Grill, a może powrót do tradycyjnego ogniska?

Tak popularny teraz na całym świecie grill, wymyślili wieki temu Szwajcarzy. Jeszcze jednak kilkanaście lat temu ten sposób przyrządzania potraw na świeżym powietrzu był w Polsce rzadko praktykowany. Zadowalaliśmy się pieczonymi nad ogniskiem kiełbaskami i ziemniakami w popiele. Dzisiaj te proste dania powracają do łask. Czy swojskie ognisko ma więcej uroku od grilla? Dla niektórych z pewnością. Zresztą przyrządzić na nim można nie tylko kiełbaski.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Klasyka: kiełbaska na patyku, ziemniaki w popiele

Zacznijmy jednak właśnie od niej. Choć spieczona, a miejscami nawet - jeśli nie uważaliśmy (powinniśmy trzymać kiełbaskę 20-30 centymetrów od płomienia) - zwęglona, ma jednak swój niepowtarzalny smak. Dodajmy do niej chrupiącą bułkę i musztardę (lub keczup, jak kto woli), a uczta z pewnością będzie wspaniała. Można ją jeszcze dodatkowo uświetnić podając tradycyjnie przyrządzaną na Kujawach i w Wielkopolsce sałatkę z zielonych pomidorów na ostro.

Drugim popisowym daniem "z ogniska" są w Polsce ziemniaki pieczone w popiele. Nie ma zakątku w naszym kraju, w którym daniem tym nie zajadały się zwłaszcza dzieci. I nic dziwnego, gdyż to potrawa smaczna, tania i nie wymagająca specjalnego zachodu, ani wybitnych umiejętności kucharskich. Wystarczy tylko wrzucić ziemniaki w żar przygasającego ogniska i uzbroić się w cierpliwość. Po godzinie można już jeść – nie żałując sobie soli ani masła.

Przysmaki z ogniska
© 123RF.COM

Francuskie trufle z polskiego ogniska

Pieczone kiełbaski i ziemniaki to dania smaczne, ale proste. W ognisku możemy jednak przyrządzić znacznie bardziej wymyślne potrawy, jak na przykład trufle (poniższy przepis przyszedł do nas z Francji).
Oczyszczone trufle należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie, po posypaniu solą i pieprzem, owinąć każdy z grzybów plastrem słoniny i zawinąć trzykrotnie w natłuszczony papier pergaminowy. Tak przygotowane kładziemy na palenisku i obkładamy żarzącym się węglem. Po 40 minutach możemy zasiąść do uczty.

Duszonki, prażonki, pieczonki, czyli kociołek w ognisku

Po tym francuskim przepisie sięgnijmy po polskie receptury. Tradycyjnym daniem "z ogniska” są duszonki (znane w okolicach Bieszczad), prażonki (przyrządzane na Śląsku) lub pieczonki (zajadają się nimi mieszkańcy Małopolski).

Choć nazwy są różne, to faktycznie mówimy o jednym daniu, które jednak każdy może dowolnie modyfikować. Do żeliwnego kociołka, który trafi do ogniska, możemy włożyć ziemniaki, kapustę, marchew, smalec i dużo tłustego mięsa. Po godzinie pieczenia, a może raczej – pieczenio-duszenia, będziemy mieli wspaniałą aromatyczną (nie zapomnijmy o ziołach!) potrawę.

Potrawy "z ogniska" wracają do łask, czego najlepszym dowodem są ich modyfikacje. Nad ogniem na kiju Polacy pieką już bowiem nie tylko kiełbasę, ale i kawałki wieprzowiny, kolby kukurydzy, paprykę, a nawet owoce.
I do żaru nie trafiają już tylko ziemniaki. W popiele, ale po owinięciu w folię, coraz częściej pieczemy inne twarde warzywa – marchew, pietruszkę, a bywa że i rzodkiew czy buraki.

Połóż na ruszt najlepsze jabłka w świecie - jabłka z Polski

Coraz więcej inwencji wykazujemy także przy daniach pieczonych na grillu. Na ruszt trafiają już nie tylko nieśmiertelne kiełbaski, kaszanka, czy karkówka, ale także ryby (choćby wspaniały pstrąg po serbsku – nadziewany boczkiem i czosnkiem), a także owoce – na przykład ananasy. Możemy je w Polsce zastąpić jabłkami z dodatkiem cynamonu i cukru (też smacznie, a jakoś bardziej swojsko). Pamiętajmy, mamy w Polsce najlepsze jabłka na świecie. Szczególnie słynne są wśród koneserów owoce z regionu grójeckiego.

grillowane warzywa
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Niezależnie od tego, co wybierzemy – grill, czy ognisko, warto wiedzieć, że robimy tym sporą przysługę naszemu organizmowi. Dania w nich przyrządzone są mniej kaloryczne i zdrowsze. No i oczywiście – smaczniejsze.

Wybrane dla Ciebie
Niezwykłe odkrycie archeologów. Znalezisko ma blisko 3 tys. lat
Niezwykłe odkrycie archeologów. Znalezisko ma blisko 3 tys. lat
Nowa atrakcja w polskich górach właśnie została otwarta. Hit tegorocznej zimy?
Nowa atrakcja w polskich górach właśnie została otwarta. Hit tegorocznej zimy?
Boom na Polskę. Ogromny wzrost liczby turystów w okresie świątecznym
Boom na Polskę. Ogromny wzrost liczby turystów w okresie świątecznym
Pobili się o fale. W ruch poszły kamienie
Pobili się o fale. W ruch poszły kamienie
Przeczesują wody Atlantyku od czterech dni. Turysta wypadł ze statku
Przeczesują wody Atlantyku od czterech dni. Turysta wypadł ze statku
Coraz tłumniej przyjeżdżają do Polski. "Odkrywają nasz kraj na nowo"
Coraz tłumniej przyjeżdżają do Polski. "Odkrywają nasz kraj na nowo"
Skontrolowali pływające hoteli w Egipcie. Aż osiem nie nadawało się do wypłynięcia
Skontrolowali pływające hoteli w Egipcie. Aż osiem nie nadawało się do wypłynięcia
Lawina rezerwacji przez... pierwszy śnieg. W tym terminie nie ma już prawie żadnych miejsc
Lawina rezerwacji przez... pierwszy śnieg. W tym terminie nie ma już prawie żadnych miejsc
"Trupia Czaszka" na sprzedaż. Licytacja od 4,5 mln zł
"Trupia Czaszka" na sprzedaż. Licytacja od 4,5 mln zł
Najbardziej odizolowany "Pępek Świata". Odkryto nowe fakty o słynnych rzeźbach
Najbardziej odizolowany "Pępek Świata". Odkryto nowe fakty o słynnych rzeźbach
Tak świętują Andrzejki na Kanarach. Nietypowe tradycje
Tak świętują Andrzejki na Kanarach. Nietypowe tradycje
Nietypowa akcja ratunkowa. Ze świątecznego wydarzenia uciekł renifer
Nietypowa akcja ratunkowa. Ze świątecznego wydarzenia uciekł renifer
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟