Jak smakuje Portugalia? Nie tylko suszony dorsz
Portugalczycy są dumni ze swojego przysmaku - bacalhau, czyli suszonego i duszonego dorsza. Ponoć można go przyrządzić... na 365 sposobów. Zobaczyliśmy kilka takich dań w słynnej lizbońskiej restauracji D'Bacalhau wykonanych rękoma mistrza.
15.11.2021 16:16
W lizbońskiej restauracji D'Bacalhau niepodzielnie rządzi szef Julio, który szczyci się tym, że jego dorsza jedzą najsłynniejsze osobistości. On sam w Portugalii ma status celebryty. Zaprosił nas w progi swojej restauracji, by zaprezentować flagowe dania kuchni portugalskiej.
Popisowe dania kulinarnego celebryty
Gdy rozmawiamy o właściwościach kuchni portugalskiej, co rusz przewija się słowo "jakość". Szef podkreśla, że bez najlepszej jakości składników nie ma dobrej kuchni. Na prezentację smaków Lizbony wybiera talerz muszli z czosnkiem. W Portugalii przyrządza się je niestandardowo, bo ze świeżą kolendrą, a nie pietruszką. Smak zioła doskonale podbija sok z cytryny, a cały sos pysznie otula owoce morza.
Zobacz także
Następnym popisowym daniem kuchni D'Bacalhau jest stek cielęcy. Szef przyrządza go, smażąc na bardzo gorącym oleju. Dodatkiem są smażone ząbki czosnku i bardzo cienkie plastry wieprzowej szynki. W Portugalii takie steki podaje się z chipsami ziemniaczanymi.
Zobacz także
Bacalhau - spróbuj koniecznie, będąc w Portugalii
Suszonego i solonego dorsza możemy zobaczyć na wielu targowiskach Portugalii. Rozpostarte płaty ryby kuszą turystów żądnych autentycznych doświadczeń kulinarnych. Sam bacalhau może być przekąską, ale stanowi także bazę do wielu innych dań.
W kuchni szefa Julia obserwujemy, jak przyrządza jedno z najpopularniejszych dań z dorszem. Wystarczy podgrzać cebulę wraz z rybą, dodać starte ziemniaki, jajko, zieloną pietruszkę i "słuszną" szczyptę soli. Przyrządzone na świeżo danie jest absolutnie przepyszne. Podaje się je zazwyczaj z czarnymi oliwkami.
Naszą przygodę z kuchnią portugalską kończymy placuszkami z dorsza o nazwie pataniscas. Te podawane w restauracji D'Bacalhau są najlepsze w Portugalii. I nie jest to wymysł kucharza. Dowodem tego jest specjalne odznaczenie dumnie eksponowane w lokalu.
Pataniscas przyrządza się z dorsza, mąki, czosnku, ziół, wody, jajek, soli i słodkiej papryki. Potem placuszki smaży się na głębokim oleju bardzo wolno, by ich nie spalić.
Na portugalskie dania z dorsza nie brakuje chętnych. W końcu czym jest poznawanie piękna Portugalii bez jej smakowania?