Trwa ładowanie...

Proziaki. Wyjątkowy i smaczny symbol Podkarpacia

Prawdziwą zaletą turystyki regionalnej jest możliwość poznawania historii danego regionu, a także charakterystycznych dla niego specjałów. Województwo podkarpackie słynie dziś nie tylko z wyjątkowych zabytków i nietuzinkowej przyrody, ale również zdrowej i naturalnej żywności. Trudno wręcz wyobrazić sobie wizytę w tej części Polski bez skosztowania najpopularniejszego chyba podkarpackiego przysmaku, jakim są proziaki.

Proziaki można jeść np. z dżemem Proziaki można jeść np. z dżemem Źródło: podkarpackie.eu, fot: Diana Kowalczyk
d9ju0ck
d9ju0ck

Poszczególne regiony naszego kraju kryją nie tylko historyczne skarby, ale przede wszystkim zachwycają smakami. Nic więc dziwnego, że coraz większym zainteresowaniem cieszy się tzw. turystyka kulinarna, gdzie dużo uwagi poświęca się kulinarnym symbolom, charakterystycznym dla danego regionu.

Jednym z takich symboli są proziaki, kulinarna atrakcja i od 2006 r. produkt wpisany na listę wyrobów tradycyjnych w kategorii: wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie podkarpackim.

Tradycja wypiekania proziaków liczy sobie ponad 150 lat

Pierwsze, znane zapiski o proziakach pochodzą sprzed ponad 150 lat, ale tradycja ich wypiekania sięga najprawdopodobniej jeszcze bardziej odległych czasów i jest związana z pojawieniem się w tym regionie sody oczyszczonej.

Proziaki w przeszłości zastępowały chleb Adobe Stock
Proziaki w przeszłości zastępowały chlebŹródło: Adobe Stock

Właśnie od sody oczyszczonej, którą mieszkańcy Podkarpacia nazywają "proza", przyjęły proziaki swoją nazwę. Początkowo przepis na nie podawano sobie wyłącznie z ust do ust, z pokolenia na pokolenie, dlatego też różnił się nieznacznie między poszczególnymi gospodarstwami. Zawsze jednak składał się z czterech głównych składników: mąki, jajek, kwaśnego mleka i wspomnianej już sody oczyszczonej.

d9ju0ck

Poziaki, czyli prosta alternatywa dla chleba

Czym tak naprawdę były kiedyś proziaki? Prostą, szybką i tanią alternatywą dla chleba, który wypiekano nie częściej niż raz w tygodniu. W wiejskich domostwach, proziaki pieczono więc zazwyczaj tylko wówczas, gdy skończył się chleb.

Najczęściej wypiekano je na piecu kaflowym, co sprawiało, że ich charakterystyczny zapach unosił się w całym domostwie.

Jak dziś wygląda oryginalny proziak? Powinien mieć około 10 - 15 centymetrów średnicy i około 1,5 cm grubości. Proziaki są najczęściej okrągłe, chociaż zdarzają się też owalne i nieco rzadziej kwadratowe lub prostokątne.

Proziaki mogą być też kwadratowe lub prostokątne podkarpackie.eu
Proziaki mogą być też kwadratowe lub prostokątneŹródło: podkarpackie.eu, fot: Tadeusz Pozniak Fotografia

W przeszłości proziaki podawano w bardzo prosty sposób, a więc z tym, co akurat znajdowało się pod ręką. Najczęściej z masłem, słodką śmietaną lub szklanką mleka. Obecnie bardzo popularne są także proziaki w wersji na słodko: z cukrem, miodem lub dżemem z róży i derenia. A jakie są wasze ulubione?

d9ju0ck
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Prosty i przepyszny langosz. Przepis na tradycyjny przysmak z Węgier

d9ju0ck
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9ju0ck