WP
WP

Dżakarta - Największe atrakcje

Dżakarta - wieżowce w centrum miasta, w oddali pomnik, a na pierwszy, planie - fontanna iStock
Podziel się

Dżakarta jest stolicą Indonezji, położoną na północno-zachodnim wybrzeżu Jawy. Wyróżnia się bogactwem kulturowym, piękną architekturą i finezyjną kuchnią.

WP

Dżakarta - co trzeba wiedzieć?

Jeśli Nowy Jork jest wielkim jabłkiem, to Dżakarta z pewnością jest wielkim durianem. Durianem, czyli owocem o wyjątkowo odpychającym zapachu, ale bardzo delikatnym, smacznym, wprost – wykwintnym wnętrzu. Dżakarta też w pierwszej chwili może odpychać: jest niezwykle zatłoczonym miastem, zamieszkiwanym przez ogromną populację ludzką, a w dodatku pierwsze, co czuć (i widać) – to smog.

Ale wystarczy spędzić w stolicy Indonezji kilka dni, żeby zakochać się w jej specyficznym klimacie, architektonicznym pięknie i kulturowym bogactwie. No a poza tym, podróż do Dżakarty to podróż smaków. Lokalna kuchnia potrafi zachwycać finezyjnymi połączeniami, a przy tym jest naprawdę tania.

Dżakarta – historia

Dżakarta znajduje się w pierwszej dwudziestce największych miast świata. Żyje tutaj 9 833 788 ludzi, co powoduje, że zagęszczenie ludności jest naprawdę ogromne. Stolica Indonezji została założona w XVI w. przez Holendrów, którzy kolonizując Jawę, założyli tutaj swoją Kampanię Wschodnioindyjską i nazwali miasto Batawią.

WP

Do dziś ślady holenderskiej bytności w Dżakarcie są widoczne choćby w postaci architektury i budynków użyteczności publicznej, takich jak np. Ministerstwo Finansów (Witte Huis). To stąd Holendrzy sprawowali władzę nad swoim imperium kolonialnym. Zwiedzanie Dżakarty warto zacząć właśnie od tej najstarszej części miasta – Old Batawia, czyli dawnego centrum.

Dżakarta – co warto zobaczyć?

Lista zabytków w Dżakarcie jest bardzo długa i zawiera same osobliwości. Bez wątpienia koniecznie trzeba wybrać się na Plac Merdeka - Plac Niepodległości, na którym stoi monumentalny pomnik – Monas sięgający niemal do nieba.

Tuż obok znajduje się również warte odwiedzenia Muzeum Narodowe, w którym zgromadzone eksponaty pochodzące z najrozmaitszych okresów w historii Indonezji. Dzięki temu łatwiej uzmysłowić sobie, jak kulturowo różnorodnym krajem jest Indonezja i ile ze skarbów tej przebogatej kultury można znaleźć w Dżakarcie.

Nie można również nie zobaczyć największego meczetu w Azji południowo-wschodniej – Meczetu Istiqlal, czyli Meczetu Niepodległości. Świątynia jest tak ogromna, że może pomieścić 200 000 wiernych, a wysoka na tyle, że dorównuje pięciopiętrowym budynkom.

WP

Dżakarta – lokalne potrawy

Zwiedzanie Dżakarty dosyć szybko daje się jednak we znaki, ponieważ warunki pogodowe są tam raczej wymagające, a tłok na ulicach potrafi być naprawdę męczący. Dlatego warto wiedzieć, że pokrzepienia sił można szukać w objazdowych, ulicznych knajpkach i lokalnych restauracjach.

Serwowane tam posiłki są niezwykle oryginalne i zachwycają smakiem, a przy tym – nie dewastują kieszeni. W upalną pogodę warto się skusić na mrożony napój z mleka kokosowego i cukru trzcinowego - es cendol, a głód najlepiej zaspokoić legendą kuchni lokalnej, czyli rijstafel, co oznacza 'ryżowy stół'. Oczywiście, koniecznie trzeba się też skusić na przysmaki kuchni indonezyjskiej: kurczaka na ostro, owoce morze, tofu i makarony.

Dżakarta – pogoda

Pogoda w Dżakarcie bywa bardzo zmienna, a to za sprawą wilgotnego równikowego klimatu sawann. Przez cały rok utrzymuje się tu wysoka temperatura oscylująca między 24 i 34 stopniami. Warto jednak wiedzieć, że pora mokra w Dżakarcie wypada w styczniu, a wtedy bardzo często pada i wilgotność powietrza jest na tyle duża, że wprost uciążliwa. Natomiast pora sucha obejmuje sierpień, kiedy to pogoda jest zdecydowanie bardziej słoneczna.

WP

Dżakarta – kiedy warto lecieć?

Lot do Dżakarty najlepiej zorganizować wówczas, kiedy na Jawie panuje pora sucha. Co prawda warunki klimatyczne wyspy sprawiają, że nawet w okresie mniej deszczowym średnia ilość opadów jest tam zdecydowanie większa niż np. w miastach Europy. Niemniej, jeśli chcemy cieszyć się słońcem podczas wakacji, lepiej wybierzmy się do Dżakarty między czerwcem a październikiem.

Z Polski można tam dolecieć z Warszawy i Krakowa, niestety – z koniecznością co najmniej jednej przesiadki po drodze.

Transfer z lotniska do centrum Dżakarty łatwo zorganizować, korzystając z taksówek, łapiąc autobus, albo wynajmując samochód.

Kraj
Położenie

Dżakarta położona jest na północno-zachodnim wybrzeżu Jawy. Ma bezpośredni dostęp do Morza Jawajskiego.

Orientacyjna odległość

13 072 km

Lotniska
Strefa czasowa

GMT+7

Waluta

rupia indonezyjska (IDR)

Przykładowe ceny

– woda 1,5 l – 5000 IDR;
– posiłek w przydrożnej knajpce – ok. 10 000 IDR;
– posiłek w restauracji – 10 000–20 000 IDR na osobę;
– internet – ok. 1 USD/godz, czyli 13319,69 IDR;
– piwo – ok. 1–2 USD, czyli 26639,39 IDR;
– chleb, drożdżówka – 6000 IDR.

Komunikacja

– komunikacja miejska;
– rozbudowana sieć taksówek;
– ojek motocyklowa taksówka;
– kolej;
– metro w Dżakarcie dopiero powstaje.

Co warto zobaczyć
Co warto zjeść i wypić

– martabak;
– rijstafel;
– gado-gado (blanszowane warzywa z sosem z orzeszków ziemnych);
– kokosowy pudding;
– es cendol (mrożony sok z kokosa).

WP
WP