Ponowne otwarcie hoteli i innych miejsc noclegowych. Jakie zmiany nastąpiły?
Od 4 maja znowu są czynne obiekty noclegowe w Polsce, które zamknięto z powodu epidemii koronawirusa. Na ten moment czekało wiele osób w Polsce – przede wszystkim właściciele hoteli czy pensjonatów. Ministerstwo Rozwoju opublikowało wytyczne.
Planujecie spać w hotelach czy pensjonatach? Oto nowe zasady dotyczące higieny lub – jak to najczęściej określa minister zdrowia prof. Łukasz Szumowski – reżimu sanitarnego. Zostały przygotowane przez Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym oraz przedstawicielami branży hotelarskiej.
Przede wszystkim należy zapomnieć o chodzeniu do sauny, pływaniu w basenie czy wieczornych imprezach. Ponadto rodzice nie mogą zostawiać pociech w salach zabaw. Koniec z odwiedzinami w hotelach - mogą w nich przebywać wyłącznie osoby zameldowane.
Z użytku zostały tymczasowo wyłączone ogólnodostępne bufety, więc nieprędko zjemy śniadanie w formie "stołu szwedzkiego". Można przypuszczać, że większość obiektów zdecyduje się na dostarczenie jedzenia prosto do pokoju.
Ile osób może przebywać w jednym pokoju?
Ważna jest informacja dotycząca liczby gości. Każdy obiekt musi stosować iloczyn: liczba pokoi razy dwie osoby. Jeśli więc w obiekcie jest 20 pokoi, z czego 15 jest dwuosobowych, a pięć trzyosobowych, to w "normalnych warunkach" może tam nocować 45 osób, ale zgodnie z aktualnymi ograniczeniami - maksymalnie 40.
Dodatkowe obowiązki spadły na osoby odpowiedzialne za utrzymanie czystości: co najmniej raz na godzinę muszą dezynfekować ogólnodostępne toalety, windy, klamki, poręcze i inne często dotykane powierzchnie. Po odejściu każdego gościa trzeba zdezynfekować blat recepcyjny. Jednocześnie sprzątanie pokoi w trakcie pobytu odbywa się jedynie na życzenie klienta.
Zalecana jest również dezynfekcja sprzętów hotelowych udostępnianych gościom (np. rower, kajak itp.) po każdym użyciu. Rekomendacja dotyczy też oparć krzeseł czy pilotów do telewizora. Pokój można ponownie wynająć po zakończeniu dezynfekcji i dokładnym wywietrzeniu.
Higiena i czytelne informacje najważniejsze
"PAP" przypomina, że zgodnie z wytycznymi personel sprzątający powinien być wyposażony i przestrzegać używania jednorazowej maseczki, rękawiczek, a w razie potrzeby jednorazowego fartucha z długim rękawem.
Właściciele obiektów noclegowych powinni umieszczać w widocznym miejscu – najlepiej przed wejściem i w recepcji – informację o maksymalnej liczbie klientów, którzy mogą jednocześnie przebywać w danej części budynku. Na jego terenie obowiązkowo muszą się znaleźć dozowniki z płynem do dezynfekcji rąk - najlepiej przy wejściach na teren obiektu, w obszarze recepcji, przy wejściu do wind oraz przy wyjściu z toalet.
Ministerstwo rozwoju rekomenduje też zapewnienie możliwości zakupu maseczek ochronnych w recepcji. Goście muszą pamiętać o zachowaniu 2-metrowej odległości od innych w przestrzeni publicznej, a także o zasłanianiu ust i nosa.
Źródło: Ministerstwo Rozwoju, WP, PAP
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl