Kulinarne ciekawostki z Polski. Czego trzeba koniecznie spróbować na wakacjach?
Wakacyjne wyjazdy wiążą się nie tylko z odkrywaniem ciekawych miejsc, ale także z poznawaniem zupełnie nowych smaków. Odwiedzając kolejne regiony naszego kraju, warto wejść do lokalnych restauracji i zamówić tradycyjne potrawy. Oto kilka ciekawych dań, które warto wypróbować spędzając wakacje nad Wisłą!
Tradycyjna kiszka ziemniaczana z Podlasia
Ziemniaki to jeden z głównych i najczęściej wykorzystywanych składników tradycyjnej kuchni z Podlasia. Nic więc dziwnego, że jednym z najchętniej wybieranych przez turystów dań serwowanych w lokalnych restauracjach jest kiszka ziemniaczana. Potrawa ta jest znana i lubiana także na Białorusi, Litwie i Suwalszczyźnie. Powstaje na bazie jelit wieprzowych, które nadziewa się tartymi ziemniakami z dodatkiem boczku lub słoniny, cebuli oraz aromatycznych przypraw.
Jest to bardzo sycące i wyraziste w smaku danie, które idealnie sprawdzi się na obiad, a także kolację. Na talerzu kiszka ziemniaczana nieco przypomina pieczoną kiełbasę – w restauracjach jest podawana z dodatkiem smażonej cebulki i skwarek, które dodatkowo podnoszą walory smakowe tego bardzo popularnego na Podlasiu dania.
Nieco kontrowersyjny gulasz z żubra z Podlasia
Jednym z najchętniej odwiedzanych przez turystów miejsc na mapie Podlasia jest Puszcza Białowieska. Na jej terenie można nie tylko podziwiać żubry w ich naturalnym środowisku, ale także zagościć w jednej z lokalnych restauracji serwujących regionalne przysmaki. Na karcie menu znajdziemy jedną, szczególnie interesującą potrawę – gulasz z żubra.
Jak sama nazwa wskazuje, danie to powstaje na bazie mięsa z żubra. Jest ono mniej tłuste i kaloryczne od większości mięs, jego właściwości zdrowotne docenią więc w szczególności osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, którego gulasz z żubra zawiera zdecydowanie mniej.
Wiele osób zada sobie jednak w pełni uzasadnione pytanie, jak to możliwe, że mięso żubra trafia na talerze? W końcu gatunek ten w Polsce znajduje się pod ochroną. Otóż, mięso jest pozyskiwane w wyniku kontrolowanego odstrzału zwierząt, który ma na celu ograniczenie ich populacji. Aby się nie zmarnowało, trafia do kuchni okolicznych restauracji lub do dalszej sprzedaży.
Góralskie placki, czyli podhalańskie moskole
Moskole to jedna z najbardziej znanych potraw serwowanych w Zakopanem i okolicach. Są to podawane na ciepło, aromatyczne placki przygotowywane na bazie mąki i tłuczonych ziemniaków, które podbijają podniebienia kolejnych turystów, goszczących na Podhalu. Moskole w lokalnych restauracjach najczęściej serwuje się z grillowanym oscypkiem, żurawiną lub z zupą borowikową, aczkolwiek spotkać je można także w towarzystwie skwarek, bryndzy lub masła czosnkowego.
Te tradycyjne placki po góralsku świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację, a co najważniejsze, ich delikatny smak pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Zdecydowanie warto więc je wypróbować podczas wakacyjnego pobytu w Zakopanem.
Czytaj też: Proziaki. Wyjątkowy przysmak Podkarpacia
Kartacze – mazurska wariacja na temat pyz
Kartacze to jedna z najbardziej znanych potraw tradycyjnej kuchni z Mazur. Wiele osób porównuje je do popularnych w całej Polsce pyz, jednak kartacze różnią się od nich nie tylko kształtem, który jest bardziej spiczasty aniżeli kulisty, ale przede wszystkim smakiem, z wyraźnie wyczuwalną nutą czosnku.
Kartacze są daniem chętnie przygotowywanym na Suwalszczyźnie i na Litwie, gdzie nazywa się je cepelinami. Tradycyjne mazurskie kartacze są serwowane nie tylko z nadzieniem mięsnym, ale także grzybowym i serowym. Każdy ich wariant jest obowiązkowo podawany ze skwarkami. Zamawiając to danie, warto mieć świadomość, że jest bardzo sycące – najlepiej więc wybrać się na kartacze na obiad, abyśmy mieli czas na ich strawienie.
Rolada i kluski w jednym, czyli kulebele ze Śląska
Będąc w temacie klusek, nie sposób nie wspomnieć o kulebelach – jednym z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni z Katowic. Są to okrągłe kluski nadziewane mięsem, boczkiem i ogórkiem kiszonym, które lokalnie określa się mianem odwróconej rolady.
Kulebele najczęściej podaje się polane aromatycznym sosem, z modrą i zasmażaną kapustą.