina i poczęstować nim wszystkich gości. Jeśli przydarzy się to kobiecie, to powinna pocałować wszystkich panów przy stole.

/ 5Tartiflette

Obraz
© Fotolia | Fanfo

Na tartiflette można trafić podczas wypoczynku w Alpach francuskich, a szczególnie w regionie Sabaudia. To zapiekanka z ziemniaków, cebuli, boczku i sera reblochon. Warto zamówić to danie na obiad - na pewno doda energii na drugą część dnia na stoku.

Wybrane dla Ciebie

Tanio, czysto, ale bez szału. Sprawdził, jak jest w Hajduszoboszlo
Tanio, czysto, ale bez szału. Sprawdził, jak jest w Hajduszoboszlo
Złe wieści dla turystów. Podróż do USA droższa
Złe wieści dla turystów. Podróż do USA droższa
Zagadka pewnego tunelu. Wciąż nie wiadomo, skąd się wziął
Zagadka pewnego tunelu. Wciąż nie wiadomo, skąd się wziął
Europejska wyspa absolutnym hitem Polaków. Gigantyczny wzrost przyjazdów
Europejska wyspa absolutnym hitem Polaków. Gigantyczny wzrost przyjazdów
Hiszpania zaostrza przepisy. Zmiany odczują także turyści
Hiszpania zaostrza przepisy. Zmiany odczują także turyści
Pływała w kanale w Utrechcie. "Nie mogłem w to uwierzyć"
Pływała w kanale w Utrechcie. "Nie mogłem w to uwierzyć"
Policja szuka trzech "śmiałków" z Giewontu. Grozi im więzienie i ogromne mandaty
Policja szuka trzech "śmiałków" z Giewontu. Grozi im więzienie i ogromne mandaty
Dlaczego nie należy brać gorącego prysznica po locie? Eksperci ostrzegają
Dlaczego nie należy brać gorącego prysznica po locie? Eksperci ostrzegają
Wielka gratka dla miłośników kolei. Pociąg retro i widoki jak z bajki
Wielka gratka dla miłośników kolei. Pociąg retro i widoki jak z bajki
Dolina Elfów zamieniła się w wysypisko. Rajski zakątek polskiego miasta
Dolina Elfów zamieniła się w wysypisko. Rajski zakątek polskiego miasta
Pasażerka przygotowała sobie kluseczki na pokładzie samolotu
Pasażerka przygotowała sobie kluseczki na pokładzie samolotu
Inwazja "obcych" na Warmii i Mazurach. Leśnicy z mieszkańcami ruszyli do akcji
Inwazja "obcych" na Warmii i Mazurach. Leśnicy z mieszkańcami ruszyli do akcji