Trwa ładowanie...
d2wka1t

Na szlaki w Tatrach wjadą food trucki

Tatrzański Park Narodowy tworzy własną markę tzw. food trucków. Ciężarówki serwujące jedzenie staną wzdłuż szlaków w najpiękniejszych polskich górach. Na początek przysmaki serwowane są turystom w drodze do Morskiego Oka, kolejne pojawią się w innych częściach Tatr.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pierwszy mobilny punkt gastronomiczny w drodze do Morskiego Oka
Pierwszy mobilny punkt gastronomiczny w drodze do Morskiego Oka (PAP, Fot: Grzegorz Momot)
d2wka1t

Kiełbasa z podhalańskiej jagnięciny, pieczone ziemniaki z bryndzą, oscypek z konfiturą z rabarbaru czy góralski moskol - placek ziemniaczany z wędzonym pstrągiem. Takimi przysmakami mędą mogli raczyć się turyści, którzy będą poruszać się głównymi szlakami górskimi na Podhalu. Za pomysł odpowiedzialny jest Tatrzański Park Narodowy, który stworzył nową markę gastronomiczną, serwującą świeże, regionalne produkty.

- Stawiamy sobie za cel podniesienie standardu usług gastronomicznych na Podhalu oraz odejście od kulinarnej tandety. Chcemy promować zdrowe i świeże produkty, przygotowywane możliwie na bieżąco, nie zawierające ulepszaczy i konserwantów, dobrej jakości. Zależy nam na wsparciu lokalnych producentów serów czy wędlin - mówi Szymon Ziobrowski, dyrektor TPN.

    PAP
(PAP, Fot: Grzegorz Momot)

Żywność będzie przygotowywana i sprzedawana z mobilnych punktów, tzw. food trucków. Produkty mają być serwowane tylko w ekologicznych i jednolitych opakowaniach.

d2wka1t

Pierwszy pojazd stanął 10 lipca na Palenicy Białczańskiej, gdzie rozpoczyna się szlak do Morskiego Oka. To najpopularniejszy szlak w Tatrach, którym rocznie przemierza nawet milion turystów, czyli jedna trzecia wszystkich odwiedzających ten region.

Źródło: PAP

Wypoczynek w kraju? Zobacz, gdzie pogoda będzie najlepsza

d2wka1t

Podziel się opinią

Share
d2wka1t
d2wka1t