Grill, a może powrót do tradycyjnego ogniska?

Tak popularny teraz na całym świecie grill, wymyślili wieki temu Szwajcarzy. Jeszcze jednak kilkanaście lat temu ten sposób przyrządzania potraw na świeżym powietrzu był w Polsce rzadko praktykowany. Zadowalaliśmy się pieczonymi nad ogniskiem kiełbaskami i ziemniakami w popiele. Dzisiaj te proste dania powracają do łask. Czy swojskie ognisko ma więcej uroku od grilla? Dla niektórych z pewnością. Zresztą przyrządzić na nim można nie tylko kiełbaski.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Klasyka: kiełbaska na patyku, ziemniaki w popiele

Zacznijmy jednak właśnie od niej. Choć spieczona, a miejscami nawet - jeśli nie uważaliśmy (powinniśmy trzymać kiełbaskę 20-30 centymetrów od płomienia) - zwęglona, ma jednak swój niepowtarzalny smak. Dodajmy do niej chrupiącą bułkę i musztardę (lub keczup, jak kto woli), a uczta z pewnością będzie wspaniała. Można ją jeszcze dodatkowo uświetnić podając tradycyjnie przyrządzaną na Kujawach i w Wielkopolsce sałatkę z zielonych pomidorów na ostro.

Drugim popisowym daniem "z ogniska" są w Polsce ziemniaki pieczone w popiele. Nie ma zakątku w naszym kraju, w którym daniem tym nie zajadały się zwłaszcza dzieci. I nic dziwnego, gdyż to potrawa smaczna, tania i nie wymagająca specjalnego zachodu, ani wybitnych umiejętności kucharskich. Wystarczy tylko wrzucić ziemniaki w żar przygasającego ogniska i uzbroić się w cierpliwość. Po godzinie można już jeść – nie żałując sobie soli ani masła.

Przysmaki z ogniska
© 123RF.COM

Francuskie trufle z polskiego ogniska

Pieczone kiełbaski i ziemniaki to dania smaczne, ale proste. W ognisku możemy jednak przyrządzić znacznie bardziej wymyślne potrawy, jak na przykład trufle (poniższy przepis przyszedł do nas z Francji).
Oczyszczone trufle należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie, po posypaniu solą i pieprzem, owinąć każdy z grzybów plastrem słoniny i zawinąć trzykrotnie w natłuszczony papier pergaminowy. Tak przygotowane kładziemy na palenisku i obkładamy żarzącym się węglem. Po 40 minutach możemy zasiąść do uczty.

Duszonki, prażonki, pieczonki, czyli kociołek w ognisku

Po tym francuskim przepisie sięgnijmy po polskie receptury. Tradycyjnym daniem "z ogniska” są duszonki (znane w okolicach Bieszczad), prażonki (przyrządzane na Śląsku) lub pieczonki (zajadają się nimi mieszkańcy Małopolski).

Choć nazwy są różne, to faktycznie mówimy o jednym daniu, które jednak każdy może dowolnie modyfikować. Do żeliwnego kociołka, który trafi do ogniska, możemy włożyć ziemniaki, kapustę, marchew, smalec i dużo tłustego mięsa. Po godzinie pieczenia, a może raczej – pieczenio-duszenia, będziemy mieli wspaniałą aromatyczną (nie zapomnijmy o ziołach!) potrawę.

Potrawy "z ogniska" wracają do łask, czego najlepszym dowodem są ich modyfikacje. Nad ogniem na kiju Polacy pieką już bowiem nie tylko kiełbasę, ale i kawałki wieprzowiny, kolby kukurydzy, paprykę, a nawet owoce.
I do żaru nie trafiają już tylko ziemniaki. W popiele, ale po owinięciu w folię, coraz częściej pieczemy inne twarde warzywa – marchew, pietruszkę, a bywa że i rzodkiew czy buraki.

Połóż na ruszt najlepsze jabłka w świecie - jabłka z Polski

Coraz więcej inwencji wykazujemy także przy daniach pieczonych na grillu. Na ruszt trafiają już nie tylko nieśmiertelne kiełbaski, kaszanka, czy karkówka, ale także ryby (choćby wspaniały pstrąg po serbsku – nadziewany boczkiem i czosnkiem), a także owoce – na przykład ananasy. Możemy je w Polsce zastąpić jabłkami z dodatkiem cynamonu i cukru (też smacznie, a jakoś bardziej swojsko). Pamiętajmy, mamy w Polsce najlepsze jabłka na świecie. Szczególnie słynne są wśród koneserów owoce z regionu grójeckiego.

grillowane warzywa
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Niezależnie od tego, co wybierzemy – grill, czy ognisko, warto wiedzieć, że robimy tym sporą przysługę naszemu organizmowi. Dania w nich przyrządzone są mniej kaloryczne i zdrowsze. No i oczywiście – smaczniejsze.

Wybrane dla Ciebie
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Gang okradał turystów. Największa w historii afera lotniskowa na Kanarach
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Kiedyś wysypisko śmieci. Dziś największy ogród na Bliskim Wschodzie
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zaczyna pracę, gdy większość z nas śpi. "Młodzi wolą iść do innej roboty"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Zeszli pod wodę, by badać wrak, wyłowili misia. "Sprawa jest poważna"
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Trik stewardes na ból ucha w samolocie. Natychmiastowa ulga
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Aż takich tłumów się nie spodziewali. "Ludzi jest niewyobrażalna masa"
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Pokazali zdjęcie z polskiego lasu. Fenomen przyrodniczy
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Na początku są marzenia. Po drugiej stronie trzy największe lęki przed podróżą
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Coraz mniej bezpłatnych parkingów na Podhalu. "Mamy do czynienia z patologią"
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Okradali auta z wypożyczalni. W końcu wpadli
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę
Oto najlepszy polski dworzec. Zdobył prestiżową nagrodę
Europejska stolica z prestiżowym wyróżnieniem. Miasto zachwyca klimatem
Europejska stolica z prestiżowym wyróżnieniem. Miasto zachwyca klimatem