Kulinarne ciekawostki z Polski. Czego trzeba koniecznie spróbować na wakacjach?

Wakacyjne wyjazdy wiążą się nie tylko z odkrywaniem ciekawych miejsc, ale także z poznawaniem zupełnie nowych smaków. Odwiedzając kolejne regiony naszego kraju, warto wejść do lokalnych restauracji i zamówić tradycyjne potrawy. Oto kilka ciekawych dań, które warto wypróbować spędzając wakacje nad Wisłą!

Kartacze Kartacze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ARTUR KOTOWSKI

Tradycyjna kiszka ziemniaczana z Podlasia

Ziemniaki to jeden z głównych i najczęściej wykorzystywanych składników tradycyjnej kuchni z Podlasia. Nic więc dziwnego, że jednym z najchętniej wybieranych przez turystów dań serwowanych w lokalnych restauracjach jest kiszka ziemniaczana. Potrawa ta jest znana i lubiana także na Białorusi, Litwie i Suwalszczyźnie. Powstaje na bazie jelit wieprzowych, które nadziewa się tartymi ziemniakami z dodatkiem boczku lub słoniny, cebuli oraz aromatycznych przypraw.

Jest to bardzo sycące i wyraziste w smaku danie, które idealnie sprawdzi się na obiad, a także kolację. Na talerzu kiszka ziemniaczana nieco przypomina pieczoną kiełbasę – w restauracjach jest podawana z dodatkiem smażonej cebulki i skwarek, które dodatkowo podnoszą walory smakowe tego bardzo popularnego na Podlasiu dania.

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana © Adobe Stock

Nieco kontrowersyjny gulasz z żubra z Podlasia

Jednym z najchętniej odwiedzanych przez turystów miejsc na mapie Podlasia jest Puszcza Białowieska. Na jej terenie można nie tylko podziwiać żubry w ich naturalnym środowisku, ale także zagościć w jednej z lokalnych restauracji serwujących regionalne przysmaki. Na karcie menu znajdziemy jedną, szczególnie interesującą potrawę – gulasz z żubra.

Jak sama nazwa wskazuje, danie to powstaje na bazie mięsa z żubra. Jest ono mniej tłuste i kaloryczne od większości mięs, jego właściwości zdrowotne docenią więc w szczególności osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, którego gulasz z żubra zawiera zdecydowanie mniej.

Wiele osób zada sobie jednak w pełni uzasadnione pytanie, jak to możliwe, że mięso żubra trafia na talerze? W końcu gatunek ten w Polsce znajduje się pod ochroną. Otóż, mięso jest pozyskiwane w wyniku kontrolowanego odstrzału zwierząt, który ma na celu ograniczenie ich populacji. Aby się nie zmarnowało, trafia do kuchni okolicznych restauracji lub do dalszej sprzedaży.

Góralskie placki, czyli podhalańskie moskole

Moskole to jedna z najbardziej znanych potraw serwowanych w Zakopanem i okolicach. Są to podawane na ciepło, aromatyczne placki przygotowywane na bazie mąki i tłuczonych ziemniaków, które podbijają podniebienia kolejnych turystów, goszczących na Podhalu. Moskole w lokalnych restauracjach najczęściej serwuje się z grillowanym oscypkiem, żurawiną lub z zupą borowikową, aczkolwiek spotkać je można także w towarzystwie skwarek, bryndzy lub masła czosnkowego.

Moskole
Moskole © Adobe Stock

Te tradycyjne placki po góralsku świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację, a co najważniejsze, ich delikatny smak pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Zdecydowanie warto więc je wypróbować podczas wakacyjnego pobytu w Zakopanem.

Kartacze – mazurska wariacja na temat pyz

Kartacze to jedna z najbardziej znanych potraw tradycyjnej kuchni z Mazur. Wiele osób porównuje je do popularnych w całej Polsce pyz, jednak kartacze różnią się od nich nie tylko kształtem, który jest bardziej spiczasty aniżeli kulisty, ale przede wszystkim smakiem, z wyraźnie wyczuwalną nutą czosnku.

Kartacze
Kartacze © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"

Kartacze są daniem chętnie przygotowywanym na Suwalszczyźnie i na Litwie, gdzie nazywa się je cepelinami. Tradycyjne mazurskie kartacze są serwowane nie tylko z nadzieniem mięsnym, ale także grzybowym i serowym. Każdy ich wariant jest obowiązkowo podawany ze skwarkami. Zamawiając to danie, warto mieć świadomość, że jest bardzo sycące – najlepiej więc wybrać się na kartacze na obiad, abyśmy mieli czas na ich strawienie.

Rolada i kluski w jednym, czyli kulebele ze Śląska

Będąc w temacie klusek, nie sposób nie wspomnieć o kulebelach – jednym z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni z Katowic. Są to okrągłe kluski nadziewane mięsem, boczkiem i ogórkiem kiszonym, które lokalnie określa się mianem odwróconej rolady.

Kulebele najczęściej podaje się polane aromatycznym sosem, z modrą i zasmażaną kapustą.

Wakacje 2022. Czy w Chorwacji jest drożej niż rok temu?

Wybrane dla Ciebie

Niezwykła figura Matki Boskiej w Polsce jest od 50 lat. Czczona ją od 1602 r.
Niezwykła figura Matki Boskiej w Polsce jest od 50 lat. Czczona ją od 1602 r.
Niesamowity widok w Kluszkowcach. Spali na ścianie jak w Himalajach
Niesamowity widok w Kluszkowcach. Spali na ścianie jak w Himalajach
Koszmar w Sydney. Nie żyje surfer zaatakowany przez rekina
Koszmar w Sydney. Nie żyje surfer zaatakowany przez rekina
Trzy dni nie było z nim kontaktu. Nagle zauważyli namiot
Trzy dni nie było z nim kontaktu. Nagle zauważyli namiot
Ogromny problem w samolotach. Coraz więcej przypadków
Ogromny problem w samolotach. Coraz więcej przypadków
Brytyjczycy o "ukrytych polskich Malediwach". Chwalą za krystalicznie czystą wodę i... tanie piwo
Brytyjczycy o "ukrytych polskich Malediwach". Chwalą za krystalicznie czystą wodę i... tanie piwo
Zgony na Wyspach Kanaryjskich. Oba po wejściu do oceanu
Zgony na Wyspach Kanaryjskich. Oba po wejściu do oceanu
Turyści na celowniku. Rajska wyspa zaostrza kontrole
Turyści na celowniku. Rajska wyspa zaostrza kontrole
Giorgio Armani nie żyje. Oto miejsce poświęcone jego twórczości
Giorgio Armani nie żyje. Oto miejsce poświęcone jego twórczości
Polski "cud natury". Zachwyca naukowców z całego świata
Polski "cud natury". Zachwyca naukowców z całego świata
Tam jechały tłumy Polaków. Padł rekord
Tam jechały tłumy Polaków. Padł rekord
Najwyższy taras widokowy w Unii Europejskiej jest w Polsce. Wkrótce otwarcie
Najwyższy taras widokowy w Unii Europejskiej jest w Polsce. Wkrótce otwarcie