Trwa ładowanie...

Grill, a może powrót do tradycyjnego ogniska?

Tak popularny teraz na całym świecie grill, wymyślili wieki temu Szwajcarzy. Jeszcze jednak kilkanaście lat temu ten sposób przyrządzania potraw na świeżym powietrzu był w Polsce rzadko praktykowany. Zadowalaliśmy się pieczonymi nad ogniskiem kiełbaskami i ziemniakami w popiele. Dzisiaj te proste dania powracają do łask. Czy swojskie ognisko ma więcej uroku od grilla? Dla niektórych z pewnością. Zresztą przyrządzić na nim można nie tylko kiełbaski.

Grill, a może powrót do tradycyjnego ogniska?Źródło: Shutterstock.com
d44cev0
d44cev0

Klasyka: kiełbaska na patyku, ziemniaki w popiele

Zacznijmy jednak właśnie od niej. Choć spieczona, a miejscami nawet - jeśli nie uważaliśmy (powinniśmy trzymać kiełbaskę 20-30 centymetrów od płomienia) - zwęglona, ma jednak swój niepowtarzalny smak. Dodajmy do niej chrupiącą bułkę i musztardę (lub keczup, jak kto woli), a uczta z pewnością będzie wspaniała. Można ją jeszcze dodatkowo uświetnić podając tradycyjnie przyrządzaną na Kujawach i w Wielkopolsce sałatkę z zielonych pomidorów na ostro.

Drugim popisowym daniem "z ogniska" są w Polsce ziemniaki pieczone w popiele. Nie ma zakątku w naszym kraju, w którym daniem tym nie zajadały się zwłaszcza dzieci. I nic dziwnego, gdyż to potrawa smaczna, tania i nie wymagająca specjalnego zachodu, ani wybitnych umiejętności kucharskich. Wystarczy tylko wrzucić ziemniaki w żar przygasającego ogniska i uzbroić się w cierpliwość. Po godzinie można już jeść – nie żałując sobie soli ani masła.

Przysmaki z ogniska 123RF.COM
Przysmaki z ogniska Źródło: 123RF.COM

Francuskie trufle z polskiego ogniska

Pieczone kiełbaski i ziemniaki to dania smaczne, ale proste. W ognisku możemy jednak przyrządzić znacznie bardziej wymyślne potrawy, jak na przykład trufle (poniższy przepis przyszedł do nas z Francji).
Oczyszczone trufle należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie, po posypaniu solą i pieprzem, owinąć każdy z grzybów plastrem słoniny i zawinąć trzykrotnie w natłuszczony papier pergaminowy. Tak przygotowane kładziemy na palenisku i obkładamy żarzącym się węglem. Po 40 minutach możemy zasiąść do uczty.

Duszonki, prażonki, pieczonki, czyli kociołek w ognisku

Po tym francuskim przepisie sięgnijmy po polskie receptury. Tradycyjnym daniem "z ogniska” są duszonki (znane w okolicach Bieszczad), prażonki (przyrządzane na Śląsku) lub pieczonki (zajadają się nimi mieszkańcy Małopolski).

d44cev0

Choć nazwy są różne, to faktycznie mówimy o jednym daniu, które jednak każdy może dowolnie modyfikować. Do żeliwnego kociołka, który trafi do ogniska, możemy włożyć ziemniaki, kapustę, marchew, smalec i dużo tłustego mięsa. Po godzinie pieczenia, a może raczej – pieczenio-duszenia, będziemy mieli wspaniałą aromatyczną (nie zapomnijmy o ziołach!) potrawę.

Potrawy "z ogniska" wracają do łask, czego najlepszym dowodem są ich modyfikacje. Nad ogniem na kiju Polacy pieką już bowiem nie tylko kiełbasę, ale i kawałki wieprzowiny, kolby kukurydzy, paprykę, a nawet owoce.
I do żaru nie trafiają już tylko ziemniaki. W popiele, ale po owinięciu w folię, coraz częściej pieczemy inne twarde warzywa – marchew, pietruszkę, a bywa że i rzodkiew czy buraki.

Połóż na ruszt najlepsze jabłka w świecie - jabłka z Polski

Coraz więcej inwencji wykazujemy także przy daniach pieczonych na grillu. Na ruszt trafiają już nie tylko nieśmiertelne kiełbaski, kaszanka, czy karkówka, ale także ryby (choćby wspaniały pstrąg po serbsku – nadziewany boczkiem i czosnkiem), a także owoce – na przykład ananasy. Możemy je w Polsce zastąpić jabłkami z dodatkiem cynamonu i cukru (też smacznie, a jakoś bardziej swojsko). Pamiętajmy, mamy w Polsce najlepsze jabłka na świecie. Szczególnie słynne są wśród koneserów owoce z regionu grójeckiego.

grillowane warzywa Shutterstock.com
grillowane warzywa Źródło: Shutterstock.com, fot: shutterstock.com

Niezależnie od tego, co wybierzemy – grill, czy ognisko, warto wiedzieć, że robimy tym sporą przysługę naszemu organizmowi. Dania w nich przyrządzone są mniej kaloryczne i zdrowsze. No i oczywiście – smaczniejsze.

d44cev0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44cev0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj