Trwa ładowanie...

Jak smakuje Portugalia? Nie tylko suszony dorsz

Portugalczycy są dumni ze swojego przysmaku - bacalhau, czyli suszonego i duszonego dorsza. Ponoć można go przyrządzić... na 365 sposobów. Zobaczyliśmy kilka takich dań w słynnej lizbońskiej restauracji D'Bacalhau wykonanych rękoma mistrza.

Szef Julio z dumą oprowadza nas po restauracji D'Bacalhau. W Portugalii ma status kulinarnego celebryty (Fot. WP)Szef Julio z dumą oprowadza nas po restauracji D'Bacalhau. W Portugalii ma status kulinarnego celebryty (Fot. WP)
d4hbdfd
d4hbdfd

W lizbońskiej restauracji D'Bacalhau niepodzielnie rządzi szef Julio, który szczyci się tym, że jego dorsza jedzą najsłynniejsze osobistości. On sam w Portugalii ma status celebryty. Zaprosił nas w progi swojej restauracji, by zaprezentować flagowe dania kuchni portugalskiej.

Popisowe dania kulinarnego celebryty

Gdy rozmawiamy o właściwościach kuchni portugalskiej, co rusz przewija się słowo "jakość". Szef podkreśla, że bez najlepszej jakości składników nie ma dobrej kuchni. Na prezentację smaków Lizbony wybiera talerz muszli z czosnkiem. W Portugalii przyrządza się je niestandardowo, bo ze świeżą kolendrą, a nie pietruszką. Smak zioła doskonale podbija sok z cytryny, a cały sos pysznie otula owoce morza.

Następnym popisowym daniem kuchni D'Bacalhau jest stek cielęcy. Szef przyrządza go, smażąc na bardzo gorącym oleju. Dodatkiem są smażone ząbki czosnku i bardzo cienkie plastry wieprzowej szynki. W Portugalii takie steki podaje się z chipsami ziemniaczanymi.

Bacalhau - spróbuj koniecznie, będąc w Portugalii

Suszonego i solonego dorsza możemy zobaczyć na wielu targowiskach Portugalii. Rozpostarte płaty ryby kuszą turystów żądnych autentycznych doświadczeń kulinarnych. Sam bacalhau może być przekąską, ale stanowi także bazę do wielu innych dań.

Źródło: WP
Popisowe dania szefa Julio z restauracji D'Bacalhau

W kuchni szefa Julia obserwujemy, jak przyrządza jedno z najpopularniejszych dań z dorszem. Wystarczy podgrzać cebulę wraz z rybą, dodać starte ziemniaki, jajko, zieloną pietruszkę i "słuszną" szczyptę soli. Przyrządzone na świeżo danie jest absolutnie przepyszne. Podaje się je zazwyczaj z czarnymi oliwkami.

Naszą przygodę z kuchnią portugalską kończymy placuszkami z dorsza o nazwie pataniscas. Te podawane w restauracji D'Bacalhau są najlepsze w Portugalii. I nie jest to wymysł kucharza. Dowodem tego jest specjalne odznaczenie dumnie eksponowane w lokalu.

d4hbdfd

Pataniscas przyrządza się z dorsza, mąki, czosnku, ziół, wody, jajek, soli i słodkiej papryki. Potem placuszki smaży się na głębokim oleju bardzo wolno, by ich nie spalić.

Na portugalskie dania z dorsza nie brakuje chętnych. W końcu czym jest poznawanie piękna Portugalii bez jej smakowania?

Mistrz kuchni z lizbońskiej restauracji D'Bacalhau prezentuje dania kuchni portugalskiej

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4hbdfd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4hbdfd